Na co má nárok babička a děda?

5098
30.11.23 09:23

Na co má nárok babička a děda

Dobrý den, můj děda je na tom už hůř, je na plenách, po mrtvici, po zlomenině. Aktuálně bude po operaci na dlouhodobé rehabilitaci a ta se doplácí, údajně cca 500 kč denně.

Pošlu babičku na úřad, bydlí trochu dál od nás, ale stejně bych ráda poprosila o zkušenost, jestli má babička na něco nárok? Ona tvrdí, že asi ne, když je děda v nějakém zařízení.

A víte, na co bude mít nárok potom, až bude doma? Četla jsem i o zdravotních sestrách, které jezdí do domácnosti. To je hrazené přes pojištění nebo nějaké příspěvky?

Zatím má děda jen důchod a víc jsme neřešili. Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Uslava
30.11.23 09:26

Zeptejte se v tom zařízeni, jak to vlastně je. Oni vam poradi. Jedna pani povidala, to může být všech o uplne jinak. Příspevek vyriďte v každém případe. Bude hůř.

• Citovat
  • Upravit
13010
30.11.23 09:26

@Zmatka
ahoj, ve chvíli, kdy je ve zdravotnickém zařízení, nemůže pobírat nic navíc, příspěvek na péči je pozastaven a nevyplácí se

až bude doma, může pobírat příspěvek na péči, o ten je třeba zažádat a za něj se dají nakupovat pečovatelské služby, tzn sociální služby — dopomoc pečovatelky, i denní dopomoc

zdravotní sestra domů může jezdit, ale jen na zdravotní úkony, tzn úkony, které dělá kvalifikovaný zdravotník / převazy, infuze, píchaní injekcí, / tedy odborná sesterská práce

na práci pomocnou, pečovatelskou / hygiena, procházky, dopomoc s jídlem, dopomoc s pohybem, nákupem / na tu chodí pečovatelka, a na to právě slouží příspěvek na péči

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
30.11.23 09:46

@Borrealis Bezva, děkuji, a máte někdo zkušenost, kolik cca tedy stojí návštěvy soc. pracovnice třeba třikrát denně, přebalení, mytí?

Vaření a nákupy zvládá babička, resp. my.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81504
30.11.23 09:54

@Zmatka Moc tě nepotěší, ale cca před deseti lety nám to vycházelo jen při dopomoci na nějakých 24 tisíc za měsíc. Nakonec jsme to nevzali.
V jakém je rehabilitačním zařízení? My jsme dopláceli něco srandovniho, snad 200 nebo 300 za den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37292
30.11.23 10:23

@Zmatka a deda by nešel třeba trvale do nějakého zařízení? Jsou domovy důchodců, kde jsou na takové lidi zařízeni :think: ale to by chtělo podat zadost co nejdřív, jsou dlouhé cekacky. Za pecovatelku, co někam bude muset běhat 3× denně se nedoplatis :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.11.23 10:44
@Zmatka píše:
@Borrealis Bezva, děkuji, a máte někdo zkušenost, kolik cca tedy stojí návštěvy soc. pracovnice třeba třikrát denně, přebalení, mytí?Vaření a nákupy zvládá babička, resp. my.

No hlavne aby tam u nich ta pece 3 x denne byla dostupna. U nas sehnat pecovatelku, ktera prijede alespon 1× denne byl problem z kapacitnich duvodu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.11.23 10:49

Já mám docela čerstvou zkušenost. Nejdřív je potřeba zažádat o příspěvek na péči, než se vyřídí, tak to trvá dlouho. Po dobu, kdy bude v zařízení, tak ho sice nedostane (bude pozastaven), ale bude se vyplácet až bude zase doma. Čím dřív o něj zažádáte, tím lépe. U nás se o něj žádá na úřadě práce, spolu s ohlašovací povinností. Příspěvek se dělí na několik stupňů a podle toho dostane peníze (nebo teda babička). Pokud získá 3. stupeň je možné požádat o domov pro seniory. Teoreticky o něj je možné požádat dřív, nebo s nižším stupněm, ale dávají přednost až 3 nebo 4. stupeň.
Až bude doma, tak můžete požádat o pečovatelskou službu - není drahá. K prarodičům chodili 2× denně. A stojí cca 140,–/hodina. Dá se to potom hradit třeba z toho příspěvku, takže to rozpočet nezatíží. Zdravotní sestra do domácnosti je zdarma a vypisuje to obvodní lékař na úkony, které nezvládnete doma (píchaní injekcí, odborné převazy atd).
A teď jsem si uvědomila, že k babičce vlastně chodila i rehabilitační sestra a ta byla zdarma - hrazeno z pojištění.
A nejlepší bude, když požádáte rovnou i pro babičku na příspěvek - pokud už neuklidí ani nenakoupí, tak na nějaký určitě dosáhne.

Příspěvek upraven 30.11.23 v 10:53

• Citovat
  • Upravit
3153
30.11.23 10:50

Kontaktuj sociálního pracovníka v zařízení, kde je hospitalizovaná, tam poradí nejlépe, tohle řeší denodenně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2038
30.11.23 11:15

Můj děda je v podobném stavu, příspěvek na péči má okolo 8000 Kč měsíčně. Zatím se o něj stará jen babička ale uvažujeme alespoň i nějaké zdravotní sestře, která by tam dochazela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
30.11.23 11:38

Jen upresnim, ze v pripade pobytu v zarizeni se prispevek na peci nevyplaci jen tehdy, kdy tam ten clovek je cely kalendarni mesic od prvniho do posledniho dne v mesici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.11.23 12:27

A příspěvek můžeš zařídit ty, necháš si dokument podepsat a doneseš to na úřad a nebo si necháš podepsat i plnou moc, díky tomu ti pak budou chodit doporučené dopisy domů. Já pak neměla strach, že je prarodiče někdy zašantročili…Babičku bych to nenechala vyřizovat, je to do docela náročné…

• Citovat
  • Upravit
5098
30.11.23 13:34
@inkakřivák píše:
@Zmatka Moc tě nepotěší, ale cca před deseti lety nám to vycházelo jen při dopomoci na nějakých 24 tisíc za měsíc. Nakonec jsme to nevzali.
V jakém je rehabilitačním zařízení? My jsme dopláceli něco srandovniho, snad 200 nebo 300 za den.

A co je ta „dopomoc“?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
30.11.23 13:36
@Kriss Tina píše:
@Zmatka a deda by nešel třeba trvale do nějakého zařízení? Jsou domovy důchodců, kde jsou na takové lidi zařízeni :think: ale to by chtělo podat zadost co nejdřív, jsou dlouhé cekacky. Za pecovatelku, co někam bude muset běhat 3× denně se nedoplatis :think:

Ne urcite bych ho tam nedala, i kdybych mela hradit nevim co nebo to zaridit nevim jak. To by pro nej bylo sileny, nebyt doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
30.11.23 13:38
@Anonymní píše:
Já mám docela čerstvou zkušenost. Nejdřív je potřeba zažádat o příspěvek na péči, než se vyřídí, tak to trvá dlouho. Po dobu, kdy bude v zařízení, tak ho sice nedostane (bude pozastaven), ale bude se vyplácet až bude zase doma. Čím dřív o něj zažádáte, tím lépe. U nás se o něj žádá na úřadě práce, spolu s ohlašovací povinností. Příspěvek se dělí na několik stupňů a podle toho dostane peníze (nebo teda babička). Pokud získá 3. stupeň je možné požádat o domov pro seniory. Teoreticky o něj je možné požádat dřív, nebo s nižším stupněm, ale dávají přednost až 3 nebo 4. stupeň.
Až bude doma, tak můžete požádat o pečovatelskou službu - není drahá. K prarodičům chodili 2× denně. A stojí cca 140,–/hodina. Dá se to potom hradit třeba z toho příspěvku, takže to rozpočet nezatíží. Zdravotní sestra do domácnosti je zdarma a vypisuje to obvodní lékař na úkony, které nezvládnete doma (píchaní injekcí, odborné převazy atd).
A teď jsem si uvědomila, že k babičce vlastně chodila i rehabilitační sestra a ta byla zdarma - hrazeno z pojištění.
A nejlepší bude, když požádáte rovnou i pro babičku na příspěvek - pokud už neuklidí ani nenakoupí, tak na nějaký určitě dosáhne.Příspěvek upraven 30.11.23 v 10:53

Dekuju! To mi moc pomohlo. Na to prebaleni nevim, to by asi chtelo 3×…? Nemam zkusenost. Ale pres den teda jeste na wc chodil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat