Stavební povolení?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymni
6.8.09 10:36

Stavební povolení?

Ahojky holky, omlouvám se, že jsem zde jako anonym, ale mám k tomu své důvody.
Jedná se mi o stavební povolení. Čekáme na něj už více než deset let. Zažádali jsme o něj v roce 1998, jelikož jsme neměli kde bydlet, tak jsme roce 2001 museli začít stavět i přes to, že povolení jsme nedostali - na úřadě se nejprve dohadovali o tom, že nám chybí ještě doplnění nějakých věcí, ty jsme doplnili, ovšem potom úřad naši složku ztratil a téměř dva roky se nedělo vůbec nic a oni hráli mrtvého brouka. Po zahájení stavby jsme šli na úřad - opět, asi po stopadesáté a tam nám bylo řečeno, že všechny doklady už mají propadlou jakousi lhůtu a že musíme všechno obíhat znova, takže zase spousty vyřizování, spousta opět vyhozených peněz a zase dlouho nic. Do toho se začal kvůli různým nesmyslům odvolávat soused - nesmíme si udělat fasádu na straně u jeho zahrady - měli jsme dohodu, že postavíme pouhých 40 cm od jeho plotu s tím, že jeho syn si později na naši stěnu postaví garáž. Z toho sešlo, ale fasádu si udělat nesmíme dodnes. Chtěli statický posudek na stavbu plotu 8O a různé takovéhle chuťovky. Takhle jsme propadlé dokumenty obnovovali už 4×!!! A před dvěma lety nám přišel příkaz k odstranění stavby, z naprosto nesmyslných důvodů - jeden je ten, že nemůžeme udělat tu fasádu a další, že máme prokázat, že je stavba v souladu s veřejným zájmem 8O . Poslali jsme odvolání, šlo to na magistrát. Z magistrátu přišla odpověď, že nechápou, z jakého důvodu máme stavbu odstranit a proč po nás neustále chtějí nesmyslné dokumenty a různé prokazování a že je chyba na straně našeho stavebního úřadu a mají začít pořádně jednat. Ovšem tento dopis nám leží doma už rok a půl - stejně tak i na úřadě a náš milý stavební úřad se nemá k tomu, aby cokoliv řešil. Opět hrají mrtvého brouka. Manžel má strach, že když se půjde na úřad připomenout, tak nás zase budou tahat po všech čertech a na to už nemá nervy a popravdě, i těch peněz už nás to stálo více než dost. Nejde o žádný velký barák, je to jen přístavba ke stávajícímu domu - garáž a nad ní patro (dětský pokojíček a obývák). A já už pomalu začínám být zoufalá. Štve mě, že nemáme nic vyřízeného, a proto nemůžeme ani dělat nic jiného - chtěli jsme si upravit zahradu, altánek, bazén,… ale máme strach, že jakmile někde kopneme, tak si soused bude zase hned stěžovat.
Co teď máme dělat? Čekat, až se úřad někdy k něčemu rozhoupe? Na co vlastně máme nárok? Práva asi žádná nemáme, když je to černá stavba…
Omlouvám se, za poněkud zmatený dotaz, ale já už fakt pomalu začínám být na dně…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
6.8.09 11:57

Ahoj, co se zkusit poradit s nějakým právníkem? Nebo ombudsman? Se stavebním úřadem těžko něco naděláte sami.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
7.8.09 14:24

Tak mě ještě napadlo, co zkusit třeba Občanské judo nebo Černé ovce, nebo nějaký takový pořad. Sem tam jsem to viděla a i „neřešitelné“ záležitosti najednou vyřešit šly, když se to medializovalo a mířily na ně kamery. Asi bych tam (na úřad) ještě zkusila zajít, nejlépe s tou kamerou.
A tak mě napadá, pokud stavební úřad nekoná, tak tím nejspíš porušuje zákon, ne? Pokud vím, tak na všechno jsou nějaké lhůty a úředníci se podle zákona nějak vyjádřit musí. Jestli hrají mrtvého brouka, jak píšeš, tak nejspíš porušují zákon. Zkus to ještě třeba pohledat někde na netu, dát si dotaz do nějaké poradny nebo to probrat s někým, kdo tomu rozumí (projektant, stavař).
Držím vám palce.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
7.8.09 17:16

Stěžuj si u nadřízeného správního orgánu na nečinnost, navrhni, ať věc převezmou (z důvodu neschopnosti podřízeného správního orgánu, pro který je daná věc zřejmě nad jeho síly) a ve lhůtě sami rozhodnou.

