Může syn zdědit ADHD po prarodiči?

Anonymní
30.6.23 09:33

Může syn zdědit ADHD po prarodiči?

Dobrý den, manželova matka trpí ADHD, manžel ani jeho bratr tuto poruchu nemají. Je prosím možné, že i přesto ji může po ní zdědit nás syn, kterému je 2 a třičtvrtě roku? Do dvou let byl naprosto klidné dítě, skvěle spal atd, od dvou začal být jako na pérkách, neposedí, řádí, ale zase takových dětí v tomto věku je a nechci to hmed něčemu přisuzovat…. Jde mi o to, jestli je možné zdědit ADHD po prarodiči. Mockrát děkuji, anonym z důvodu zdr. stavu v rodině. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
76590
30.6.23 09:38
@Anonymní píše:
Dobrý den, manželova matka trpí ADHD, manžel ani jeho bratr tuto poruchu nemají. Je prosím možné, že i přesto ji může po ní zdědit nás syn, kterému je 2 a třičtvrtě roku? Do dvou let byl naprosto klidné dítě, skvěle spal atd, od dvou začal být jako na pérkách, neposedí, řádí, ale zase takových dětí v tomto věku je a nechci to hmed něčemu přisuzovat…. Jde mi o to, jestli je možné zdědit ADHD po prarodiči. Mockrát děkuji, anonym z důvodu zdr. stavu v rodině. :kytka:
:mrgreen: ADHD může mít každé dítě, to není nutné po někom zdědit
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3998
30.6.23 09:50

Ano může. Máme to tak v rodině, prarodič ADHD jak z praku v té době samozřejmě neřešené respektive léčení „vymlátit to z něho“, rodič jen lehké rysy chaotičnosti a neorganizovanosti a vnouče ADHD jak z praku. Ovšem ve 2,5 roku bych nedělala závěry. To k tomu období jaksi patří nebo taky dítko je jen temperamentnější a žádná buchtička.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.6.23 09:56

@stinga
Děkuji, ale to vím také. Ptala jsem se na možnost zdědění po prarodiči. ;)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.6.23 09:59

@lamicina
Tak to jste mě nepotěsila, každopádně děkuji, také myslím, že není třeba dělat závěry, že může být jen živější. Prý děti s AD HD i špatně spí, syn spí od narození velmi dobře….

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.6.23 10:04

Ve 2,5 letech bych nedělala závěry. Syn byl do 7 let jak na perkach. Pak se začal uklidňovat a ve 12 letech je to buchta domácí a každý pohyb si rozmýšlí.
Máme i dítě, co má ADHD a je to velký rozdíl.

PS: Zdědit může cokoliv. U nás je mladší celá babička. ;)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.6.23 10:14
@Anonymní píše:
Ve 2,5 letech bych nedělala závěry. Syn byl do 7 let jak na perkach. Pak se začal uklidňovat a ve 12 letech je to buchta domácí a každý pohyb si rozmýšlí.
Máme i dítě, co má ADHD a je to velký rozdíl.PS: Zdědit může cokoliv. U nás je mladší celá babička. ;)

Moc děkuji, mohla bych se prosím zeptat, zda se projevy ADHD ukázaly už třeba v batolecím věku? Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.6.23 10:15

@lamicina
Moc děkuji, mohla bych se prosím zeptat, zda se projevy ADHD ukázaly už třeba v batolecím věku? Děkuji

• Citovat
  • Upravit
3998
30.6.23 10:26
@Anonymní píše:
@lamicina
Moc děkuji, mohla bych se prosím zeptat, zda se projevy ADHD ukázaly už třeba v batolecím věku? Děkuji

U dcery ano, tam už od početí :D i když až do 7 let byla stále hraniční jako živé, přecitlivělé dítě, s mimořádným nadáním. Diagnostika uzavřena až v devíti letech. ty projevy se totiž musí objevovat v různých prostředích aby to splnilo klasifikaci ADHD to znamená i v domácím prostředí i ve škole i třeba v mimoškolní aktivitě.
A u mě, mám taky ADHD, v batolecím věku vůbec, byla jsem spavé buchtoidní mimčo i batole. V předškolním věku už byly ale nikdo jim nevěnoval pozornost., navíc to bylo ovlivněno i nevhodnou výchovou, u rarodičů jsem byla úplně v klidu, bez příznaků a bez problémů. Prošla jsem celým vzdělávacím systémem od ZŠ po VŠ bez diagnostiky, respektive bez diagnostiky ADHD, byla jsem diagnostikována jako úzkostně depresivní porucha což byl ale důsledek neřešeného ADHD. No a pak jsem byla dignostikovaná až v dospělosti kolem 40 :mrgreen:, zpětně přes dítě. Ovšem já vidím ADHD i jako výhodu, zrovna teď inkasuju mimořádnou odměnu díky kreativitě, pohotovosti a akčnosti danou také ADHD. Můj táta zas měl uznané zlepšovací návrhy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.6.23 11:41
@Anonymní píše:
Moc děkuji, mohla bych se prosím zeptat, zda se projevy ADHD ukázaly už třeba v batolecím věku? Děkuji

Od mimina. Dráždivý, nespal, první tři roky jen řval. Naprosto nepoučitelný, bez mantinelů…

• Citovat
  • Upravit
5822
30.6.23 12:41

Nemusí být nutně špatné spaní k ADHD. Syn 8 let má diagnostikované ADHD s hyperaktivitou a trpí všemi typickými projevy, ale spaní má odjakživa ukázkové. Spí jako dřevo stejně jako jeho sestra a já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76590
30.6.23 13:17
@Anonymní píše:
@stinga
Děkuji, ale to vím také. Ptala jsem se na možnost zdědění po prarodiči. ;)

no to vím, ale k čemu je dobré řešit, jestli dítě zdědilo ADHD po prarodiči? za prvé to není jak prokázat a zadruhé je to opravdu jedno - buď dítě ADHD má nebo nemá,
jestli to zdědilo po prarodiči, tak uděláš co? prarodiče půjdeš odstřelit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3800
30.6.23 14:09

Nevím, jak ADHD, ale sklon k depresím a hypochondrii zdědil syn jednoho našeho příbuzného po matce otce. Otec je úplně normální, veselý člověk. Syn, již nyní dospělý, je celá babička, i když ji prakticky ani v dětství skoro nezažil. Dokonce říká i úplně stejné věty, jako říkala, ona a to chování a jednání, jak přes kopírák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí