Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
ahoj, chceme si koupit byt a proto uvítám vaše rady, na co si dát „bacha“ .
jestli OV nebo družstevní, to bude záležet na konrkétní nabídce, ceně, nájmu, FO apod.
S manželem už jsme se dohodli, že pokud budeme mít o nějaký byt vážný zájem, provede špionáž před domem, kdo že to tam vlastně bydlí, možná i v domě.
.
Byt pod střechou už se tady řešil, to uvidíme, si říkám, že v 7. patře ze 7 je to bezpečnější než v 13. z 13.
Zajímají mě podněty týkající se bytu i samotné koupě bytu.díky boris
Já byt řešila dříve,pak jsem to zavrhla.Jako panelákové dítě doporučuji určitě nebydlet ve vysokém patře.často se stane že výtah nejede i celej den i více a tahat pak děti do schodu třeba i do 5 patra je hruza.
Určitě bych chtěla jen OV
Kamoška tahá vše do 4.patra (barák bez výtahu) a je to hrůza, dvě děti, nákup, v zimě v těch zimních bundách je to fakt hustý… takže ty vyšší patra bych taky radši nebrala. Přímo pod střechou bývá v létě dost hic, záleží na kvalitě izolace, ale i tak. Jo a taky tam může zatékat - zkušenost z rodiny.
V přízemí jsou zas studené podlahy, kdo je zvyklý spíš na teplo, lepší je mít někoho pod i nad sebou. Jenže vybírej podle toho, když je tolik jiných kritérií… ložnice na sever, obývák na jih.....??? ![]()
Ohledně koupě bych udělala určitě jednu věc - složila peníze do úschovy k notáři a do smlouvy podepsanou oběma stranami ve dvou vyhotoveních přímo u notáře (notářsky ověřené) dala podmínku, že finanční obnos druhé straně převedu až po zanesení do katastru nemovitostí (myšleno ne po podání návrhu, ale skutečně až po zapsání!!!). Notář je sice drahá sranda, nás to stálo tuším 7 tisíc, ale riskuj kvůli tomu celou částku za byt. A soudy pracují tááák pomalu.
PS: což samože znamená koupit OV, nic jiného bych nebrala, když už to stojí takový háky.
Souhlas s holkama. Většina paneláků ma jenom jeden výtah a když nejede tak je to katastrofa. Pod střechou je fakt děsný vedro. Družstevní nebrat jsou s nima samý problémy, do všeho mluví, dost často nemaj zrovna v pořádku účetnictví,
těch případů už bylo v televizi x a pak, když tam někdo zpronevěří peníze, tak vám exekutoři můžou ten byt sebrat, to byla moje noční můra, jsem ráda, že máme OV.
Markéta
Taky doporučuji notářskou nebo advokátní úschovu. Rozhodně ne peníze realitce.
Jestli OV nebo družstvo záleží na vás, u koupě bytu v OV zaplatíte daň z převodu, plátce je prodávající, ale je to vždy v ceně bytu. Rozhodně si nechte jako zástavu hodnotu daně z převodu, a vyplatíte ji až vám zašlou ověřenou kopii nebo originál dokladu o zaplacení daně. Jste automaticky ze zákona spludlužníci v případě, že ji plátce neuhradí.
Ahojky, celkem bych souhlasila s vyse uvedenym, jen k tomu vytahu - v panelaku se nam za 6 nestalo ani jednou, ze by nejel (a to uz mel teda nejaky ten patek za sebou!), zato ted v novostavbe nejede co chvili
. Ja bych zase radeji az nahoru, at mi nikdo nedupa nad hlavou. Urcite bych chtela, aby uz mel plastova okna a pokud mozno zatepleni(znovu bych to uz asi psychicky nezvladla
) a pak bych si taky obkoukla, jak je to s parkovanim. A urcite OV.
Čtu tady samý panelák, ale spíš doporučuju cihlový dům
Ačkoliv moderní novostavby asi taky mají něco vydržet.
Nevím, na co přesně dávat bacha ohledně peněz a převodu, ale spíš pak v bytě. U novostaveb je občas problém praskání zdí. Staví se horkou jehlou, nenechají se „sednout“ přes zimu a pak praskají.
K panelákům… já vyrostla v jednom 13 patrovém s dvěma výtahy. Snad nikdy se nestalo, že by nejely oba naráz (je tu pro 6 osob a pro 4).
A za sebe bych asi brala OV. Ale výhody i nevýhody ohledně plateb jak OV, tak družstevního budou asi stejné. Záleží na lidech.
My jsme tohle řešili před cca 2 lety, takže to mám ještě celkem v paměti. Hodně nám pomohla bráchova holka (dnes už manželka) právnička. Rady od ní, co si pamatuju:
Jinak co se týká OV a DV tak my třeba šli do družstevního bytu (takže nešlo o prodej ale převod členství) a rozdíl jsem v tom moc velký neviděla - jedině pokud byste si museli brát hypotéku, tak na družstevní to nejde (pokud nejsou vyhlídky brzkého převodu do OV, což u nás tenkrát nebyly, ale teď už jsou). DV bývají levnější.
Kdybys měla nějaký další dotaz, klidně pošli SZ. Jinak není problém vyžádat si předem všechny smlouvy, které máte podepsat, a dát je zkontrolovat právníkovi - rozhodně doporučuju, myslím, že investice do právníka se vyplatí. My jsme třeba „naší“ právničce posílali všechny předběžné smlouvy ke kontrole a úpravám a upravené je pak posílali realitce zpátky. Nepamatuju se, že by některou naši úpravu neakceptovali.
Ja bydlim ve 12.patre ze 12 a za sebe muzu maximalne doporucit! Tyhle vyssi baraky mivaji vytahy 2, jeste se nestalo, ze by zadny nejel (to bych asi zdechla
). Nikdo nam nedupe nad hlavou a vubec je to parada. Ja teda byla zvykla z RD, takze jestli 7 nebo 12 patro uz mi bylo sumak…
hanucha píše:
Ja bydlim ve 12.patre ze 12 a za sebe muzu maximalne doporucit! Tyhle vyssi baraky mivaji vytahy 2, jeste se nestalo, ze by zadny nejel (to bych asi zdechla). Nikdo nam nedupe nad hlavou a vubec je to parada. Ja teda byla zvykla z RD, takze jestli 7 nebo 12 patro uz mi bylo sumak…
Jasně, že to má i svoje výhody, ale vy máte zrovna štěstí v tom, že vám tam nezatýká apod, což nemusí být všude. Já bych asi dala přednost jiným podlažím než přízemí nebo poslednímu patru. Jako malá jsem bydlela v 6.patře (ze 7) a problém jsem neměla. Teď jsme ve 2. (z 10) a jsem ráda, hlavně kvůli dceři. Ne, že by z 2.patra nemohla vypadnout..
Anonymni píše:hanucha píše:Jasně, že to má i svoje výhody, ale vy máte zrovna štěstí v tom, že vám tam nezatýká apod, což nemusí být všude. Já bych asi dala přednost jiným podlažím než přízemí nebo poslednímu patru. Jako malá jsem bydlela v 6.patře (ze 7) a problém jsem neměla. Teď jsme ve 2. (z 10) a jsem ráda, hlavně kvůli dceři. Ne, že by z 2.patra nemohla vypadnout..
Ja bydlim ve 12.patre ze 12 a za sebe muzu maximalne doporucit! Tyhle vyssi baraky mivaji vytahy 2, jeste se nestalo, ze by zadny nejel (to bych asi zdechla). Nikdo nam nedupe nad hlavou a vubec je to parada. Ja teda byla zvykla z RD, takze jestli 7 nebo 12 patro uz mi bylo sumak…
To byl taky můj příspěvek..
Jinak vyšší patra mají samozřejmě i výhody - třeba to, že tam zas tak často nelítá hmyz - nejen komáři a mouchy, ale i vosy. Třeba lodžie potřebuje hodně často zametat (vytírat, luxovat), protože tam vítr zavane kdeco. Nikdo moc nevidí do oken a bývá tam i větší klid. Ovšem já i tak jsem ráda, že teď bydíme v tom druhém..
holky díky za připomínky, byt bude v Ostravě, novostavba to určitě nebude, do ní peníze vrážet nechci (to bych za ty peníze raději dům), takže tam by to mělo být v klidu.
Teď bydlíme v supr paneláku, má pro mě 2 vady
a) je to nájemní byt nejmenované profláklé společnosti, která si dělá co chce
, o dům se vůbec nestará a nájemné chce v nehorázné výši ![]()
b) mini výtah v mezipatře (toho trotla, který je vymyslel, toho bych nejraděj upoutala na invalidní vozík!
)
takže teď děláme exkurze po bytech a po pár prohlídkách mám obavy, že nám jen tak něco hovět nebude
čistě teoreticky tady zůstat můžeme, ale jestli se po IVF dočkáme dvojčat, tak mám jasno, že musíme pryč ![]()
jo a teď mě napadlo, když se dům revitalizoval vč. nové střechy, tak by mohlo být i poslední patro bezpečné, ne?
i nová střecha může být odfláknutá, developerské projekty jsou taky celé nové a mívají mouchy, já bych prostě pod střechu nešla ![]()
Podívat se na katastr nemovitostí http://www.cuzk.cz , zda platíte vůbec tomu správnému majiteli (bacha na podvodníky co prodávají cizí byt) Na katastru též zjistíte zda na bytě není nějaké jiné břemeno (např. hypoteční zástava).
Pokud kupujete přes realitku: veškeré větší finanční transakce provádět přes advokáta (dát do advokátní úschovy) ne zaplatit milion realitce, která má základní jmění 200 tis. a peníze už neuvidět. Takovou tu zálohu kterou požadují (obvykle 50 tis.) jim holt vysázet musíte.
Družstevní bt bych taky raději nebrala už proto, že na něj je velký problém dostat hypotéku, ani s ním nelze ručit.