Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, zakládám nové téma, nenašla jsem tady nic podobného.. Mám dvouletou holčičku a včera poprvé z ničeho nic omdlela, stalo se to tak, že stála v klidu a hrála si a najednou sklopila hlavičku a začala se pomalinku sunout k zemi, stačila jsem ji zachytit, měla vyvrácené oči v sloup, vzala jsem ji do náručí a asi během 5 ti sekund se probrala, nevěděla, co se stalo, začala plakat, potom byla úplně normální, veselá, hrála si dál… Strašně mě to vyděsilo, napadl mě hned epileptický záchvat, tak jsme šli na neurologii, natočili ji EEG, tam se nic neukázalo, tak nám paní doktorka řekla, že některé děti mají takové záchvaty v afektu, např. když se vztekají atd., ale malá byla úplně v klidu a stalo se to z ničeho nic, tak mám strašnej strach, co to mohlo být. Na srdci taky nic nenašli. Je tady někdo takový, komu se něco podobného stalo s dítětem? Nemyslím omdlení v afektu, ale z ničeho nic v klidu… Bojím se, že aby se to neopakovalo, moc zle takové situace zvládám a mám to bezvládné tělíčko pořád před očima, nemůžu ani v noci usnout… Děkuji moc za pomoc a odpovědi.
Nenechala bych se odbit, neomdlela jen tak z niceho…chtela bych vysetreni dalsi.Ja zazila jen to omdleni z afektu, tzn ze dite melo takovy ten zachvat kdy rve, nadechne se a uz nic…
Je to určitě hrozně nepříjemné. Ale pokud ji vyšetřili na neurologii a vyšetřili srdíčko, asi bych vyčkávala, snad už se to nebude opakovat. Zase nějaké důkladné vyšetřování, to je spousta stresu pro dítě. Někdy se dějou věci, brácha taky furt omdlíval, když byl malej.
Budete muset pockat, jestli se to bude opakovat, ciste EEG nemusi znamenat vylouceni epilepsie, pokud by se to opakovalo, tak lekari udelajji mnohem vice vysetreni
@rachel55 píše:
Budete muset pockat, jestli se to bude opakovat, ciste EEG nemusi znamenat vylouceni epilepsie, pokud by se to opakovalo, tak lekari udelajji mnohem vice vysetreni
Asi tak.
Mě taky napadla epilepsie, na EEG se ukáže u záchvatu. Jinak teda chápu, že je to strašný pocit, malá mi to taky jednou udělala, byla teda nemocná a strašně zahleněná, zničehonic zhadrovatěla, zfialověla a klesala k zemi. Prostě jí tam asi skočil ten hlen a ona přestala dýchat. Zvláštní bylo, že u toho vlastně nevydala ani hlásku.
Já jsem hodně omdlívací typ, ale vím, že to mám když:
U dítěte mě napadá první dvě věci - málo pila či dlouho nejedla. Není to možné?
Stalo se nám to taky a byl dva dny v nemocnici na pozorování a dělali mu různá vyšetření. Ale chvilku předtím se klepl do hlavy-dělal kraviny a spadl na koberec. Taky mě to dlouho strašilo. V nemocnici dělali různá vyšetření, chodila za ním neuroložka, ale vše OK. Prý mu mohla zaskočit slina jak se lekl a vyvolat to… už je to rok a dobrý, tak snad fakt jen náhoda. U vás bych trvala na dalším vyšetření. ![]()
Já omdlívala jako dítě každou chvíli a epilepsii mi nikdy nezjistili, vlastně ani nic jiného, já se dokonce při tom záchvatu itřepala jak při epilepsii ![]()
Měli jsme něco podobného. Malá si celé dopoledne úplně v pohodě hrála. Najedou se počůrala, což obvykle nedělá. Obrečela to, přestože jsme všichni uklidňovali, že se nic neděje. Říkala, že chce spinkat, ani jíst nechtěla, tak jsem si s ní šla lehnout a najednou oči v sloup, ale přestala mi i dýchat. Oživovat se nám chvilku nedařilo, volali jsme rychlou. Když se nám jí podařilo probrat, tak se celá chudák klepala, znova se počůrala a upadala znovu do bezvědomí. V sanitce jí naměřili teplotu 37,8 a v nemocnici 38 stupňů. Tři dny jsme byly s malou na pozorování, absolvovali jsme EEG, EKG, nevím co všechno ještě. Nakonec to shrnuli tak, že malá trpí na febrilní křeče a je nutné jí už při teplotě 37,5 dát diazepam a pokud teplota stoupá k 38 stupňům, tak už i čípek
. Musím přiznat, že mě to dost děsí dodnes, a jakmile má teplotu 37, tak už hlídáme každou půl hodinu. Zkus se zeptat na tohle vaší obvodní lékařky. Co jsem pak hledala na netu, tak na to některé dětičky trpí až do pěti let života, pak se prý něco v mozku upraví a už tělo takhle na teplotu nereaguje ![]()
Pokud neměla křeče a klasicky se sesunula, může to být opravdu jednorázová záležitost. Nestresuj se epilepsií ani jinými nemocemi. Opravdu to mohla být jednorázová záležitost a pokud prošla vyšetřením a nikde nic, tak KLID. Sleduj, nahlas to případnému hlídání, aby bylo v obraze a nestresuj.
Mě jako první napadl nízký tlak, nedostatek cukru.
Možná udělat KO celkový.
Vím, že pohled matky na vlastní dítě v tomhle stavu je zoufalství, bezmoc, ale nejvíc oběma prospěje klid a pohoda.
![]()
Mohlo to být i od tlaku. mám nízký a stačí abych se předklonila a trochu rychleji zvedla a už se skládám.
U maleho ditete v klidu neobvykle, neurolog a kardiolog by ji mel asi sledovat. EKG Holter neplanuji?
Také si myslím, že by to mohl být nízký tlak. Trpěla jsem na to taky. No, ale tlak jí asi měřili, když už jste byli u doktora. To by na to přišli ![]()
@BellinkaX píše:
U maleho ditete v klidu neobvykle, neurolog a kardiolog by ji mel asi sledovat. EKG Holter neplanuji?
prave ze male deti bezne neomdlevaji jen tak z nicehoz nic…proto ja za sebe opakuji ze bych se neenchala odbit, radeji zbytecne nez neco zanedbat…