Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj. Dceri je 9 let a pred par dny jsem u ni objevila znamenko ktere se mi moc nelibi. Je zrovna tam kde je okraj kalhotek, v te ryze u stehna. Vim, ze tam mela znamenko uz del, nejak se mi nezdalo zvlastni. Mame Termin u kozniho ale az za skoro 2 mesice, coz asi nedam. Mam strasny strach. Uvazuju, ze jeste zajdu k detskemu, co na to rekne, a pokud se mu nebude libit tal mi treba to pujde rychleji.
Na koznim mi rekli, ze si neumi predstavit, ze by dite melo neco nebezpecneho, pry je toho opravdu malo. Vim, ze s jistotou to zhodnoti jen kozni… Ma nekdo zkusenost? Mam opravdu strach, prosim citlive…
Pro klid zajdi k pediatrovi. Pristup kozni hi je zvlastni. Jasne, u deti je toho mene, ale neni to vyloucene. A nemate moznost jit bez objednani? U nas se muzes objednat, taky s 2mesicni cekaci dobou. Nebo zajit v den mimo objednani a posedet si par hodin v cekarne.
Ale klid, snad to nic nebude. Jak je to znamenko velke?
Dcera mela takoveto, velke 0,5 cm. Dokonce se zacalo menit. A je to dobre, Suttonuv nevus.
A co chceš slyšet? Normální vystouplá piha resp. znaménko ![]()
Dva měsíce je naprosto přiměřená doba na kontrolu na dermatologii - děláš zbytečné drama a praktického lékaře s tím budeš otravovat úplně nesmyslně.
Jestli takhle hysterčíš běžně, tak musíš mít dost náročný život…
@Janča6 dekuju. No Vase vypadalo taky napadne. To je prave to, ze to lajk opravdu nepozna…
Neni velke, asi 0,4 s tim ohranicenim, jen se mi nelibi, ze je takove flekate a kolem takove rozpite.. mozna protoze si to dre… ![]()
@gusica píše: Více
Ja s tim teda poprve vzala dceru na kozni v zari 2022, kdyz si ho rozskrabla. Tak po zahojeni jsme ho jely ukazat. Jinak jsem ho jen sledovala a vzdy po case fotila, jestli se nemeni. Podruhe jsem s ni jela v cervnu 2023, to uz byl “diagnostikovan” Suttonuv nevus s tim, ze je to v pohode.
@BohunkaP ahoj. Nelibi se mi barva a ze je ze stran takove rozpite. Ale nejsem profik, to je jasne. Ano, bohuzel mam casteji strachy, pracuju na tom. Ale jsou veci, kdy myslim i s rozumem, a Toto je u ditete tak mam o to vetsi strach. Nevim, co cekam, snad trochu uklidneni ![]()
Vypadá to jako normální piha. Navíc u dětí je rakovina kůže krajně nepravdepodobna.
@Janča6 to je dobre
jen Problem je, ze ja vlastne nevim jak dlouho vypada takhle. Ono to je presne v te prohlubenine a nejde to takhle videt, ma jeste takove Silnejsi stehna. Predvcerem dostala koprivku na Stehnach potom co snedla rajcata a skrabala se tam, tak jsem to objevila…
@AnoNe dekuju, tak snad ano. A prosim, mozna blba otazka, ale jak poznate pihu od znamenka? Mi to prave spis prijde jako znamenko…?
No tak mně teda vůbec nepřijde ok čekat na kožní vyšetření dva mesice. Dokonce na všechny kožní, kam jsem chodila já nebo s dětmi, jsem se nikdy ani nemusela objednávat
To bych si radši obvolala jiné lékaře..
A ano, je to znaménko.
@Catalinn hmm, taky se mi to nelibi, zeptam se jinde jestli by na nas nemeli driv cas..
@Catalinn no, tak my byly s dětmi objednaní na vyšetření znamének 3 měsíce. Manžela jsem objednávala na začátku května na termín na začátku července. Za mě to je normální čekací doba na komplexní vyšetření. Ale kdyby se mi něco silně nezdálo, je zde dost jiných ordinací, kde by nás vzali hned, jen by si člověk vyseděl frontu v čekárně. Holt záleží na místních podmínkách.
Zakladatelko, mě osobně se to také nezdá tak strašné. Mladší dítě mělo něco podobného a po kontrole u doktorky vše ok. Kolem plnoletosti to vyřízneme, protože má znaménko pod uchem a dráždí si ho sluchátky. Teď v nastupující pubertě to není vhodné.
@gusica píše: Více
Kožní to prosvítí, kdyžtak kožní ordinace bývají i na poliklinikách, ale neplasila bych, pokud se nijak nemění. Sledujte to.
Naše kožní neobjednává ani na čas, jen na den. Stačí si u ní ověřit ordinační hodiny, má teda ordinaci v nemocnici. Já většinou volám, ale dá se přijít bez objednání.
@nozu dekuju, trochu jste me uklidnila
no ona ma jedno i na ruce jakoze na dlani, na to se minuly rok kouknul a pry ze dobre, ze ani v tom veku nevyrezavaji ( normalni na dlanich a chodidlech to preventivne delaji) ; ale tak kdyby to bylo nejake nebezpecne, coz verim, ze ne, tak by to vyriznout asi museli… no a ona to ma zrovna tam kde se ji zaryvaji kalhotky, tak to asi taky neni idealni…