Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky, je mi to trapné, moje 14 leta dcera má problémy s polykáním prášku…má teď brát 5 dní ráno a večer Ibalgin 200…prostě to nedala a rozmackala ho…vadí to, když se rozmacka? dekuju
Neměl by se drtit, je to z důvodu toho, ze ten potah prášku zamezí rozpouštění dříve než má, to muže podráždit trávicí systém a nadelat neplechu. Navíc se tak snižuje účinnost.
Zkuste RapidCaps, to jsou takové bobulky, mohlo by se ji to lépe polykat.
Ještě býval k dostání sirup IBALGIN Junior, pokud se vejde dcera do 40 kg, ale zběžně jsem teď koukla a není na skladech, musíte prohledat lékárny.
Já mám zafixované, že prášky s rýhou lze půlit, potahované tablety by se neměly. Neexistuje jiná forma ibuprofenu? Třeba paralen já pozřu jedině rozpustný šumivý. Ten ibuprofen by se dal i jako sirup, ne? Nurofen 40 mg/ ml, toho by stačilo 5 ml. Mé mladší dítě už teda delší dobu bere 400, ta 200 mu nezabírá (samozřejmě konzultováno s lékařem).
Místo Ibalginu může Panadol baby, ten taky obsahuje ibuprofen a je to sirup.
Dávkovací tabulka je na krabičce. Taky jsem si ho z nouze brala, když mi došel Ibalgin.
@iila Panadol obsahuje paracetamol (totéž co Paralen). Nurofen obsahuje ibuprofen (totéž co Ibuprofen, Brufen, Ibalgin…). Podstatné asi bude, an co to má, často lze zaměnit, ale automaticky bych mezi to rovnítko nedávala.
Dělají nějaké žvýkací tablety od Nurofenu. Co zkusit ty? Jinak - když je ta samá účinná látka v sirupu, příp. ve žvýkacích tabletách, nemělo by logicky rozdrcení vadit.
Synovi, když revmatolog kdysi doporučil brát Ibalgin 3 měsíce, tak neměl problém s tím aby dostával půlku 400, takže i to rozdrcení by mělo projít, jen tehdy k tomu doporučili i Helicid, aby se nepoškozoval žaludek.
@HankaHK jen pro upřesnění, půlení není drcení. Pulenim ještě jakž takž potah tablety zachováte a nenadělá to dlouhodobě takovou paseku, nicméně to rozhodne na dlouhodobé užívání ideální není.
Ale samozřejmě v nouzi nejvyšší než nechat dite topit v horeckach nebo zanetu tak mu to nejspíš neublizi víc než důvod proč si prášek má vzít. Jednorázově také ne.
Každopádně tablety s rýhou dělit lze, ale potahové tablety by se nijak narušovat neměly.
Při úplném rozdrcení léku muže být snížený účinek slinami a žaludečními stavami a naruší se postupné uvolňování léku. Začne se rozpouštět dříve než má, už v ústech a krku, muže také způsobit nevolnost a podrazdeni trávicího traktu.
V tomhle případě raději než drtit je lepší nahradit sirupem nebo zvykacimi tabletami. V lékárně určitě poradi.
IBALGIN a NUROFEN patří do kategorie léku s ibuprofenem, takže lze zaměnit ![]()
Panadol a paralen obsahují paracetamol, ten ve vašem případě dceři nedávejte, s nimi určitě IBALGIN nezaměnujte.
Myslim, ze az tak hrozne nevadi, proste z toho ma rapid formu
. Ale Nurofen 200mg je docela maly a dost kluzky, to by nezvladla? Rekla bych, ze vic hladky nez Ibalgin a jak uz tady zaznelo je i ten zvykaci.
Jinak bych se snazila dceru naucit leky polykat. Starsi dcera take mela silene problemy jako mala, ale tak do 7 let, pak samozrejme s pripravama a trvalo to dlouho, ale nakonec spolkla. Nejak motivovat. Zkouset na nejakych malych vitaminech treba. I treba ji ted ten Ibalgin zkusit rozpulit a aby zkusila jen pulku… opravdu vim jak narocne to je… ale take vim jak silene je to, kdyz zadny prasek nepolkne…
@TeeeT píše: Více