Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky,
máme velké problémy s kojením. Z porodnice jsme jeli o den později, protože malý nepřibíral. Nakonec nás pustili s tím, že to půjde, mléka prý mám dost (docela by mě zajímalo, jak to poznají…) Po týdnu kojení jsme skončili na neonatologii, protože malý se špatně přisával, pokaždé blinkal a shodil dalších skoro dvacet deka. V nemocnici jsme začali dokrmovat Nutrilonem. Protože jsme pokaždé před a po kojení vážili, věděla jsem aspoň, kolik toho malý vytáhne a kolik mám tedy dokrmit. Bylo to ale docela málo, max. 30 ml, dalších max. 20 jsem odsála. Po návratu domů jsem asi týden dávala jenom Nutrilon, měla jsem strach, aby nezačal zase hubnout. Objednala jsem si i laktační poradkyni, ale před tou předvedl malý dokonalé divadýlko, přisál se, pil a dokonce si odříhl, takže jsem vypadala jako blázen… Nicméně problém s kojením přetrvává. Snažím se kojit před každým krmením kromě noci, ale malý vydrží u prsa sotva pár minut a připadá mi, že nic moc nevytáhne. Mrská se u toho, často mu musím svázat ručky do plíny, protože si je cpe do pusy místo bradavky, a jeho zoufalý pohled jako by říkal, proč mi to proboha dáváš, když z toho nic neteče… Vůbec mi připadá, že sací reflex nemá tak úplně v pořádku, protože i když mu nabízím lahev, tak mlátí hlavičkou ze strany na stranu, takže mu musím savičku narvat do pusy skoro násilím a pak teprve začne sát. Nechci kojení vzdát, moc jsem se na to těšila, ale skutečnost je dost daleko od mé představy kojení jakožto „intimního zážitku“, který si budeme s malým užívat oba
Situace je v tuto chvíli taková, že mám málo mléka a připadám si jako v začarovaném kruhu, protože bych potřebovala, aby mě malý rozkojil, ale ten nemůže, protože nemá moc co sát a tak ho to nebaví (nebo spíš ještě stresuje). Tak mě napadlo, jestli nemám zkusit několik dnů jenom odsávat, jestli se mi nezačne dělat víc mléka. Nemáte někdo zkušenost?
Jenom odsávat ne, ale jako „doplněk“ ke kojení klidně. nejvíc prsa stimuluje dítě. ale teda začala bych naopak nabízet víc v noci, to je dítě napůl spící, a snáz se enchá přesvědčit..navíc i noční kojení je prý pro udržení laktace důležitý, kor pokud jsou problémy. držím palce ![]()
@Martinik Jsem dvojitý důkaz toho, že rozkojit odsávačkou se lze. Začala jsem obyčejnou pístovou(válcovou) a přešla na medela minielectric. První syn kojený 11 měsíců, druhý kojený doteď(13. m).
Doporučuju pokud chceš opravdu kojit, respektive dávat MM, tak bych i UM dávala přes prst stříkačkou a zkusila koupit suplementor.
@lleennttiillkkaa dívala jsem se na ten suplementor. Trochu mě mrzí, že mi o této možnosti nikdo neřekl. Ty jsi ho používala? Můžu suplementorem přikrmovat i umělou výživu? Jako že dám malého na prso a budu mu tam hadičkou pouštět nutrilon? Měl by už vypít pokaždé cca 90 ml a to nedám teď dohromady z prsu ani náhodou. Jinak mi teda nepřipadá, že by malý byl lahví nějak „zmatený“, on se nakonec přisaje (musím mu teda bradavku/savičku nacpat do pusy), ale z prsu mu skoro nic neteče, tak párkrát zatáhne a nechá toho…
@slavuska1 díky za podporu. Bohužel malý je v noci na krmení zrovna tak „čerstvý“ jako přes den, tj. velmi
Navíc mi připadá, že když to jedno noční kojení vynechám, mám pak ráno víc mléka. To mi ostatně říkala i laktační, že mléko se víc tvoří v leže.
@Martinik nepoužívala, ale používala ho jedna známá a přesně jak píšeš do suplíku dala nutrilon a malýho dala k prsu.
Jinak tedy předpokládám, že rady jako pití kojícího čaje, nahřívání atd dodržuješ. Celkově hodně pít. Zkoušela jsi homeopatika? Neříkám, že to funguje, ale třeba jo.