• Citovat
  • Upravit
528
21.8.09 19:54

to je strašné :( my jsme podali žadost na ohlášku v pondělí 17.8. a dnes nám přišlo souhlasné stanovisko. Musí být šílné bojovat s úřednickým šimlem :( Přeji více štěstí a ať Vám to dobře dopadne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.7.16 20:55

Bez stavebního povolení

Ahoj! Potřebovala bych poradit, jestli existuje nějaká stavba bez stavebního povolení, ohlášení..prostě cokoli (krom stanu :mrgreen: ), co by se dalo využívat s rodinou na víkend a úplně by se obešel stavební úřad?
Máme stavební pozemek kousek za městem a dvě hooodně živé děti, které potřebují zahradu :mrgreen:
Bohužel už dva roky bojujeme se stavebním úřadem a teď se připravujeme na soud :cert: (proto prosim anonym)
No a rádi bychom pozemek využívali alespoň jako zahradu, jenže je uprostřed zástavby, tak potřebujeme nějaké „zázemí“ ( wc a tak :oops: ) no a díky našemu sporu s úřadem nám neschválí ani mobilheim nebo maringotku :zed: Napadá někoho nějaká klička? :hug:

• Citovat
  • Upravit
4224
10.7.16 21:19

:mavam: Stavebni urady jsou zlo :mrgreen: Myslim, ze si na pozemek muzes postavit cokoliv, co neni pevne v zemi, takze i mobilhouse nebo maringotku a stavebni urad se muze jit klouzat, to je v podstate jako by jsi tam mela karavan :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16099
10.7.16 22:07

Zaparkovat obytný vůz?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
10.7.16 22:10

@VeHE Velice se mýlíte. Dneska v podstatě na vlastním pozemku nepostavíte nic, k čemu by nebylo nutné mnít alespoň ohlášení.
Pro mobilhouse potřebujete územní souhlas nebo územní rozhodnutí nebo veřejnoprávní smlouvu, protože za stavbu se považuje i výrobek plnící funkci stavby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1883
10.7.16 22:22

@Sojkka No, nevím jestli má Sojka pravdu.

Klasické WC asi těžko, předpokládám, že nemáte přípojky. Takže stejně bude nějaké chemické WC.

Jinak zakladatelku zajímá § 79 stavebního zákona, druhý odstavec.

(2) Rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas nevyžadují:

1. stavba do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin, nejedná se o jaderné zařízení nebo stavbu pro podnikatelskou činnost, je v souladu s územně plánovací dokumentací, je umisťována v odstupové vzdálenosti od společných hranic pozemků nejméně 2 m, plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci,

Je fakt, že to, že mobilheim potřebuje uzemní souhlas neslyším poprvé, ale ze stavebního zákona to nevyplývá (asi). Ledaže by byl rozpor s územně plánovací dokumentací (možná proto ten soud). :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
10.7.16 22:45

@AlphaOmega Pak je tu ještě par. 103, odst. 1, pís. e 1.
Existuje důvodová zpráva k novele stavebního zákona, která vysvětluje co vše je možné považovat za výrobek plnící funkci stavby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1883
11.7.16 06:45
@Sojkka píše:
@AlphaOmega Pak je tu ještě par. 103, odst. 1, pís. e 1.
Existuje důvodová zpráva k novele stavebního zákona, která vysvětluje co vše je možné považovat za výrobek plnící funkci stavby.

Takže můžu do 25m2 nebo ne? Šlo by to trochu rozvést? Docela by mě to také zajímalo. Navíc chápu, že výklad stavebního zákona je na konkrétním stavebním úřadě, takže se to může lišit místo od místa.

Ale existuje argumentace proč k umístění zahradní chatky povolení nepotřebuju?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.7.16 09:13

Děkuji za odpovědi, ale asi to fakt vypadá, že máme smůlu :,( my prostě potřebujeme „něco“, do čeho by st. úřad vůbec nemohl zasáhnout, namítat, zdržovat..jestli mě chápete :nevim: chjo, už jsem fakt zoufala :zed: kvůli jednomu ko.ko jsme zrušili plány na další dítě, musím se vrátit do prace v pulce rd a dětem vysvětlovat, že letos se ještě nemůžou koupat v bazénu a sázet kytičky na zahradě :pocitac: :pocitac:

• Citovat
  • Upravit
1883
11.7.16 09:30

Ještě přihodím myšlenku. Když jsem hledal něco pro uskladnění materiálu, chvíli jsem přemýšlel nad wigwamem. Je to levné, je to obytné a je to neuvěřitelně prostorné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.7.16 10:42

@AlphaOmega díky! Zvedls mi náladu - jsem si představila ten „náš“ satelit, samá vila a uprostřed stoji tepee :mrgreen: :mrgreen:
No, ale stejně zkusím doma nadhodit :think:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí