Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím o radu, či názor. Dcerce 1,5 roku náhle vyskočila večer teplota na 39,1,hoří jí tváře a je samozřjmě malátná a spavá. Nic jiného nemá, ani rýmu, či kašel. Dala jsem jí čípek a usnula jak dřívko. Takhle mi v létě zahořela už jednou a nakonec z toho byla 6.dětská nemoc. Někde jsem slyšela, že jakmile jí dítě jednou prodělá, je proti ní imunní. Je to pravda? Pokud ano, napadá vás něco, co by to mohlo být jiného? díky a všechny zdravím ![]()
Mohla by to byt treba jen chripka! Pokdu horecky budou trvat sla bych k dr.
Na netu jsem se dočetla, že po prodělání 6.nemoci je člověk doživotně imunnní. Když jsem loni o prázdninách hlásila MUDr., že nejmladší zřejmě prodělala 6. nemoc, „uklidnila“ mě, že ji klidně může mít znovu, že je x různých druhů virů, které tuto nemoc způsobují ![]()
Jinak u vás si myslím, že je na závěry času dost, ještě se z toho může vyklubat cokoli. U dětí takhle většinou začíná viróza - najednou bum, horečka a teprve později se přidá rýma a kašel…
@jariška jak píšou holky…nejdřív může vyskočit horečka a až pak se může přidat rýma, kašel…ale klidně to může být 6.nemoc. Naše malá ji taky prodělala a ptala jsem se pak dr. jestli ji může dostat znovu. Říkala, že většinou se to nestává, ale rozhodně to není vyloučené a může ji dostat opakovaně.
Syn měl v 6-ti měsících 6.nemoc…bylo mi řečeno, že už se to nemůže opakovat…skoro ve dvou letech měl naprosto stejný průběh, zašli jsme na pohotovost a bylo nám řečeno, že je to 6-tá nemoc
doktorce jsem odpověděla, že už ji měl…těchto virových onemocnění je prý spousta…6-tá nemoc,5-tá nemoc a podobně…takže doktorka usoudila, že když už prcek 6-tou nemoc měl, tak je to něco na ten způsob…takže ti jen můžu říct, že to může být jakékoli virové onemocnění a nebo jen přicházející chřipka…určitě to poznáš podle toho, jestli se ti dítko osype a nebo ne…ale pokud horečka neustoupí, tak by jsem skočila k doktorce ![]()
Nase dr take rika, ze se muze opakovat. muze to byt klidne zacinajici viroze, ale taky nic. starsi dceri obcas vyleze horecka, dostane jednorazove paralen a rano dobry
Muze to byt 5. nemoc. Moc nevim, jak se to lisi, je to pry dost podobne, u obojiho jsou vysoke horecky. Ovsem ted radi chripka, tak bych to tipovala spise na ni a ostatni priznaky se pridaji zitra.
@jariška Může to být prakticky cokoliv. Spousta nemocí se projeví nejdřív teplotou, až pak nastoupí další příznaky. Teď je období chřipky, takže tipuju tohle
Ono těch viroz které končí exantemem je nepřeberné množství, nejen, pátá, a šestá…některé děti mohou vyrážkou reagovat na antipyretika, některé se mírně opupínkují po každí viroze, pokud vím tak tu vyrážku způsobují toxiny které se uvolní po likvidaci viru v těle.
můj syn měl 6. diagnostikovanou dvakrát, takže buď se poprvé neudělalo dost protilátek nebo se lékaři netrefili diagnozou, pravá 6. způsobená tím konkrétním virem byse opakovat neměla, ale zkušenosti maminek jsou jiné…
mám skoro stejně starou holčičku, už měla pátou i šestou ![]()
ve tvém případě bych vyčkala pokud se nepřidá rýma, kašel a další příznaky virozy, resp. chřipky. to pak bych klidně čekal i dva dny pokud to nepřejde šla bych k mudr. pokud se ale jiné příznaky nepřidají a horečky budou vysoké, nebo nebudou dobře reagovat na antipyretika šla bych k mudr dříve, zítra… aby udělal crp a vyloučil se hlavně zánět močových cest. který bohužel taky začíná velmi náhle, vysokými horečkami bez dalších příznaků. bohužel i o zánětu ledvin píšu z vlastní zkušenosti ![]()
přeji brzké uzdravení, ať je to jen banální virozka ![]()
Je potřeba počkat, teplotu srážet. V případě, že se ti nelíbí samozřejmě zajít k dr. Může to být cokoliv. Syn měl jednou takhle vysoké teploty ( a nic jiného) nešlo to srážet - volala jsem na pohotovost - řekli mi jestli je bez příznaků může to být 6. nemoc, viróza, angína, zánět ledvin ( nejčastěji). Byla to viróza.
