Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojte! Prosím o radu, neb dětská mudr. mě včera zas docela vykolejila.
mám 7,5 měs holčičku, která se docela pěkně rozjedla, takže nejeví už moc zájem o kojení. přes den už je skoro nemožné ji nakojit. musí být rozespalá. takže kojím před spaním, nad ránem a trochu ráno.
dopo má ovoce (někdy s jáhlama atd)
oběd masozelenina
odpo jogurt s ovocem
večer kaše 150ml
někdy už mám ale problém nakojit ji před spaním a ráno - jen si cucne a tak jsme to říkala mudr. a ona, že dítě do roka musí veškeré jídlo zapíjet mlíkem. u nás je to NEMOŽNÉ. přes den kojení už prostě nejde, malá nechce, vzpírá se. ještě před dvěma týdny jsme kojila i dopo, ale ona už se odtrhovala, tak jsme zkusila to ovoce s něčím a jedla jak urvaná, tak já nevím, jestli už jí třeba nepřipadá zajímavější baštit lžičkou (je taková dost akční a možná ji kojo nudí, nevím!)
tak mi mudra řekla ať jí dám flašku s UM. včera jsme to zkusila cca 1,5hod po obědě a vůbec ji nechtěla, vypila tak 10ml a odtrhovala ji.
tak prosím o radu, já osobně se domnívám, že UM nepotřebuje, má jogurt a večer kaši + cca 3 kojení. a kdybych s kojem dál bojovala a malá se odstavila, předpokládám, že by stačilo dávat UM ráno a večer (popř. v noci) - cítím to tak. prostě vidím, že přes den by mlíko nemusela, neřve hlady, není protivná atd. myslíte, že to cítím správně??? díky!!!
Tuším, že v tomhle věku by miminko mělo mít cca 600 ml na den +-. Náš malý taky moc nechce pít, tak to do něj dostávám, když je rozespalý
Podle mě by to mlíčko měl mít, aby měl dost těch správných živin a dobře rostl. Myslím si, že doktorka to neříká jen tak a asi by si se měla řídit její radou.
Tot můj názor.
edit: taky dávám jen ráno, večer a v noci, přes den už UM nedostává, takže pokud ti vypije dost mléka v tuto dobu, je to v pořádku a přes den ho pít nemusí.
podle mě je v podstatě jedno, jakou formou mimi vápník a ostatní potřebné látky pro vývin přijme, z pohledu pediatra je asi nejjednodušší a nejstravitelnější forma mlíko (ať už kojení, nebo UM),
naše malá byla na kojení dost dlouho (15 měa.) a následně UM odmítala (a odmítá doteď, bude mít 3 roky a neexistuje, že by vypila mlíko nebo kakao)
pediatr to nedramatizoval - ať má prostě příjem vápníku v jakékoliv formě, takže my jedeme jogurt (ochucený tvaroh) dvakrát denně (snídaně + svačina/večeře), k tomu hodně sýrů, pomazánek … prostě si tu svou dávku mlíka sní v jiných mléčných výrobcích, dělám hodně pudinky, kaše …
a zapíjet každé jídlo mlíkem??? to mi přijde jako dost ujetý názor, druhý extrém proti babičkám, které by kojenému mimi cpaly čaj už ve dvou týdnech ![]()
katek78 píše:
a zapíjet každé jídlo mlíkem??? to mi přijde jako dost ujetý názor, druhý extrém proti babičkám, které by kojenému mimi cpaly čaj už ve dvou týdnech
jo tohle mi příjde taky jako blbost, zapíjet mlíčkem jídlo, stačí čaj nebo voda ![]()
Ahoj, mě zarazila věta:", že dítě do roka musí veškeré jídlo zapíjet mlíkem. " Což u nás je nemožné. Přes den mi mlíko nechce. My máme 8 měsíců a 6 měsíců korigovaně a mlíko dostává jen na noc, v noci a ráno. Vypije si asi když to sečtu tak 350ml UM. Ale naše mudra říká, že dítě po půl roce by mělo mít asi 500ml mléka + stravu, ale do toho mléka mám započítat mléčné kaše a jogurty. Takže podle mě co doktor to názor.
no ona mi hlavně to jídlo nezapije ani MM ani UM, to jsme zkoušela, ale přijde mi to ujeté v tom, že ona se nají dosyta (sní celou skleničku, tj. 190g) a pak už se nechce dokojit ani dopít UM. tak proč jí to cpát? to mě udivilo - že jí mám každé jídlo dát zapít MM nebo UM. to nedáme…včera jsem se přesvědčila o tom , že když se nechce dokojit, nevezme si ani UM, prostě je najezená.
