Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky, chci se zeptat, jestli můžu nechat pokřtít syna když nejsme s partnerem ani jeden pokřtěni? Děkuji
@Vuninka Jak u které církve, reformované, např. husité jsou více nakloněni podobným postupům.
@Vuninka záleží na tom, u jaké církve - většinou římsko-katolická je více „přísná“, ale pak záleží farář od faráře - nejdřív se zeptej v „místně příslušné“ farnosti. Pak se ptej dál, třeba ve větším městech. Většinou je ale podmínka, že kmotr/a musí mít i biřmování… A samozřejmě vyznámí té církve, u které chceš křest provést
Osobně toto časem taky budu řešit - s manželem jsme pokřtění, ale nejsme praktikující katolíci - ale moc bych si přála děti pokřtít… A většinou teda narážím
Ale myslím, že třeba ve větším městech jsou „přístupnější“ než na malých dědinách, kde farář zná všechny svoje ovečky a má jich i dost…
@Vuninka @JLP Holky můžu se zeptat? Když samy nejste křtěné, popř. nepraktikujete. Proč chcete dítě křtít?
Taky se obavam ze v rimskokatolicke to bude dosti slozite. jsme pokrteni a i svatba byla v kostele, ale nechodime pravidelne teda vubec krom vanoc. a sami jsme meli dost velke problemy. oni hlavne chteji aby jsi dite vedla k vire a kdyz vy nejste pokrteni tak tam bude mala sance ze budete sedet v lavici kazdou nedeli, ale nejlepsi je se zeptat treba to pujde.
U nás farář pokřtil obě moje děti, my nejsme křtění ani jeden, normálně v kostele.
My oba pokřtěni jsme, ale najít kmotra co je pokřtěný, birmovani mit nemuseli, byl velký problém. Dve děti jsou pokřtěný a chystáme třetí opět u stejného faráře v Praze. Pokud vy pokřtěný nejste, budete muset si myslim absolvovat učení daleko vetsi nez jsme měli my. A trvalo asi hodinu 3× před křtem prvního dítěte, uz druhyho uz jen 1×hodinu a ted si myslim ze to bude to samy.
@geilens píše:
@Vuninka @JLP Holky můžu se zeptat? Když samy nejste křtěné, popř. nepraktikujete. Proč chcete dítě křtít?
Já to vnímám jako pokrytectví. Podobně jako svatbu v kostele z důvodu, že je to přece hezké.
My nepraktikujeme, pokřtěný jsme a vedlo nas k tomu něco, ze je to správný, kdyz my jsme, tak oni taky.
@geilens je to složité popsat, protože je to hodně pocitová záležitost… Nejsem sice praktikující katolík, ale uznávám hodnoty, které tato víra považuje za svoje základní pilíře. Ráda bych pro své dítě učinila první smybolický krok k tomu, aby mělo jakoby zákady jisté víry… Určitě to píšu špatně a nedostatečně, protože jak jsem napsala, je to hodně pocitová záležitost.
Verici jsem, jsem pokrtena ale neverim ve farare takze na nej nemusim hledet kazdou nedeli. ale pres rok zajdem fakt jen na ty svatky a na msi za zemrele.
@babetka333 Můžu se zeptat, kde a u koho jste křtili? My biřmovanýho kmotra neseženem, leda že by nám ho farář dohodil, a to bychom neradi ![]()