Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Těžko říct ale myslím že jako spolumajitele jste vázání vzájemnou dohodou, pokud nemáte písemně, že jste se takto dohodli tak ano má právo dále chodit přes společný pozemek a není možné mu zakázat přístup. Jste spolu majitele a jako spolumajitele vlastníte pozemek a dům rovnoměrně. Není to tak že jeden bude chodit jen jednou cestou a druhý tou druhou. Jedinou možností je dohoda na rozdělení části domu a přilehlých pozemku nebo prostě jen domluva.
Záleží jak dlouho to takhle je.
jak je dům zapsán v katastru?
@Anonymní píše:
Situace.Je rodinny dům. Dva majitelé. Jeden majitel si má udělat svůj vchod jenže se mu nechce takže chodí přes přístupovou cestu a branku toho druhého. Ten druhý mu to zatím toleruje. Jenže už si to nepřeje. Může mu zakázat tam chodit s tím, ať si konečnê vybuduje vchod svůj se svou přístupovou cestou, pokud k tomu podmínky má? nemůžou úřady nutit toho jednoho, aby ho tam pouštěl i nadále? snad je to pochopitelné.
a je někde definované, že ten vchod je tvůj? Co znameá 2 majitelé - spoluvlastnictví podílové nebo 2 jednotky oddělené, každá svého majitele. Ta část pozemku, kde je vchod je jen v tvém výlučném spoluvlastnictví?
Je to v katastru psáno tak, že přístupová cesta je má včetně vchodových vrat a žádná dohoda sepsána není že tam bude chodit.Je to zatím prostě tolerováno. Ideální poloviny tam nejsou.Ten druhý má pouze kousek a když tu byl kdysi úředník tak sám řekl, že ten druhý se vlastně pomalu nemá jak dostat z baráku. Jenže má. Má místo, kde si má udělat už dávno svůj vstup. Právě jsme mu to umožnily podpisem, ale teď jsem majitelka já, tak nevím zda podpis předchozího majitele je platný?
@Lama Lama píše:
a je někde definované, že ten vchod je tvůj? Co znameá 2 majitelé - spoluvlastnictví podílové nebo 2 jednotky oddělené, každá svého majitele. Ta část pozemku, kde je vchod je jen v tvém výlučném spoluvlastnictví?
Ano, takto je to zapsáno v katastru.Ten vchod s přístupovou cestou je můj celý.
@subsomi píše:
Záleží jak dlouho to takhle je.
jak je dům zapsán v katastru?
Už jsem odpověděla v předchozím ![]()
A co zamykat a nedat klíč? Párkrát zůstane stát před barákem a třeba vezme vlastní vchod do úvahy ![]()
Evidentně jste mu umožnili právo přístupu a to je závazné i pro tebe. Je to zapsané v katastru nemovitostí? Vezmi všechny podklady a zajdi za právníkem, protože tohle sama nevyřešíš a my tady nevíme jakou formou je dohoda o přístupu psaná. Určitě mu nemůžeš zamknout dveře. V krajním případě bude nutná žaloba.
Já jsem to pochopila tak, že podpisem mu umožnili stavět vlastní vchod? Vždyť píše, že žádná dohoda o procházení sepsána není… Pokud to tak je, samozřejmě zamykat nelze.
Jde taky o to jak dlouho takhle chodí, ono existuje a ted nevím jak se to přesně jmenuje, něco jako vydržovací právo takže pokud to používá víc jak deset let a jedno jaký to je majitel tak má prostě právo používat
@Michelle_M píše:
Já jsem to pochopila tak, že podpisem mu umožnili stavět vlastní vchod? Vždyť píše, že žádná dohoda o procházení sepsána není… Pokud to tak je, samozřejmě zamykat nelze.
No je to napsaný poněkud zmateně
.
Žádná dohoda o užívání tam není napsaná. Mám to pořád opakovat?
@Anonymní píše: Žádná dohoda o užívání tam není napsaná. Mám to pořád opakovat?
dohodu mít napsanou nemusíš stačí když to budou myslím deset let používat
Situace.Je rodinny dům. Dva majitelé. Jeden majitel si má udělat svůj vchod jenže se mu nechce takže chodí přes přístupovou cestu a branku toho druhého. Ten druhý mu to zatím toleruje. Jenže už si to nepřeje. Může mu zakázat tam chodit s tím, ať si konečnê vybuduje vchod svůj se svou přístupovou cestou, pokud k tomu podmínky má? nemůžou úřady nutit toho jednoho, aby ho tam pouštěl i nadále? snad je to pochopitelné.