Podle mě ti mlíčko po jídle ani chtít nebude, protože to jídlo potřebuje zapít tekutinou a mléko je bráno jako potravina, takže by to vedlo k dehydtrataci a přejídání. Kdyby chtěla kojení tak jo, vypila by přední mlíčko, ale UM, nevím, hodně odborníků má názor, že když je UM tak dodávat tekutiny.
EvaG píše:
Ahoj, mě zarazila věta:", že dítě do roka musí veškeré jídlo zapíjet mlíkem. " Což u nás je nemožné. Přes den mi mlíko nechce. My máme 8 měsíců a 6 měsíců korigovaně a mlíko dostává jen na noc, v noci a ráno. Vypije si asi když to sečtu tak 350ml UM. Ale naše mudra říká, že dítě po půl roce by mělo mít asi 500ml mléka + stravu, ale do toho mléka mám započítat mléčné kaše a jogurty. Takže podle mě co doktor to názor.
jsem „ráda“, že je to u Vás podobné, přijde mi to totiž normální - najíst se a nedopíjet mlíkem…
EvaG píše:
Podle mě ti mlíčko po jídle ani chtít nebude, protože to jídlo potřebuje zapít tekutinou a mléko je bráno jako potravina, takže by to vedlo k dehydtrataci a přejídání. Kdyby chtěla kojení tak jo, vypila by přední mlíčko, ale UM, nevím, hodně odborníků má názor, že když je UM tak dodávat tekutiny.
já dávám každé jídlo lžičkou zapíjet čajem, i kaši a dá si ráda…takže pak do ní rvát mléko prostě nechci:roll:
Normálně bych to nechala jak to je. Po jídle zapít čajíkem nebo vodou, šťávičkou a mlíčko dávat jen jak jste zvyklé. Mě první přes den prso nechtěla když jsem nabízela tak mě štípala, stačil ji čajík. Takže v klidu a dělej to tak jak to máš zavedený. Nervi to do ní. Zbytečně ji mlíko znechutíš. Prostě nechce, chce objevovat nové chutě. ![]()
michaela1808 píše:
no ona mi hlavně to jídlo nezapije ani MM ani UM, to jsme zkoušela, ale přijde mi to ujeté v tom, že ona se nají dosyta (sní celou skleničku, tj. 190g) a pak už se nechce dokojit ani dopít UM. tak proč jí to cpát? to mě udivilo - že jí mám každé jídlo dát zapít MM nebo UM. to nedáme…včera jsem se přesvědčila o tom , že když se nechce dokojit, nevezme si ani UM, prostě je najezená.
michaela1808 píše:EvaG píše:já dávám každé jídlo lžičkou zapíjet čajem, i kaši a dá si ráda…takže pak do ní rvát mléko prostě nechci:roll:
možná jsem to špatně napsala, myslela jsem to tak, že kdyby prso chtěla, ale když nechce tak ji nenut, některé děti jsou mlíkaři a byli by přisáti pořád a někdo mlíko nechce a je to zbytečné trápit. ![]()
Já si myslím, že ve věku 7,5 mesíců je mléko důležité… Raději bych nakojila před jídlem a dala třeba méně příkrmu. Ale je to na tobě. Pokud bude odmítat, stejně s tím nic neuděláš. Jen bych to zkusila s tím kojením před jídlem
my jsme tak trochu zvláštní případ v tom, že ona je malá vlstně totální prsní nezávislák. od narození jí musím do kojení nutit a cpát prso do pusy.skoro nikdy neřvala hlady, prostě jsme kojila v intervalech, jaké jsme uznala já, protože ona by si řekla tak po pěti hodinách…a potom, co jsme najely na lžičku, je z jídla docela odvázaná. a vím, že přes den už si prso prostě nevezme, už jsme to zkoušela x krát a to kojíme úplně v klidu, potichu, nic ji neruší a stejně ji zajímá vše ostatní, jen ne prso.