Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, název zní divně, ale což. Moje dvouletá dcera má od mimina zvětšená prsa, lze tam cítit pohmatem bouličky prsní žlázy. Vždycky to byla taková otylka, tak jsem to chápala, ale už z toho dávno vyrostla a prsa zůstala. Manžel se ptal před pár dny u dětské (byl ale záskok), ta jen řekla, že holt asi bude mít v dospělosti pořádný mičudy a víc neřešila. Já jsem čekala, že nás pošle na endokrino
Zajímá mě, jak jste postupovaly u vašich holčiček se stejným problémem, jak se k tomu stavěla doktorka? Protože přiznávám, že vysvětlení naší zaskakující dr mě poněkud neuspokojilo
( masa jíme celkem málo a kuřecí neupřednostňuju)
Kdyz jsem hlidala na chvili zname holcicku v nemocnici, za pani na vedlejsi posteli prisla doktorka a u jeji holcicky (hospitalizovane s jinym problemem, jen si tohohle vsimli) zrovna tenhle problem resili. Holcicce bylo 15 m, pry se tohle relativne casto stava, je to hormonalni problem, jakasi prvni puberta ci co, nic neobvykleho a do dvou let by to melo odeznit samo, pak uz by se neresilo. Pokud by neodeznelo, doporucili by ji podrobnejsi endokrinologicke vysetreni.
Pry je to mnohem castejsi u holcicek, ktere jsou hodne dlouho kojene (i kdyz zrovna tahle pani pry kojila jen ctyri mesice) a taky neni dobre davat prilis casto (tj. jednou tydne vubec nevadi, ctyrikrat uz jo) kureci maso.
Pisu to hodne laicky, fakt to byl jenom rozhovor doktorky, ktery jsem zaslechla a zaujal me, protoze jsem mela stejne starou holcicku, ale proste dokroti o tom vedi, vyskytuje se to a je to nejak pojmenovane.
Zkusila bych resit i s jinou dr., popripade se zkusit poptat na te endokrinologii.
Naše dr. s tím posílá na endokrinologii, pokud i v roce jsou hmatné zduřelé prsní žlázy. Okomentovat to tím, že bude mít v dopsělosti „mičudy“ je názor debilní, hodný traktoristy u piva, ale rozhodně ne lékaře. Zduřelé prsní žlázy u dvouleté prostě nejsou normální stav.
Asi by to chtělo víc vyšetřit.
udělat rozbor krve. Někde jsem četla, že to může být i z kuřat
ale nechci tu špekulovat, nejsem si tím jistá
@ugluk první puberta..to by někdy i sedělo, jak to s ní cloumá
Kojená právě nebyla a kuřecí jíme minimálně. To o těch dvou letech jsem taky slyšela, proto mě dr překvapila, že jí to připadá v pořádku.
Vypadá to takhle, je to ta vpravo. Jak sedí, není to tolik vidět, ale jakmile se narovná, tak to vynikne.
Naše malá, měla to same, všimla si toho dr. už roční prohlidce, poslala na endokrinologii. Endokrinolog v podstatě jen vyšetřil, prohmatal, poučil že mám sledovat jestlli se nezvětšují, něco nevyteka, že mám hlidat i ochlupení aby nezačlo rust předčasně, jinak kontrola za pul roku, nic se nezměnilo, tak nas dál měla sledovat obvodní lékařka… Ted je malé 3,5 roku a zda se mi že se ji to uplně ztratilo, vypada normalně… Pro jistotu bych na tvém mistě vyžadala prohlidku u dětského endokrinologa… ta hlaška zastupujícího dr. šilená ![]()
@Ajanocka píše:
Naše malá, měla to same, všimla si toho dr. už roční prohlidce, poslala na endokrinologii. Endokrinolog v podstatě jen vyšetřil, prohmatal, poučil že mám sledovat jestlli se nezvětšují, něco nevyteka, že mám hlidat i ochlupení aby nezačlo rust předčasně, jinak kontrola za pul roku, nic se nezměnilo, tak nas dál měla sledovat obvodní lékařka… Ted je malé 3,5 roku a zda se mi že se ji to uplně ztratilo, vypada normalně… Pro jistotu bych na tvém mistě vyžadala prohlidku u dětského endokrinologa… ta hlaška zastupujícího dr. šilená
Takhle přesně bych si to představovala. OK, vyčkám, až zas nastoupí naše dr a vlítnu na ní ![]()
@zuzouš píše:
Takhle přesně bych si to predstavovala. OK, vyčkám, až zas nastoupí naše dr a vlítnu na ní
Presne tak to ma vypadat, mimo jine se jeste delaji odbery na nektere hormony a sono prsou.
@zuzouš píše:
@BellinkaX Aha a nevíš, jestli je třeba žádanka od dětské?
Urcite je treba.
@zuzouš
Na sono urcite, na endokrino teoreticky ne, ale je vhodna. Ale vase dr ji urcite napise. Nebo se na endokrinologii zeptej.