Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj jsem 2 tydny po porodu a myslim ze mám slabsi mleko nez na zacatku tak vas prosim o radu co delat co pit nebo co jist aby mleko nebylo vodove? ![]()
@Ivčá44 : slabé mléko neexistuje. Jsou 2 druhy mléka, přední a zadní. Přední, vodovejsi má zahnat žízeň miminka a zadní, hustší, má zasytit miminko.
Pokud možno pestrou stravu, neodbývat se. Jasně, je to omezené tím, co by miminku mohlo dělat problémy, ale jinak polévky, pořádný oběd, šunka, sýr, občas jogurt, ovoce zelenina vyzkoušet co nebude vadit (obvykle když se toho sní trošku a střídá se to, dává se víc druhů, tak to nevadí). K pití Caro, Meltu, kojící čaj.
Jako popravdě já jsem svoje mléko nikdy nezkoumala, protože jsem nikdy moc neodsála. Miminka prospívala výborně, i když jsem kojila často, i co hodinu.
Slabé mléko je prý mýtus, takže hlavně nestresuj, to ti ubližuje nejvíc.
A smaozřejmě MM se mění s věkem, po porodu je jiné než po měsíci, po 3 měsících, v roce..
@Ivčá44 píše:
Ahoj jsem 2 tydny po porodu a myslim ze mám slabsi mleko nez na zacatku tak vas prosim o radu co delat co pit nebo co jist aby mleko nebylo vodove?
Slabe mléko není. MM je takové vodo ve. Zpočátku ješte obsahuje kolostrum, tak působí husteji. Po pár dnech či tydnech uz jé to jen MM. Takže nezkoumej, jak mlíko vypadá a koj dle potreby miminka.
Moje MM nikdy nebylo bílé, vždycky bylo takové poloprůhledné, jestli myslíš tohle. Neboj se, mléko je určitě v pořádku. Dobré je se držet vyvážené stravy, jíst i ovoce a zeleninu, zas tak, aby to miminko zvládalo s trávením. Na mlíko je dobrá caro, to jsem pila hodně. Samo kojící čaj. Miminku s kolikami pomáhá, když maminka pije čaj z fenyklu. Hele já jsem hlavně u starší dcery z počátku nějakou dobu žila na starším pečivu a másle, protože dost trpěla na koliky a blbě mi spala. A je to chytrá krásná holka, co má v čerstvých 4 letech velikost 116 - 122
. To bude v pohodě
.
@Ivčá44 jestli je mimi spokojené a přibejvá, tak nic neřeš, je to přesně tak jak píše @myskalucka A na podporu jsou fajn ty kojící čaje, ale bacha, pak by se ti mohlo stát kam s ním?
Slabe mleko neexistuje… http://www.kojeni.net/…kojenim.html
No ja nevím já to poznala protoze kdyz jsem kojila tak Mala usla asi na 10 min. A mela zase hlad dneska mi to tak udelala asi po treti
Jinak se normalne napila a usla na hodku az dve.. Netrapi me ze ji musim dávát vickrat pit ale trapi me ze se nenaji poradne :/… K tomu jídlu snazim se jist ale vůbec to do me nejde
@Ivčá44 ve 3 a 6-tém týdnu a měsíci má dítě růstový spurt. Chce se kojit častěji, tím si vytvoří více mléka a vše je OK.
Děti nemají režim pořád stejný, i délka spaní a bdění se bude měnit a tím i intervaly a četnost kojení.
Někdy pomůže nakojit, počkat 10 minut, dat mimco odrihnout a ještě dokojit. Pak už mívá dost a usne na dyl.
Jinak ano, než se tvorba mléka upraví podle aktuálních potřeb ditka, může to chvíli trvat. Nabídka se srovná s poptávkou.
Mléko se mění podle potřeby miminka. Na začátku kojení teče přední mléko, řidší, pak začne téct zadní, vydatnější. Dítě by nemělo být lenoch a mělo by si vytáhnout i to zadní mléko. Neřešila bych a kojila podle potřeby miminka, a sebe bych krmila podle mojí potřeby, u plně kojených dětí jsou takové výkyvy normální, protože mléčné žlázy reagují na požadavky dítka s určitým zpožděním.
@Ivčá44 Mateřské mléko je vodové, to je v pořádku. Nenech se vyvést z míry řečmi jako že někdo kojí smetanu a podobnýma blbostma. Mě tohle vychloubání už delší dobu leze na nervy, protože v těch, kterým miminko přibývá pomaleji vyvolává pocit, že mají slabé mléko. Ale o tom to vůbec není, je to o tom, kolik si to dítě vytáhne - některé děti jsou žravé, jiné méně.
Já mám taky vodové mléko, k nějaké smetaně má sakra daleko a dítě mi přibralo za 4 týdny kilo a půl.
@Ivčá44 píše:
No ja nevím já to poznala protoze kdyz jsem kojila tak Mala usla asi na 10 min. A mela zase hlad dneska mi to tak udelala asi po tretiJinak se normalne napila a usla na hodku az dve.. Netrapi me ze ji musim dávát vickrat pit ale trapi me ze se nenaji poradne :/… K tomu jídlu snazim se jist ale vůbec to do me nejde
miminka dělají u kojení různé psí kusy, takhle mi syn pije taky, asi jsou unavení ze sání - přece jen je to pro ně práce - tak si chvilku oddechnou a pak pokračují v jídle. Jez normálně podle potřeby, pokud možno pestře, nedrž diety, ale jestli nemáš chuť se nacpávat, tak se nenuť.
Dekuju moc za nazory
a dietu opravdu nedrzim jsem zase hubena a hubnu ciim dal Tim vic