Na co má nárok babička a děda?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Na co má nárok babička a děda
Dobrý den, můj děda je na tom už hůř, je na plenách, po mrtvici, po zlomenině. Aktuálně bude po operaci na dlouhodobé rehabilitaci a ta se doplácí, údajně cca 500 kč denně.
Pošlu babičku na úřad, bydlí trochu dál od nás, ale stejně bych ráda poprosila o zkušenost, jestli má babička na něco nárok? Ona tvrdí, že asi ne, když je děda v nějakém zařízení.
A víte, na co bude mít nárok potom, až bude doma? Četla jsem i o zdravotních sestrách, které jezdí do domácnosti. To je hrazené přes pojištění nebo nějaké příspěvky?
Zatím má děda jen důchod a víc jsme neřešili. Díky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Zeptejte se v tom zařízeni, jak to vlastně je. Oni vam poradi. Jedna pani povidala, to může být všech o uplne jinak. Příspevek vyriďte v každém případe. Bude hůř.
- Citovat
- Upravit
@Zmatka
ahoj, ve chvíli, kdy je ve zdravotnickém zařízení, nemůže pobírat nic navíc, příspěvek na péči je pozastaven a nevyplácí se
až bude doma, může pobírat příspěvek na péči, o ten je třeba zažádat a za něj se dají nakupovat pečovatelské služby, tzn sociální služby — dopomoc pečovatelky, i denní dopomoc
zdravotní sestra domů může jezdit, ale jen na zdravotní úkony, tzn úkony, které dělá kvalifikovaný zdravotník / převazy, infuze, píchaní injekcí, / tedy odborná sesterská práce
na práci pomocnou, pečovatelskou / hygiena, procházky, dopomoc s jídlem, dopomoc s pohybem, nákupem / na tu chodí pečovatelka, a na to právě slouží příspěvek na péči
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Borrealis Bezva, děkuji, a máte někdo zkušenost, kolik cca tedy stojí návštěvy soc. pracovnice třeba třikrát denně, přebalení, mytí?
Vaření a nákupy zvládá babička, resp. my.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zmatka Moc tě nepotěší, ale cca před deseti lety nám to vycházelo jen při dopomoci na nějakých 24 tisíc za měsíc. Nakonec jsme to nevzali.
V jakém je rehabilitačním zařízení? My jsme dopláceli něco srandovniho, snad 200 nebo 300 za den.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zmatka a deda by nešel třeba trvale do nějakého zařízení? Jsou domovy důchodců, kde jsou na takové lidi zařízeni
ale to by chtělo podat zadost co nejdřív, jsou dlouhé cekacky. Za pecovatelku, co někam bude muset běhat 3× denně se nedoplatis ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zmatka píše:
@Borrealis Bezva, děkuji, a máte někdo zkušenost, kolik cca tedy stojí návštěvy soc. pracovnice třeba třikrát denně, přebalení, mytí?Vaření a nákupy zvládá babička, resp. my.
No hlavne aby tam u nich ta pece 3 x denne byla dostupna. U nas sehnat pecovatelku, ktera prijede alespon 1× denne byl problem z kapacitnich duvodu.
- Citovat
- Upravit
Já mám docela čerstvou zkušenost. Nejdřív je potřeba zažádat o příspěvek na péči, než se vyřídí, tak to trvá dlouho. Po dobu, kdy bude v zařízení, tak ho sice nedostane (bude pozastaven), ale bude se vyplácet až bude zase doma. Čím dřív o něj zažádáte, tím lépe. U nás se o něj žádá na úřadě práce, spolu s ohlašovací povinností. Příspěvek se dělí na několik stupňů a podle toho dostane peníze (nebo teda babička). Pokud získá 3. stupeň je možné požádat o domov pro seniory. Teoreticky o něj je možné požádat dřív, nebo s nižším stupněm, ale dávají přednost až 3 nebo 4. stupeň.
Až bude doma, tak můžete požádat o pečovatelskou službu - není drahá. K prarodičům chodili 2× denně. A stojí cca 140,–/hodina. Dá se to potom hradit třeba z toho příspěvku, takže to rozpočet nezatíží. Zdravotní sestra do domácnosti je zdarma a vypisuje to obvodní lékař na úkony, které nezvládnete doma (píchaní injekcí, odborné převazy atd).
