Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Prosím kdo má zkušenosti se znaménky, poradil by nebo uklidnil? Našla jsem příteli znaménko v takovém zabarvení. Je v dolní části zad, kde je většinou lem kalhot a spodního prádla. Vůbec netuším jak dlouho je takhle zbarvené, ale vyděsilo mě to. Kontrola znamének proběhla před 9mesici a vše bylo v pořádku, ale už jsem ho objednala. Potřebuji asi uklidnit, že to bude dobré a kdyby ne, tak jak se to řeší dále? Moc děkuji.
Bude to dobré! Kontroly jsou takhle nastavené, protože naprostá většina i podezřelých útvarů prostě neroste a neexpanduje tak rychle.. důležité je, že jdeš na vyšetření - kdy máš termín? Znaménko prohlídnou, případně rovnou vyříznou či vezmou vzorek, podrobí histologii a podle výsledku se uvidí. Tohle v naprosté většině odebraných podezřelých znamínek stačí.
@teroonka děkuji moc za podporu
tohle jsem potřebovala slyšet. Jsem z toho dost vyplašená a nejde o mě, ale o přítele. Je objednaný za 3 týdny
Zkuste na to posvítit baterkou / mobilem, zda to nebude červené. Někdy tak vypadají denzní kapilární hemangiomy.
@Verca005 pokud chceš uklidnění, tak si stáhni aplikaci Skinvision. Nafotíš si to tam a ona ti hned řekne, jestli je to znaménko podezřelé. Pokud ho vyhodnotí špatně, tak to potom předá lékaři a ten ti pošle email s jeho hodnocením. Jediná nevýhoda je, že je to placené…
@Verca005 píše: Více
Ahoj, měla jsem na zádech také znaménko (vypadalo ale trochu jinak, ale bylo docela malé a strašně tmavé, nebylo vystouplé). Dr. se vůbec nelíbilo a říkala, že to asi bude melanom. Obvolávala chirurgie, kde by mě hned vzali (nakonec mě vzali za 2 dny). Byla jsem z toho úplně na nervy, ale ve výsledcích z histologie se ukázala névus Reed. Kožní Dr. mi říkala, že nejde na kožním odlišit od melanomu, že to rozliší až histologie. Jinak také chodím na kožní jednou za rok a tohle znaménko se muselo udělat nové, necelý rok předtím jsem ho ještě vůbec neměla. Držím palce, ať to máte v pořádku, ale i kdyby Dr. řekla, že je to možná melanom, tak to ještě může být ten névus Reed.
Dcera 13 let má na uchu znaménko podle kontroly se nic neděje, ale stěžuje si poslední dobou že má pocit jako kdyby bylo nafouklé a pobolívá na omak.Tak nevím jestli to nechat raději odstranit, dcera souhlasí i když pred tím nechtěla, ale spíš se bojí když to začalo pobolívat.
@Doctus vyfotila jsem ho trochu lépe a červené lehce jde vidět a připomíná mě hemangiom, ale nevíme ta barva je prostě podivná. To jsou nervy opravdu.
@Verca005
Zkuste vyfotit tak, že někdo druhý bude na lézí svítit zblízka nějakým světelným zdrojem. Pokud to bude fialovočervené, tak jde o cévní záležitost.
A ono se ti nějak mění?
Urcite je lepší jít na kožní, aby se podívala detmatoskopem. Bude to dobrý ![]()
Holky, tak dávám vědět, že je to naštěstí jen cévní léze, uff 🙏moc děkuji za podporu