Jinak teď opravdu řádí škaredé virózy, my jsme lehli celá rodina, já jsem nakonec skončila i na atb a to jsem u své dr nebyla víc jak 5 let.
Jo 6. nemoc může být i víckrát.
Horečka neustoupila, trochu bych řekla že se přidává rýma. Dělala jsem jí zábal v noci i teď ráno(měla 39,3 po dečtu),dala jsem Nurofen a usnula v klidu.Co ten zánět ledvin, to mě vyděsilo, jaké to má další příznaky? šla bych k Dr.ale jsem z vesnice, kam doktorka dojíždí, sice tu dneska je, ale CRP tu nemá, tak nevím. Musela bych jí vzít do města do nemocnice, ale tam je to v ambulanci na celý den a ona je chudák jak hadrová panenka. S chřipkou se stejně asi nic nedělá, než antipiretika a klid, ne? ![]()
Tak jsem z male vesnice a neberu to v takovem případe jako argument, jsme tak mala vesnice ze MUDr tu ani není a ani nedojizdi, děti vozim k vybrané pediatricce asi 10km.
Zánět ledvin je pro laika bezproznakovy, ale horečky jsou vysoké, nejdou srazit dobre, děti vetsinou neji, zvraci… Ale jednoduše muže lékař udělat test z moci papirkem na bilkovinu a krev, moc bývá taky jinak zabarvena, není čirá, muže zapachat jinak ale to je vse subjektivní, test papirkem ukáže co tam je, pak se jeste dá chytit sterilní moc a poslat na kultivaci ale to trva tak tři dny. Zánět je taky velmi bolestivý a pokud se zanedba muže dojit k celkovému kolapsu ledvin, pokud je problém v močových cestách az na ledvinach léčí se hospitalizaci a nitrožilním podáváním Atb, potom se hledá příčina zánětu, je nutné to řešit rychle takže nám třeba ve spitale ani nečekali na kultivaci ale podle jiných příznaků nasadili léčbu jako by to zánět byl protože čekat dva dny neslo…díte je pak hlidane ještě několik let.
Mmch jedním z kritérii pro vyber Lekare bylo to ze ma v ordinaci crp a rychly test ma streptokoka.
Moc moc moc ti držím palce at je maličké už dobře, ty virozy co ted radi jsou skutečně hnusný, taky jsme leželi cela rodina totálně vyřízení, já musela k MUDr po x letech a já i děti jsme to měli zkomplikovane a dostali jsme Atb.
Tal doufám ze napíšeš ze uz je lepe!!!
Mmch 39,3 je pro rok a pul stare díte alarmující horečka a já bych s doktorem neotalela i kdybych měla obvolat ambulance v okolí a pokusit se „objednat“ na určitý čas, poradi akutních pripadu určuje lékař a i na pohotovosti pokud tam budeš s tak malým dítětem
A takovým stavem bych šla loni at za to aby nás vzali v rozumném čase.
Ahoj, hned jsem včera k doktorce šla, bylo to moc ty horečky. řekla mi, že to bude viroza, ale zítra mám jít ještě na kontrolu. Malá už je podstatně lepší, jen mi připada, že jí bolí bříško, má hlenovitou řídkou stolici.Je fakt, že včera toho moc nesnědla, jen jsem do ní střídavě cpala Nurofen a Panadol čípky. Tak mohlo by to být z toho? všem děkuju za rady a podporu! ![]()
Dobře že jsi šla ![]()
moje děti mají vždy při horečkách řídkou stolici, nepřikládám tomu váhu, hleny pr mohou být z rýmy, ale co doktor to názor, určitě sirupy na horečku ovlivňují zažívání, čípky nevím, ty by neměly ![]()
držím palce ať je malá brzy fit!