Mytí oken
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Mytí oken
Ahoj maminky, mám dotaz, který se tentokrát prakticky vůbec netýká našich ratolestí, ale doufám,že i tak mi pomůžete. Jelikož se blíží velký vánoční úklid, tak začínám být dost nervózní, že zase nebudu nic stíhat - všechny to znáte, máte malé dítě a než stačíte pořádně jednu věc uklidit, tak ratolest už dělá nepořádek jinde. Zajímalo by mě, jakým přípravkem mám mýt okna, zrcadla a obklady? Pořád zkouším něco nového, ale okna jsou vždycky čmouhatá a mě to fakt dost štve. Nemáte někdo zkušenosti s parní kachnou? Popřípadě jaký typ? Mnohokrát děkuji za pomoc
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
ahoj Terko, ja ti moc neporadim jen to, aby ses s velkym vanocnim uklidem moc nestresovala. Muj nazor je, ze pokud prubezne uklizim behem roku tak se proste kvuli vanocum hroutit nebudu. Takze u nas se uklidi normalne a maximalne pred vanocema vyperu zaclony a vsechny mozny polstarky, umeju dvere a nazdobim byt. Okna u nas doma meje manzel, protoze jednak jsou velka a on je vysoky, kdezto ja zaprdek
a taky mam nizkej tlak a casto se mi mota hlava, takze predchazime tomu, ze bych zuchla ze stafli. Proste kdyz ma naladu tak ty okna umeje a kdyz ne tak ne…Jo v DM existuji takove ubrousky na okna (baleni vypada jako detske vlhcene ubrousky) a pokud jsou hodne spinava tak je vemu tema ubrouskama a jsou cista hned.
Jeste si pamatuju z detstvi jak matka zurive uklizela a pekla a na vanoce byla vetsinou vystresovana a podrazdena a takova byt nechci. Takze holky uklizejte s rozumem, vanoce nevanoce…
- Citovat
- Upravit
U nás se s mytím oken nestresujeme. Navíc jedno okno ani umýt nesmím, protože na něm máme otisk andělíčka strážníčka našich dětí. Zůstalo tam otisknuté jeho křídlo a kousek těla jak spěchal dětem na pomoc, když se na ně sesypala skříňka s nádstavcem v pokojíku. Jestli se chcete podívat jak se takový andílek tiskne na sklo, koukněte do galerky letních miminek
https://www.emimino.cz/modules.php?…
(jinak vysvětlení pro nevěřící „tomáše“: prostě jsem kdysi měla tak naleštěná okna, že holub přehlídnul sklo… . Díky tomu naše děti věří na anděly)
- Citovat
- Upravit
Přesně tak, vykašlala bych se na úklid. Přece nežijeme jako čuňata, uklízíme průběžně, ne ? ![]()
K těm oknům. Docela se mi osvědčila stěrka. Namočím sklo, setřu a přeleštím papírem jen tam, kde měla stěrka konce, tam totiž vzniká šmouha. Je to podstatně rychlejší, než matlání hadrou a pak papírem.
A případná přehlídnutá šmouha je zakryta žaluzkama nebo záclonou, ne?
NiKi
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vánočním úklidem bych se nestresovala. Uklízíme přece průběžně a tak snad bude stačit běžný týdení úklid a k tomu ty okna a maximálně leštěnka na nábytek, NE? ![]()
Jinak já na okna používám jarovou vodu kterou to umyju z toho nejšpinavějšího a namočím. Tak aby okno zůstalo mokré a setřu stěrkou pěkně místečko vedle místečka. A pak nastříkám Clin a rozetřu suchou čistou hadrou. Neleštím jen rozetřu a šmouhy opravdu nemám. A i kdyby tak máme žaluzie.
Pa Iva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mě se osvědčil např. Clin, Cif Window, prostě cokoliv co po nastříkání vytvoří tzv. aktivní pěnu. Okna setřu mokrou hadrou, nastříkám Clin, rozetřu hadrou a setřu stěrkou. Opravdu to není nutné leštit, šmouhy prostě nejsou ![]()
Pokud náhodou se nějaká objeví, tak to řeším jako Nikina ![]()
Petta
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj
Já bych ti doporučila citronový Clin. Nejdřív oknaumyješ vodou, pak nastříkáš Clin a vyleštíš okna až budou suchá.
Jo s tou parní kachnou - tak já mám parní čistič, ale okna s ním nedělám, člověk v tom musí získat určitý způsob, jinak okna jsou pak umytá nic moc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak já okna myju tak, aby přes ně bylo vidět a já se nesedřela
.
Protože nesnáším ty chemické spreje na okna (již zmíněný Clin a podobně), strašně mi smrdí a tam, kde jsou děti by se používat spíš neměly, mám jeden trošku dražší, zato ekologický - a to Sodasan. Jednoduše nastříkám na okno a vyleštím starým hadříkem. Pokud mi tam zůstane nějaká do oka bijící šmouha, tak ji prostě přestříknu a utřu a je to. Teď jsem zjistila, že podobný sprej na okna má i Ecover, ale ještě jsem ho nezkoušela.