A teď jsem si uvědomila, že k babičce vlastně chodila i rehabilitační sestra a ta byla zdarma - hrazeno z pojištění.
A nejlepší bude, když požádáte rovnou i pro babičku na příspěvek - pokud už neuklidí ani nenakoupí, tak na nějaký určitě dosáhne.
Příspěvek upraven 30.11.23 v 10:53
- Citovat
- Upravit
Kontaktuj sociálního pracovníka v zařízení, kde je hospitalizovaná, tam poradí nejlépe, tohle řeší denodenně
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Můj děda je v podobném stavu, příspěvek na péči má okolo 8000 Kč měsíčně. Zatím se o něj stará jen babička ale uvažujeme alespoň i nějaké zdravotní sestře, která by tam dochazela.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jen upresnim, ze v pripade pobytu v zarizeni se prispevek na peci nevyplaci jen tehdy, kdy tam ten clovek je cely kalendarni mesic od prvniho do posledniho dne v mesici.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A příspěvek můžeš zařídit ty, necháš si dokument podepsat a doneseš to na úřad a nebo si necháš podepsat i plnou moc, díky tomu ti pak budou chodit doporučené dopisy domů. Já pak neměla strach, že je prarodiče někdy zašantročili…Babičku bych to nenechala vyřizovat, je to do docela náročné…
- Citovat
- Upravit
@inkakřivák píše:
@Zmatka Moc tě nepotěší, ale cca před deseti lety nám to vycházelo jen při dopomoci na nějakých 24 tisíc za měsíc. Nakonec jsme to nevzali.
V jakém je rehabilitačním zařízení? My jsme dopláceli něco srandovniho, snad 200 nebo 300 za den.
A co je ta „dopomoc“?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kriss Tina píše:
@Zmatka a deda by nešel třeba trvale do nějakého zařízení? Jsou domovy důchodců, kde jsou na takové lidi zařízeniale to by chtělo podat zadost co nejdřív, jsou dlouhé cekacky. Za pecovatelku, co někam bude muset běhat 3× denně se nedoplatis
Ne urcite bych ho tam nedala, i kdybych mela hradit nevim co nebo to zaridit nevim jak. To by pro nej bylo sileny, nebyt doma.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Já mám docela čerstvou zkušenost. Nejdřív je potřeba zažádat o příspěvek na péči, než se vyřídí, tak to trvá dlouho. Po dobu, kdy bude v zařízení, tak ho sice nedostane (bude pozastaven), ale bude se vyplácet až bude zase doma. Čím dřív o něj zažádáte, tím lépe. U nás se o něj žádá na úřadě práce, spolu s ohlašovací povinností. Příspěvek se dělí na několik stupňů a podle toho dostane peníze (nebo teda babička). Pokud získá 3. stupeň je možné požádat o domov pro seniory. Teoreticky o něj je možné požádat dřív, nebo s nižším stupněm, ale dávají přednost až 3 nebo 4. stupeň.
Až bude doma, tak můžete požádat o pečovatelskou službu - není drahá. K prarodičům chodili 2× denně. A stojí cca 140,–/hodina. Dá se to potom hradit třeba z toho příspěvku, takže to rozpočet nezatíží. Zdravotní sestra do domácnosti je zdarma a vypisuje to obvodní lékař na úkony, které nezvládnete doma (píchaní injekcí, odborné převazy atd).
A teď jsem si uvědomila, že k babičce vlastně chodila i rehabilitační sestra a ta byla zdarma - hrazeno z pojištění.
A nejlepší bude, když požádáte rovnou i pro babičku na příspěvek - pokud už neuklidí ani nenakoupí, tak na nějaký určitě dosáhne.Příspěvek upraven 30.11.23 v 10:53
Dekuju! To mi moc pomohlo. Na to prebaleni nevim, to by asi chtelo 3×…? Nemam zkusenost. Ale pres den teda jeste na wc chodil.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit