Nadměrná inteligence 3leté?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
714
5.11.13 19:40

Nadměrná inteligence 3 leté?

Ahoj. Předem chci říct, že tuto diskuzi nezakládám, abych se chlubila. Spíše mi to dělá trochu starosti…
Každý, kdo se seznámí s mou dcerou, tak jen kulí oči a nechce mi věřit, že jí ještě nejsou ani 3 roky.
Už jako mimino byla hodně bystrá. Znakovali jsme s ní a na roce už ovládala okolo 20 znaků, plus tak 8 slov (máma, táta apod.). V 10 měsících si sama říkala pomocí znaku u nočník a od 13 měsíců je bez plíny i na noc. V 18 měsících už mluvila v jednoduchých větách a hlavně už používala zájem JÁ. Já chci. Podej mi apod. (nebylo to Týnka chce apod.)
No postupný vývoj nebudu moc rozebírat.. ale teď jsme na tom takto.
Slovní zásoba neuvěřitelná - slova jako aranžovat, delikatesa, surikata (teď mě nic zvláštního dál nenapadá, ale prostě mluví jako dospělý člověk)
Umí nespočet básniček (snažila jsem se to spočítat a skončila jsem u 40) + umí třeba už zazpívat sama celá stánky a panenku
umí napočítat do 30, zná geometrické tvary včetně kosočtverce, oválu, obdelníku, čtverce apod.
No a před pár dny mi začala sama od sebe sčítat. Přišla a povída: „Maminko, víš, že když mám 2 kostky a dám k tomu další 2 mám celkem 4?“ „No jasně, že vím, tomu se říká sčítání. A když máš třeba jednu kostku a dáš k tomu ještě jednu…“ „Tak mám dvě, to je přeci logické“ :lol:
Takže tak..Nevím, co s ní.. Příští rok jí chci dát do školky. Ale už se mi začala zajímat i o písmenka a co až půjde do školy? Možná si říkate, že to moc řeším, ale začíná mě to docela znervózňovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Lizzi
5.11.13 19:44

Nechte jí u odborníka změřit IQ a pak podle toho zvolte vhodnou předškolní výchovu, ale rozhodně bych s ní někam zašla, aby se jí dostávalo odpovídající stimulace, jinak se bude nudit a může začít třeba zlobit, nebo jinak ventilovat.. To co píšeš, není chlubení, máš o dceru zájem a chceš, aby se jí dostalo nejlepší péče, to je správné :-) jen to asi bude dost náročné, připrav se na to ;-)

• Citovat
  • Upravit
6945
5.11.13 19:44
@tessika píše:
Ahoj. Předem chci říct, že tuto diskuzi nezakládám, abych se chlubila. Spíše mi to dělá trochu starosti…
Každý, kdo se seznámí s mou dcerou, tak jen kulí oči a nechce mi věřit, že jí ještě nejsou ani 3 roky.
Už jako mimino byla hodně bystrá. Znakovali jsme s ní a na roce už ovládala okolo 20 znaků, plus tak 8 slov (máma, táta apod.). V 10 měsících si sama říkala pomocí znaku u nočník a od 13 měsíců je bez plíny i na noc. V 18 měsících už mluvila v jednoduchých větách a hlavně už používala zájem JÁ. Já chci. Podej mi apod. (nebylo to Týnka chce apod.)
No postupný vývoj nebudu moc rozebírat.. ale teď jsme na tom takto.
Slovní zásoba neuvěřitelná - slova jako aranžovat, delikatesa, surikata (teď mě nic zvláštního dál nenapadá, ale prostě mluví jako dospělý člověk)
Umí nespočet básniček (snažila jsem se to spočítat a skončila jsem u 40) + umí třeba už zazpívat sama celá stánky a panenku
umí napočítat do 30, zná geometrické tvary včetně kosočtverce, oválu, obdelníku, čtverce apod.
No a před pár dny mi začala sama od sebe sčítat. Přišla a povída: „Maminko, víš, že když mám 2 kostky a dám k tomu další 2 mám celkem 4?“ „No jasně, že vím, tomu se říká sčítání. A když máš třeba jednu kostku a dáš k tomu ještě jednu…“ „Tak mám dvě, to je přeci logické“ :lol:
Takže tak..Nevím, co s ní.. Příští rok jí chci dát do školky. Ale už se mi začala zajímat i o písmenka a co až půjde do školy? Možná si říkate, že to moc řeším, ale začíná mě to docela znervózňovat.

no ma inteligentní dítě, mému jsou 4 roky a kumí nazpět skoro celou knížku pejska a kočičky, :mrgreen: :mrgreen:, kosočtverce a písmenka jí neučím, básniček, písniček umí nespočet, je to chytré dítě, cizí slova neví, ale kecá jí to hodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.zizi
5.11.13 19:45

To je dobre, tak ji dal podporujte a placnete se pres kapsu a najdete nejakou vhodnou skolku, nebo se ji venujte doma..

• Citovat
  • Upravit
6945
5.11.13 19:45
@Lizzi píše:
Nechte jí u odborníka změřit IQ a pak podle toho zvolte vhodnou předškolní výchovu, ale rozhodně bych s ní někam zašla, aby se jí dostávalo odpovídající stimulace, jinak se bude nudit a může začít třeba zlobit, nebo jinak ventilovat.. To co píšeš, není chlubení, máš o dceru zájem a chceš, aby se jí dostalo nejlepší péče, to je správné :-) jen to asi bude dost náročné, připrav se na to ;-) [/ : :)

Příspěvek upraven 05.11.13 v 19:45

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1174
5.11.13 19:46

Dej jí rovnou do školy :-)

A teď vážně. Znám jedno dítko, které taky bylo vcelku napřed, i když ne jako vy, ale o dost. Pak se ten náskok začal ztrácet. Třeba to vůbec nic neznamená. Co na to doktorka? Ta má přeci jen dost dětí k porovnání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6945
5.11.13 19:46
@Alay88 píše:
@tessika nejsem psycholog tak moc neporadím, mám čerstvou tříletou holčičku, mluví taky dobře, i když odborný výrazy cos psala ne, ale písniček a básniček umí víc jak já, napočítat umí tak do 20, geometrický tvary taky zná, ale teda nesčítá to ne.
No uvidíš některé děti sou strašně napřed a pak se to zastaví a srovná, spíš bych to řešila až půjde do školy jestli je opravdu nadprůměrná, to by ji pak normální třída mohla brzdit.

ježíši tak to se tedy stydím moje 4 letá umí akroát čtverec obdelník, kruh-kolečko, ovál ale jiný nee :oops: :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
5.11.13 19:47

Určitě bych to nějak řešila. Ono nadprůměrná inteligence je fajne, ale může s sebou přinášet i určité problémy. Na druhou stranu dnes je možnost nadprůměrně inteligentní děti odpovídajícím způsobem rozvíjet. Fakt je, že větší pozornost je věnována spíše dětem s různými dysfunkcemi. Ve vašem případě se budete muset asi více přičinit sami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi

@tessika ještě jsem se chtěla zeptat - ona se to většinou naučila sama? Píšeš, že sama začala sčítat.. Zbytek jste ji naučili, nebo k tomu taky došla sama?

• Citovat
  • Upravit
1180

Jé to je pěkný :) tak někdo musí být ten vysoce inteligentní, tak je to tvoje dcera :potlesk: mně by zajímalo, jak moc se jí věnuješ, mám klučíka necelý 3 roky, hodně si čteme, kreslíme, stavíme…ale teda na tvoji dcerku nemá ani náhodou, chodí už do soukromé školky, počítat se učí od staršího bráchy, ne že bych ho nějak sama učila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
5.11.13 19:48

:nevim: Nezdá se mi, že by ovládala něco extra světoborného. Jo kdyby ve třech letech programovala na pc a ovládala 6 světových jazyků, tak bych mluvila o nadměrné inteligenci. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K-Black
5.11.13 19:49

@tessika no tak nejdřív 8o 8o 8o pak 8o 8o 8o a :potlesk: :potlesk: :mrgreen:

Rozhodně bych malé nechala změřit IQ a podle toho pak vybírala školu, už teď strčí šestileťáky do kapsy ;)

• Citovat
  • Upravit
14809
5.11.13 19:49

@Tiger-lily Tak oproti ostatním dětem se zdá, že vyniká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
5.11.13 19:52

@tessika V pěti letech zajdi do psycho pedagogické poradny, možná ji doporučí do speciální třídy pro nadané děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15404
5.11.13 19:53
@1.zizi píše:
To je dobre, tak ji dal podporujte a placnete se pres kapsu a najdete nejakou vhodnou skolku, nebo se ji venujte doma..
:pankac: :pankac: :pankac:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect