Nádor, tromboza - kam na testy?

144
3.2.13 19:52

Nador,tromboza kam na testy?

Ahoj maminky, chtela bych se poradit (doufam, ze tu je nekdo informovanejsi nez ja).
Moje babicka zemrela na plicni embolii po vyoperovani nadoru v hlave, chranen mozkovymi plenami mozku se nedotykal, mame zjistili trombozu po operaci palce na noze loni touhle dobou, stale uziva leky. Pri dnesni debate jsem se trochu vydesila tou skutecnosti, ze uz dva lidi z rodiny maji poruch srazlivosti krve… Na dotaz zda li mam jit nekam na testy se ptat nebudu (beru HA, kourim i kdyz bby se nemelo a k tomu pripad babicky a maminy)to mi jejasne, ze musim. Tak se chci zeptat jestli nevite nekdo kam mam jit atd a zda-li mate nekdo podobny problem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
740
3.2.13 20:02

No, rřakla bych, ze mas zacit u sveho obvodaka, propadne se zeptat doktoru na interne, jak na to. Aspon me tam po zjisteni trombozy doktor poslal a leci me tam. Jinak jestli mamka uziva warfarin na redeni krve…nebyla bych schopna dodrzovat ty „dietni“ prečdpisy - hlidat si potraviny s co nejnizsim obsahem K…existuji i jine leky bez potreby zmeny jidelnicku, mozna byt tvou mamkou, pidim se po nich. Mne dala doktorka treba xarelto a pak je jeste jeden, ale s velkym doplatkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
144
3.2.13 20:08

Mamina zobala warfarin, ale musela na urologickou operaci ted je mesic po, predtim ji ho postupne vysadili a pichala jsem ji do bricha injekce a pak jeste chvili po zakroku a ted ji zmenili leky, nevim jake, ale uz to K hlidat tolik nemusi. No ja se desim, ze to ceka i me a do dneska jsem si naivne myslela, ze se me to netyla protoze uz 8let teda s prestavkou delam za barem a hodne chodim.Pry to nema vliv :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
155
3.2.13 20:17

Zajdi si k obvoďačce, měla by ti dát doporučení na hematologii, tam se tyhle věci řeší. Taky jsem jejich klientem:-)) a docházím jednou za rok na kontroly, v těhotenství to sledujou víc. Taky to máme v rodině..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
144
3.2.13 20:20

Takze to, ze mi je teprve 25 a skoro porad chodim me neuchrani… Je to blby, ale do dnesniho dne jsem zila v domeni, ze se tohle stava lidem tak 40+ a po operacich

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7932
3.2.13 20:21

Taky bych zkusila jít k obvoďákovi, ten by tě měl poslat na hematologii a tam ti udělají testy ;) mně poslali na testy po trombóze a zjistili mi trombofilní mutaci, takže jsem na hematologii taky občasným hostem…
ta dietní omezení u warfarinu byla pěkně naprd, v těhotenství jsem si naštěstí píchala fraxiparin, tak jsem to nemusela řešit…

jinak jako prevenci trombózy dolních končetin můžeš nosit kompresní punčochy (dají se koupit i takové „mezi“ - nemají tu silnou kompresi, ale aspoň trochu jo a navíc vypadají jako docela normální punčochy a ne jako důchodky :jazyk: ) a dodržovat pitný režim…

co se týče HA a kouření - to asi sama víš, že to není dobré ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7932
3.2.13 20:26
@misulla09 píše:
Takze to, ze mi je teprve 25 a skoro porad chodim me neuchrani… Je to blby, ale do dnesniho dne jsem zila v domeni, ze se tohle stava lidem tak 40+ a po operacich

mně se to stalo po operaci - ale ve 24 :jazyk: dala jsem, já blbec, na ujišťování okolí, že přece dneska je HA úplně jiná než dřív a do instrukcí se vysazení HA před operací píše jen pro formu :jazyk: poprvé to dopadlo dobře, podruhé z toho byla trombóza a 3 měsíce na warfarinu :jazyk:

klidně třeba můžeš mít trombofilní mutaci a nikdy se ti to neprojeví, ale taky může, no :nevim: vždycky je lepší vědět, na čem jsi, a chovat se podle toho ;)

od nás z rodiny například na testy nikdo nešel, ač to mám po jednom z rodičů zděděné :nevim: a když byla těhotná sestřenka a ptala se, jestli by jí neměli udělat testy, když je určitá pravděpodobnost, že by tu mutaci mohla mít taky, tak jí doktorka řekla, že to není potřeba řešit :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
144
3.2.13 20:27

Ha o ty mutaci dneska mamina neco rikala, ze ji taky zjistili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7932
3.2.13 20:29
@misulla09 píše:
Ha o ty mutaci dneska mamina neco rikala, ze ji taky zjistili.

v tom případě bych určitě šla na testy, je 50% pravděpodobnost, žes ji zdědila (teda aspoň u té, co mám já, je to 50 %)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
144
3.2.13 20:33

Me operovali ve 13 a v 15 koleno pak 21 zavadeni stentu do ledviny v tehotenstvi, potom 22 vyndani kamenu z ledviny a 24 slepak ven a nikdy se nic nedelo… To asi ale vubec nic neznamena, ze

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
144
3.2.13 20:38

A muzu jednu osobni otazku, pri ty mutaci asi zakazou HA a potom se to resi jak, bez antikoncepce? Jednoho cvrcka mam a neni prizniva situace na dalsi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7932
3.2.13 20:44

@misulla09 no, na hematologii nebo na cévním zakážou veškerou HA… můj gynekolog mi nicméně řekl, že jsou druhy antikoncepce, kterou bych používat mohla (ale kecala bych, kdybych ti teď říkala, které to jsou, nepamatuju si to - jde o typ hormonů v nich obsažených, myslím, že třeba Mirena by měla být OK) :nevim:

já sama zatím nemám jasno v tom, jestli ještě někdy HA brát nebo ne :nevim: případně bys to musela řešit jinou metodou antikoncepce - nehormonálním tělískem, kondomem, pharmatexem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
144
3.2.13 20:50

Ted treba procitam letak od Mercilonu (asi prvne v zivote, jsem ostuda) a me zdeseni je na hranici hysterie :D jak si psala pred operaci vysadit HA ani jednou co ji beru jsem nevysadila :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
129
3.2.13 20:51

Ahoj já mam trombozu od 13 let zajdi ke své doktorce a nech si napsat papíry na hematologii a oni ti udělají testy a vše zjisti, jestli mas na to náběh vystaví ti kartičku, kterou budeš u sebe nosit a u každého doktora předkládat a chodit pravidelně na kontroli

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
155
3.2.13 21:01

Muj gynekolog to taky resil a po porade s hematologii a vzhledem k tomu, ze se nechystam na dalsi dite doporucil mirenu a jsem s ni spokojena. Ale kazda porucha krve je asi trochu jina a mel by to resit gyndr s hematologii v konkretnim pripade.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí