Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, už je to 3 týdny kdy byl syn (2 roky ) ve styku s dítětem kterému se po styku druhý den objevili neštovice. Synovi se doteď neštovice neobjevili, dnes je to 22 den. ALE DR mě včera řekla že se prý objevit ještě můžou. I když je inkubační doba 7-21dní. Hodně mě to znepokojuje, protože za týden odletáme na dovolenou, bojím se že se mu objeví tam… Otázka zní - jestli máte někdo zkušenost, že dítě chytlo neštovice i po 21 dni po styku? Nebo váš názor? Děkuji za každou odpověď ![]()
Pokud se do týdne neobjeví, tak to bude nejspíš v pohodě. Máte pojištění storna zájezdu? Je možné, že nebudete moct odjet, pokud ty neštovice ještě vyskočí…
Je to dost nepravděpodobné, i když samozřejmě ne zcela vyloučené. Naše dr. říkala, že má zkušenost, že zdaleka nejvíc dětí se jí osype kolem toho 14. dne.
Pediatra mi řekla, že pokud se dítě i po 21 dnech zdá naprosto v pořádku: žádná únava, kašel, rýma (nebo lehké nachlazení) apod. Tak se na 90% neosype.
Samozřejmě jsou výjimky, kdy je všechno v pohodě a dítě z ničeho nic odpadne, ale těch zase tolik není. Ke konci inkubačky už prý blízký pečující pozná, že něco není v pohodě.
@Sara136 No, jeste se osypat muze, ale pokud se mu to nepovede do odjezdu, tak muzes byt klidna, tak uz to nebude.
Takto je nepravděpodobné že se osype z kontaktu před 21 dny. ALe pokud se v vyskytujete v oblasti kde jsou neštovice a ídtě chodí do kolektivu, mlže se nakazit kdekoliv jinde.
Jinak Moje dítě bylo v kontaktu s holčičkou co u ní vypukly neštovice tu noc potom (venku na zahradě) a neprojevily se. A i když byly ve košlce dostala je až mezi posledními
@Sara136 to je těžké, starší dcera chytla kde co, ale neštovice nikdy. Ve školce přežila všechny vlny. Na ZŠ už jsem ji nechala zkontrolovat, zda je neprodělala skrytě. Ne, tak jsme ji nechali naočkovat.
@ludmilaadamkova @Trojlístek mé dítě přečkalo ve zdraví několik školkových i školních vln a přitáhlo to domů až v 10 letech, paradoxně z neznámého zdroje…
@ugluk neštovice jsou nevyzpytatelné. Loni prave jsme tu měli epidemii.. kdy opravdu celá školka postupně „podléhala“ a i ten průběh. Někde pád pupínků… Jinde se skončilo v nemocnici..
@ludmilaadamkova jo, to tu bylo loni taky, jak bylo několik let zavřeno kvůli covidu, tak se to tak nějak „nastřádalo“ a zatímco dřív padlo tak 20-30 % věkově smíšené školkové třídy, tak loni prakticky celá najednou. Průběhy různé. Školkové dítě to mělo dozajista odtamtud, ale odkud mi to dotáhlo školní, je mi záhadou. Ve škole to prý měli jen asi o dva-tři ročníky níž, tak třeba se s někým potkalo ve frontě na oběd.
Jinak pro zakladatelku - malé dítě začalo dvěma dnama vysokých horeček a spavosti, následně prvním pupenem a pak dlouho nic. Velkému nebylo vůbec nic a jednou ráno se vzbudilo osypané.