Jinak holky radily mýt okna octovou vodou, mě se to s ní zatím ale moc dobře nepodařilo, takže tohle zatím poradit nemůžu. Kachna se mi nezdá, podle mě s ní musí být daleko víc práce než užitku. Pro mě je nejjednodušší ten sprej a hadr, jinak nic.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, mě se zase osvědčilo umýt okna jarovou vodou, nejlíp ještě stáhnout stěrkou, a pak jen přeleštit suchou nebo jen minimálně navlhčenou švédskou utěrkou - a je to v pohodě. Většinou ani šmouhy nezůstanou, a když, tak už jsem se naučila to neřešit - žaluzie a záclony to schovají a stejně po prvním dešti nikdo nepozná, že jsem ta okna myla ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky holky,
tak já to dělám asi úplně nejjednodušeji jak to jde.
Mám španělskou utěrku, tu vymáchám v horký vodě bez přípravků, umyju okno, utěrku vymáchám, hodně vyždímu a přetřu znova. Okna jsou čistý, nemaj šmouhy ani proti sluníčku a já mám všechny okna v baráku (2 patra plný obrovských oken) umytý za hodinu ![]()
Hezký den přeje Katka
P.S. A vánočním úklidem se taky nehodlám stresovat. Trochu cukroví koupím (nikdo to u nás nejí, takže to po vánocích stejně vyhodím), vyzdobím byt a hotovo. Jen se chystám na koberec v obýváku, Filda z něj má černý kolínka ![]()
- Citovat
- Upravit
Ahoj,
tak já myji okna Clinem Windows (koncentrátem) a speciální hadrou na mytí oken od Viledy. Clin dám do kbelíku s vodou, modrou stranou hadry umyji sklo, hadru vymáchám a hnědou stranou setřu - nezůstane ani šmouha a už se nemusí nijak leštit. Musí se ale častěji vyměňovat voda - to zase řeším tak, že si nejdříve jednou vodou umyju skla zvenku jenom modrou stranou hadry z té největší špíny a s další čistou vodou pak postup zopakuji.
Jinak souhlasím s holkama, že případné nedostatky schovají žaluzie ![]()
Zdraví Reed
- Citovat
- Upravit
Na predvanocni uklid dlabu, chci mit hezky vanoce a ne jen stres z toho, ze mi deti delaji doma bordel, kdyz jsem naklidila. Obe nase maminky - moje i manzelova - poradaji prevanocni uklid ve velkem - a oba mame z detsvi hruzne zazitky, jak nam to kazilo advent - takze tohle tedy u nas doma nebude.
Takze predvanocni pripravy jsou ve vanocnich serepetickach a mirnem cancani a v beznem uklidu. Teda zhruba dvakrat rocne vysaju namokro koberec - ale klidne to necham az na leden a treba na leto, ono se to nezblazni - mame psa a tak je to holt potreba, zvlast kdyz s detma fungujeme na zemi porad. Okna taky myji dvakrat rocne, ale to se u nas dela jednoduse, nahrubo umeju jarovou vodou, pak podruhe utru vymachanou a hodne vyzdimanou jelenici v ciste vode a okna jsou super cista a bez lesteni - navic je to operace na par minut, takze to ani nepovazuji za velke myti okem. Rozsroubovavam je podle potreby, rozhodne ne pokazde… A to nemame zaclony, takze si davam pozor, aby okna nebyla jak hnuj. Pokud mi kus okna oslinta starsi dite nebo pes, namocim jelenici a setru jen ten uslintany kus, takze okno vypada ciste a me to rozhodne neda zadnou namahu. A okna myji podle pocasi, ne podle svatku. Jsem rozhodne dost normalni na to, abych v adventnich mrazech nesmrdlala okna.
Ale proti gustu zadny disputat, takze kdo chce uklidovat, at ukliduje, me to nevadi - ovsem at moje laxnost k tomuto silenstvi zase nechava klidne je, zejo? ![]()
Lesina
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravím všechny. Koukám už stará diskuze, ale věčný problém mytí oken. Taky jsem to nesnášela, do doby, kdy jsem dostala dárek, který mě v mytí nahradil, snad poprvé jsem měla pekelnou radost z praktického dárku ![]()
Dala bych metál tomu, kdo to vymyslel, robot na mytí oken, holky super věc ![]()
- Citovat
- Upravit
Mytí oken teda taky není moje oblíbená činnost!! Nenávidím to.
Robot na mytí oken? Co to je? A myje to důkladně?
- Citovat
- Upravit
No právě, že myje! Taky jsem tomu nevěřila, že to bude mýt důkladně, ale myje, i rohy to myje suprově. A je k tomu takový ovladač, kterým můžeš toho robota třeba vrátit na určitě místo, které se ti nezdá třeba ještě úplně čisté.
Však mrkni, myslím, že to manžel kupoval tady, každopádně je to on:
http://www.datart.cz/…BOT-168.html
- Citovat
- Upravit