Hlavně prvně nakoj, hladové dítě si vytáhne. Jak tu bylo psáno-nahřej si předtím prsa, rozmasíruj, at´to líp teče. Pij meltu s mlíkem, kup si homeo, to zabírá, na mě tvrdodojku zabíralo. Bud´hlavně v klidu, po nakrmení odstříkej. Odstříkávej i v noci, když třeba vynecháš jedno kojení, to pomáhá pro zvýšení laktace. Víš jak-čím častěji a víc, tím víc se budou zásoby dolńovat. Mě to pokaždé trvalo týdny, měsíce, než jsem se z 30 ky rozkojila do plna, s dokrmem, ale šlo to.
@Martinik mléko se netvoří hlavně v leže, ale převážně po stimulaci v noci, to je nějaké nedorozumění:) Laktační u mě strávila 6 týdnů a poslouchala jsem to dnes a denně.
SUplementor - mě nevyhovoval, ale za zkoušku nic nedáš, tedy vlastně jen cenu sumplementoru…já měla suplementor od Medely.
Odsávačka, já odsávala denně 2l mléka - do šesti měsíců se syn prsa netlk a pak ze dne na den se chytl a začal se sám kojit. Netvrdím, ež je to pravidlo, ale opravdu doporučuju hojně odsávat.
Těch 30ml, které Ti vytáhl v porodnici, to bývá zhruba objem, který teče díky vypuzovačům a teče sám, pak už by musel umět efektivně sát - problémů může být spousta - není třeba příliš veliký? Veliké děti jsou paradoxně slabší, spotřebují víc energie na udržení většího tělíčka:)
Nebo můe mít uzdičku příliš krátou a nembude schopný se pořádně přisát.
Nebo nemáš větší prsa? Tam může být mléčná žláza delší a hůře se z ní mléko vytáhne.
Každopádně i z praxe mé laktační poradkyně (a opravdu 6 týdnů jsem jí poslouchala), hodně dětí kolem 5. 6. týdne začne spontánně sát a kojení je najednou fajn:)
Asi mu vadí, že to hned neteče. Ono musí chvíli sat naprázdno a pak se mliko pustí, z lahve to teče hned. Zkus předtím trosku odsat aby to hned teklo. Chce to vydržet.
@Martinik píše:to tak není, fakt je lepší kojit, nebo aspoň odsávat i v noci
@slavuska1 díky za podporu. Bohužel malý je v noci na krmení zrovna tak „čerstvý“ jako přes den, tj. velmiNavíc mi připadá, že když to jedno noční kojení vynechám, mám pak ráno víc mléka. To mi ostatně říkala i laktační, že mléko se víc tvoří v leže.
@Almatka píše:
@MartinikTěch 30ml, které Ti vytáhl v porodnici, to bývá zhruba objem, který teče díky vypuzovačům a teče sám, pak už by musel umět efektivně sát - problémů může být spousta - není třeba příliš veliký? Veliké děti jsou paradoxně slabší, spotřebují víc energie na udržení většího tělíčka:)
N
tyjo fakt? to jsem nikdy neslyšela, spíš opak, že velký děti mají větší sílu. ale u mě to platilo, třetí byl o dost menší než bráškové, a sál nejlíp z nich, od začátku, jediný mimčo, který s emi přisálo už na sále, byl takovej silnej, zarputilej, a jsem si říkala, jak je to divný, když má sotva 3 kila ![]()
Meltu s mlíkem piju, mám i homeopatika a nějaký masážní olej přímo pro kojící matky. Malý dostal taky nějaká homeopatika v kapičkách, protože po MM dost ublinkával. Myslím ale, že to má spíš ze stresu, než přímo že by mu MM nedělalo dobře…
@Almatka malý je spíš malý, respektive na 53 cm délky jsme měli porodní váhu necelá tři a půl kila, nejmíň tři kila (před hospitalizací na neonatologii). Prsa nemám velká, ale mám celkem ploché bradavky, takže extra snadno se mu asi nesaje, bohužel. Průběh pokaždé stejný, přisaje se, chvíli zuřivě tahá, pak začne řvát a pak to jde do kopru. Někdy se rozbrečím s ním, jestli nám ty nervy stojí za to… Kdybych věděla, že dokážu jednou nebo dvakrát denně efektivně nakojit, tak bych se s tím spokojila, ale bojím se, že jestli to takhle půjde dál, o mléko přijdu úplně ![]()
@Almatka píše:
Každopádně i z praxe mé laktační poradkyně (a opravdu 6 týdnů jsem jí poslouchala), hodně dětí kolem 5. 6. týdne začne spontánně sát a kojení je najednou fajn:)
Kéž by to byl i náš případ…
Ahoj, už mu láhev nedávej, pokud dokrm, tak přes cevku, na internetu je návod na výrobu suplementoru.nebo můžeš dokrmovat z kadinky. A pořád přikládat, no.