Můžu nechat pokřtít syna, když nejsme s partnerem pokřtěni?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
20518
17.4.14 20:54
@blecha72 píše:
Křest se dá provést i v dospělém věku. Křesťanské hodnoty, jak je představujete vy, jsou obecně hodnotami naší společnosti. To nemá s praktikujícím náboženstvím nic společného. Co například máte zítra na oběd, proč chodí kluci s hrkačkami, proč je kostel oděn do fialova. Co je větší církevní svátek Vánoce, nebo Velikonoce?…

Asi bych se měla stydět, ale výzdobu nemám, vajíčka budeme malovat, protože se na to kluci těší, zítra dělám řízky… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JLP
4646
17.4.14 20:54

@geilens moje vybraná kmotra chce moje děti k víře vést „nenásilným“ způsobem. Tzn. že bude vyprávět „pohádky“ a učit děti „kdo byl kdo“. Na náboženství dítě zapíšu. Pokud ale nebude chtít, nebudu nutit. Ale ráda bych, aby moje děti věděly, takové základy, jako co je na Velký pátek na oběd, proč chodí kluci s hrkačkami, proč je kostel oděn do fialova. Co je větší církevní svátek Vánoce, nebo Velikonoce ( @blecha72 ) - jsou to věci, které znám, ale fakt se tady teď z nich nenechám zkoušet, jako kdybych tu musela před někým ospravedlňovat, že i mé dítě má právo na křest… Hlavně chci, aby mé děti byly vychovávány k toleranci - aby se na nepraktikující katolíky nedívaly jako na někoho, kdo nemá právo „vyvolených“…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
437
17.4.14 20:55

@Vuninka Teoreticky to možné je. Prakticky to záleží na knězi, protože on nese svůj díl odpovědnosti. Zásadní otázkou by pro vás mělo být, jestli se chcete opravdu zavázat k tomu, co budete při křtu slibovat. Jinak je to takový divný start, postavený vlastně na lživém slibu, u kterého bude kněz asistovat a to asi není cílem ani jedné strany.
Jinak jak tu někdo zmiňoval, výchova ve víře rozhodně nespočívá v pravidelném odsezení nedělní mše v kostele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1035
17.4.14 20:56

My jsme pokřtění všichni (nejmladší křtíme v neděli), jsme věřící, ale nepraktikující. Do kostela nechodíme, ale děti se snažíme vést k víře alespoň trochu, nijak násilně. Děti na náboženství nechodí, povídáme si doma. Je to hodně o pocitu.
@blecha72 ohledně tvých dotazů, zítra máme bramboračku a palačinky, večer rybu :-) Pro děti jsou jasně důležitější Vánoce, ale to jim můžeš vysvětlovat horem dolem, dárky jsou dárky, fialová je postní barva a hrkačky musím fakt vygooglit
Ale tyhle věci ani tak nespojuji s vírou, jako se všeobecným přehledem.

Příspěvek upraven 17.04.14 v 20:57

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JLP
4646
@Vuninka píše:
Holky, díky za rady. Zeptám se přímo v kostele. :)

To bude nejlepší ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25182

@geilens i my zatím křtem skončili. Syn do náboženství chodit nechce, mají ve škole.
O Bohu občas něco prohodíme, když se zeptá. Já si přečela Bibli a manžel je biřmovaný, tak něco víme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4620
17.4.14 21:01

@JLP jojo s tímto souhlasím, i toto je vedení k víře :) mě jen říjde prostě zvláštní nechat dítě pokřtít a konec… samozřejmě nesoudím, je to každého věc… Třeba proto své dítě křtít nebudu ačkoliv jsem věřící - církev jako takovou neuznávám a proto je pro mě křest opravdu jen taková „formalita na oko“.A pokud bude dítko chtít, může se nechat pokřtít v dospělosti..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2029
17.4.14 21:03

Holky, to je mi moc líto, s jakým přístupem jste se setkaly. Víte, já znám spoustu kněží, ale ani jeden z nich by nic takového z úst nevypustil. O to víc je mi líto, když někteří dělají tak špatný obraz na církev a Vy pak na ni pohlížíte hůř. A samozřejmě na to máte právo, protože on nic takového říkat neměl. Ale tak, jako si nepřejete paušalizovat Vás do skupinek, jako jsou „pokrytci“, tak možná nepaušalizujte ani kněze, většina z nich jsou skvělí lidi a nezasloužili by si to.

A teď k tomu křtu. Víte, holky, Vám se to řekne - nechce mi pokřtít dítě, sobec - může být rád za další ovečku, co mu to udělá atp. A já Vás chápu. Ale teď něco z pohledu toho kněze. Pro něj je to zodpovědnost a pro Vás taky. Protože Vy při křtu dítěte před ním, ale co víc, před Bohem, slibujete, že dítě k víře povedete. A kněz a celá církev se za Vás - za Vaše dítě - zaručuje. A zodpovědný kněz opravdu nepokřtí dítě, pokud mu jeho rodiče nezaručí, že ho k víře povedou - a jak jinak než vlastním vzorem, jak jinak než tím, že půjdou na mši svatou, že půjdou ke sv. přijímání atp. Takže pokud si svého slova vážíte, nemůžete něco jen tak naplano slibovat - stejně tak při svatbě v kostele se tento slib dává. A jestliže tento slib dáváte a nedodržíte ho, tím hůř pak pro Vás, a to ten kněz ví. Takže ať se Vám to zdá, nebo ne, někdy Vás ten kněz tímto rozhodnutím chrání.

Pokud je to třeba jen vnitřní pocit, zkuste překonat tu nedůvěru v církev, i když tlak médií je fakt silný, zkuste si najít nějakého fajn faráře nebo kaplana a pořešit s ním nejdříve vlastní pohnutky, vlastní postoj a třeba nejdřív Vy samy najdete cestu, po které toužíte i pro Vaše dítě. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25182
17.4.14 21:05

@JLP přesně ty základní věci naše děti znát budou, k tomu je vedeme

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
17.4.14 21:12
@blecha72 píše:
Já to vnímám jako pokrytectví. Podobně jako svatbu v kostele z důvodu, že je to přece hezké.

ty jseš vždycky se vším tak rychle hotová

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.4.14 21:13

@Sardel souhlasím s tebou. Byť nepokřtěná, nemám nejmenší problém slíbit, že chci vychovat slušného člověka, co bude ctít desatero, vážit si života a respektovat druhé. To pro mne symbolizoval křest. Po reakci - ne, pokud mohou vysvětit za kněze „něco“ takového, jako jsme potkali my, je chyba v celém systému, že prošel. A proto mu nevěřím, i když s vírou jako takovu problém nemám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
17.4.14 21:14
@poppaea píše:
@babetka333 Můžu se zeptat, kde a u koho jste křtili? My biřmovanýho kmotra neseženem, leda že by nám ho farář dohodil, a to bychom neradi :roll:

a nejseš schopná na křtiny dojet km?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66816
17.4.14 21:18

@Sardel Souhlas. Při každém církevním obřadu se skládá slib, který je však spoustou lidí vnímán pouze formálně. Něco jako ANO na radnici- a pak se dvě třetiny manželství (to nepočítám nesezdané páry) rozvádí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66816
17.4.14 21:18
@terinka4444 píše:
ty jseš vždycky se vším tak rychle hotová

A co vás vedlo ke křtu dětí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3332
17.4.14 21:20
@terinka4444 píše:
a nejseš schopná na křtiny dojet km?

Buď jsem blbá, nebo je tam překlep a já tomu nerozumím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný