Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj. Předem chci říct, že tuto diskuzi nezakládám, abych se chlubila. Spíše mi to dělá trochu starosti…
Každý, kdo se seznámí s mou dcerou, tak jen kulí oči a nechce mi věřit, že jí ještě nejsou ani 3 roky.
Už jako mimino byla hodně bystrá. Znakovali jsme s ní a na roce už ovládala okolo 20 znaků, plus tak 8 slov (máma, táta apod.). V 10 měsících si sama říkala pomocí znaku u nočník a od 13 měsíců je bez plíny i na noc. V 18 měsících už mluvila v jednoduchých větách a hlavně už používala zájem JÁ. Já chci. Podej mi apod. (nebylo to Týnka chce apod.)
No postupný vývoj nebudu moc rozebírat.. ale teď jsme na tom takto.
Slovní zásoba neuvěřitelná - slova jako aranžovat, delikatesa, surikata (teď mě nic zvláštního dál nenapadá, ale prostě mluví jako dospělý člověk)
Umí nespočet básniček (snažila jsem se to spočítat a skončila jsem u 40) + umí třeba už zazpívat sama celá stánky a panenku
umí napočítat do 30, zná geometrické tvary včetně kosočtverce, oválu, obdelníku, čtverce apod.
No a před pár dny mi začala sama od sebe sčítat. Přišla a povída: „Maminko, víš, že když mám 2 kostky a dám k tomu další 2 mám celkem 4?“ „No jasně, že vím, tomu se říká sčítání. A když máš třeba jednu kostku a dáš k tomu ještě jednu…“ „Tak mám dvě, to je přeci logické“ ![]()
Takže tak..Nevím, co s ní.. Příští rok jí chci dát do školky. Ale už se mi začala zajímat i o písmenka a co až půjde do školy? Možná si říkate, že to moc řeším, ale začíná mě to docela znervózňovat.
Nechte jí u odborníka změřit IQ a pak podle toho zvolte vhodnou předškolní výchovu, ale rozhodně bych s ní někam zašla, aby se jí dostávalo odpovídající stimulace, jinak se bude nudit a může začít třeba zlobit, nebo jinak ventilovat.. To co píšeš, není chlubení, máš o dceru zájem a chceš, aby se jí dostalo nejlepší péče, to je správné
jen to asi bude dost náročné, připrav se na to ![]()
@tessika píše:
Ahoj. Předem chci říct, že tuto diskuzi nezakládám, abych se chlubila. Spíše mi to dělá trochu starosti…
Každý, kdo se seznámí s mou dcerou, tak jen kulí oči a nechce mi věřit, že jí ještě nejsou ani 3 roky.
Už jako mimino byla hodně bystrá. Znakovali jsme s ní a na roce už ovládala okolo 20 znaků, plus tak 8 slov (máma, táta apod.). V 10 měsících si sama říkala pomocí znaku u nočník a od 13 měsíců je bez plíny i na noc. V 18 měsících už mluvila v jednoduchých větách a hlavně už používala zájem JÁ. Já chci. Podej mi apod. (nebylo to Týnka chce apod.)
No postupný vývoj nebudu moc rozebírat.. ale teď jsme na tom takto.
Slovní zásoba neuvěřitelná - slova jako aranžovat, delikatesa, surikata (teď mě nic zvláštního dál nenapadá, ale prostě mluví jako dospělý člověk)
Umí nespočet básniček (snažila jsem se to spočítat a skončila jsem u 40) + umí třeba už zazpívat sama celá stánky a panenku
umí napočítat do 30, zná geometrické tvary včetně kosočtverce, oválu, obdelníku, čtverce apod.
No a před pár dny mi začala sama od sebe sčítat. Přišla a povída: „Maminko, víš, že když mám 2 kostky a dám k tomu další 2 mám celkem 4?“ „No jasně, že vím, tomu se říká sčítání. A když máš třeba jednu kostku a dáš k tomu ještě jednu…“ „Tak mám dvě, to je přeci logické“
Takže tak..Nevím, co s ní.. Příští rok jí chci dát do školky. Ale už se mi začala zajímat i o písmenka a co až půjde do školy? Možná si říkate, že to moc řeším, ale začíná mě to docela znervózňovat.
no ma inteligentní dítě, mému jsou 4 roky a kumí nazpět skoro celou knížku pejska a kočičky,
, kosočtverce a písmenka jí neučím, básniček, písniček umí nespočet, je to chytré dítě, cizí slova neví, ale kecá jí to hodně.
To je dobre, tak ji dal podporujte a placnete se pres kapsu a najdete nejakou vhodnou skolku, nebo se ji venujte doma..
@Lizzi píše:
Nechte jí u odborníka změřit IQ a pak podle toho zvolte vhodnou předškolní výchovu, ale rozhodně bych s ní někam zašla, aby se jí dostávalo odpovídající stimulace, jinak se bude nudit a může začít třeba zlobit, nebo jinak ventilovat.. To co píšeš, není chlubení, máš o dceru zájem a chceš, aby se jí dostalo nejlepší péče, to je správnéjen to asi bude dost náročné, připrav se na to
[/ :
![]()
Příspěvek upraven 05.11.13 v 19:45
Dej jí rovnou do školy ![]()
A teď vážně. Znám jedno dítko, které taky bylo vcelku napřed, i když ne jako vy, ale o dost. Pak se ten náskok začal ztrácet. Třeba to vůbec nic neznamená. Co na to doktorka? Ta má přeci jen dost dětí k porovnání.
@Alay88 píše:
@tessika nejsem psycholog tak moc neporadím, mám čerstvou tříletou holčičku, mluví taky dobře, i když odborný výrazy cos psala ne, ale písniček a básniček umí víc jak já, napočítat umí tak do 20, geometrický tvary taky zná, ale teda nesčítá to ne.
No uvidíš některé děti sou strašně napřed a pak se to zastaví a srovná, spíš bych to řešila až půjde do školy jestli je opravdu nadprůměrná, to by ji pak normální třída mohla brzdit.
ježíši tak to se tedy stydím moje 4 letá umí akroát čtverec obdelník, kruh-kolečko, ovál ale jiný nee
![]()
Určitě bych to nějak řešila. Ono nadprůměrná inteligence je fajne, ale může s sebou přinášet i určité problémy. Na druhou stranu dnes je možnost nadprůměrně inteligentní děti odpovídajícím způsobem rozvíjet. Fakt je, že větší pozornost je věnována spíše dětem s různými dysfunkcemi. Ve vašem případě se budete muset asi více přičinit sami.
@tessika ještě jsem se chtěla zeptat - ona se to většinou naučila sama? Píšeš, že sama začala sčítat.. Zbytek jste ji naučili, nebo k tomu taky došla sama?
Jé to je pěkný
tak někdo musí být ten vysoce inteligentní, tak je to tvoje dcera
mně by zajímalo, jak moc se jí věnuješ, mám klučíka necelý 3 roky, hodně si čteme, kreslíme, stavíme…ale teda na tvoji dcerku nemá ani náhodou, chodí už do soukromé školky, počítat se učí od staršího bráchy, ne že bych ho nějak sama učila
Nezdá se mi, že by ovládala něco extra světoborného. Jo kdyby ve třech letech programovala na pc a ovládala 6 světových jazyků, tak bych mluvila o nadměrné inteligenci. ![]()
@tessika no tak nejdřív
pak
a
![]()
Rozhodně bych malé nechala změřit IQ a podle toho pak vybírala školu, už teď strčí šestileťáky do kapsy ![]()
@tessika V pěti letech zajdi do psycho pedagogické poradny, možná ji doporučí do speciální třídy pro nadané děti.
@1.zizi píše:
To je dobre, tak ji dal podporujte a placnete se pres kapsu a najdete nejakou vhodnou skolku, nebo se ji venujte doma..