Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ještě před týdnem jsem malou krmila nejméně půl hodiny.. teď se mi i stává, že jí stačí třeba jen 15 minut… pak se i sama pustí.. někdy mi to i přijde málo, ale zase třeba ty tři hodiny spát vydrží… jak dlouho jste kojily vy takto staré miminko?
Mě to příjde ok, někteří jsou prostě násosky, malá dávala už v porodnici stovku. A byla u prsa tak 20 minut. Později i méně. Po půl hodině je stejně kojení prý už neefektivní. Pokud hodně čůrá a bude přibývat, tak bych to vůbec neřešila.
Maximálně 15minut z jednoho a 10minut z druhého, pak jsem jí to brala, na radu naší primářky z porodnice. Ale většinou se najedla ještě rychleji a pustila se.
Déle než 15min jsem (krom porodnice) nikdy nekojila, většinou bylo za pět minut hotovo, což jsem ocenila hlavně v noci ![]()
Klukovi jsem musela stopovat 10 minut už od příchodu z porodnice, jinak byl schopný pít a zvracet zároveň. Takže mi 15 minut přijde naprosto dostatečných.
Dcera to od začátku zvládala za 5, max. 10 minut, jedno prso jí stačilo a přibírala ukázkově. Pokud je spokojená a přibírá, vůbec bych neřešila.
Můj syn přes den baštil taky cca 15 minut maximálně, ale padla 19 hodina po koupání a byl u prs hodinu dokud nevysál všechno co bylo pak šel spát a za 4h další jídlo což byly opravdu rychlovky tak do 10 minut a spal. 2-3h.
To je naprosto OK, my také do měsíce začaly kojit takhle rychle, prsa jsou víc roztahaná i mimi už ví, jak má pít pořádně, aby se najedlo rychle..:))
Je to OK. Já jsem nikdy nepočítala čas a neřídila se hodinami, ale taky jsme si prošli obdobím, kdy byla napitá rychle a obdobím, kdy by byla u prsu „pořád“.Souvisí to i s růstovým spurtem, ten se objevuje kolem 3 týdnů, tak třeba u vás jeden právě skončil ![]()
Já tedy kojím tak dlouho, jak miminko vyžaduje, a jestli je to efektivní nebo neefektivní, neřeším. Můj nejmladší syn bude mít zítra 4 týdny - v porodnici jsem ho měla u prsu skoro pořád, sestřičky měly řeči, ať furt nekojím, že mě budou bolet prsa atd. - neřešila jsem a kojila, kdykoli a jak dlouho chtěl, k rozběhnutí laktace to považuji za důležité a je zajímavé, jak se ty názory nejen časem, ale i člověk od člověka mění - první syn, narozený 2008 byl taky u prsu pořád a v porodnici mi tvrdili, že je to v pořádku a správné, i kamarádka porodní asistentka mě uklidnila, že hodina u prsu je v pohodě
A bradavky mě nikdy nebolely, naprosto bez problémů. Postupně malému stačí stále kratší doba aby se napapal. Hlavně přes den je kojení otázka 5 minut - ale zato kojím častěji, klidně i každou hodinu. V noci vydrží spát v kuse až 4 hodiny, ale kojení je pak někdy až na půl hodiny a vůbec to neřeším, nechávám ho, ať papá, dokud chce. On se sám pustí, když má dost. Pokud nejsou žádné problémy a miminku se daří, neřešila bych to
Tedy alespoň já to neřeším. Ať si malý vezme, kolik potřebuje.
@sao máš pravdu, že ti pokaždé řeknou něco jiného, se synem v porodnici 2012 nás nutily aby jsme miminka krmily a přebalovaly každé dvě hodiny a v noci co tři malej si na ten režim okamžitě přivykl a nedej bože jak každé 2h neměl jídlo bylo to doma úplně na palici druhé máme mít za půl roku a tentokrát budu chytřejší a víc pozorovat potřeby miminka teda pokud bude vše o. k. a s normální váhou je mi jasný, že ho nemůžu nechat 6 hodin bez jídla ale pokud se hezky na baští tak by 3 hodinový odstup neměl být problém.
Obě děti se vždy kojily maximálně pět až deset minut. Mléko mi teče silně a oni umí nasávat jak se patří ![]()