Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dceři jsou 2 roky a má problémy s vyprazdňování. Vždy chodila tak jednu za 3 dny, což bylo u ní prostě normální, ale Teď jsme začaly chodit čůrat na nočník, což už zvládá, ale přestala chodit na velkou. Myslím si že by to mohlo souviset s tím, že předtím kadila pouze do plen a nyní už ty pleny přes den nemá a do nočníku se vykadit nedokáže. Nevím co s tím dělat, dneska už je to 8. den kdy neměla stolici, jinak se chová normálně, jí, nepřijde mi že by jí to nějak vadilo. Pije taky dost. Prosím poraďte jak na to. Díky
A má plenku aspoň na noc? Malej rád kadil do plíny večer. Takže pokud by to měla psychický, tak by to do plínky mohla zvládnout, ne? ![]()
Dej jí ráno na lačno teplý nápoj, pak se vyhblbněte, ať se hýbe
Pokud se to zhorší a bude jí bolet bříško, nebo nebude moct tlačit, tak v pohodě lactulosu, nebo dětský glyc. čípek.
Ahoj, utíkejte zítra k mudr. my teď řešíme to stejné, v sobotu to byl týden co nekakala, nic jí nebylo, bříško krásně měkký, dala jsem jí glycerinový čípek - vykakala se, a od soboty zase nic. dneska jsme už šli k mudr a trochu nás sjela, že příště hned po 4.dnech přijít
. Malá má trochu natrhlej zadeček takže se tomu brání. Dala nám instrukce tak snad nám to pomůže…
Zkuste nejake ty detske nebo prirodni stavy svetkovou nebo broskvovou.. nebo presnidavku.. ty stavy nb treba i dzus je dobre malicko prihrat..mohlo by to pomoct..Kazdopadne uz treba i 4 dny jsou hodne dlouho a nejak bych to resila.. dlouhodobe pomaha lneny olej nebo lnena seminka pridavat do jidla..chutove to neni moc znat a taky pomaha..navic je to zdrave..
Tak ji zkus dat plenu treba i pres den..alespon na chvili, treba to pomuze.. klucina od znamy taky za boha nechtel kadit na nocniku a vzdycky si o plinu rovnou rekl..postupem casu si zvyknul na ten nocnik..
@Jujunka Ona má právě plenu ještě když jdeme ven. Ale tam má ještě vždy trochu načůráno a mám strach že když jí dám plenu i doma, že si do ní prostě vesele bude čůrat, ještě to nemá natolik osvojený a stále využije toho že když jí dám plenu tak se může vyčůrat.
Máme úplně stejný problém akorát, že synovi jsou skoro tři. Zatím jsme to také 3× řešily přes glyc. čípky., ale to není dlouhodobé řešení. Snažím se o pestrou stravu, ale spíš mi to přijde psychické. Hovínek se totiž tak nějak bojí - pokakal se asi 3× ve vaně a ječel jako pominutej když je viděl
Zkusíme tu laktulozu a lněný olej jak tu někdo psal, máte ještě nějaké typy. S tím teplýn nápojem - má ráno na lačno mlíko nebo dětský čaj a nezabírá to…
@Bohulinka Dobře se chodí po kefírech, ovesných vločkách (spařit horkou vodou a přidat třeba do jogurtu). Můžeš mu taky dávat laktobacily.
@Svistice Kefíra zkusím, s timi vločkami nevím kaše už mi nejí a v jogurtu nevím zda to propašuju
na to je pes. Laktobacilus tu mám, ale píší že to není pro děti tak nevím. To jsou nějaké spec dětské laktobacily?
@Bohulinka Existují laktobacily už pro kojence od narození. Buď od Swissu nebo Apo-Baby Probio. Poptej se v lékárně. Někdo doporučuje taky švestkový kompot. Ale na mě třeba vůbec nepůsobí.
K těm vločkám - nasyp jich hrst do misky a zalej vařící vodou, aby se namočily. Chvíli to nech odstát a pak zamíchej nějaký ovocný jogurt, co má rád. Má oblíbení snídaně. ![]()
Dobrý den, obnvuji diskuzi. Nevím jestli mám už plašit s pohotovostí, či jestli ještě vydržet do zítra k našemu pediatrovi. Dcera se normálně vykadila naposled v úterý. V pondělí byl tvrdý bobek s pláčem. Středa nic, čtvrtek řev půl dne při tlačení a vykadila velký tvrdý bobek.Ale pláč pak nastal nanovo o dvě hodiny později, tlačení a i přes glyc. čípek se ten den nevykadila. V pátek zase nic. Dostala už laktulozu k večeru. V sobotu zase uplakaná. Ale přijde mi že už nechce ani zatlačit pro jistotu. Dostala další čípek a laktulozu (k jídlu přesnídávky, vývar a ovesnou kaši z DM s UM) Prděla a trochu dvakrát pošpinila plenku od hovínek a vykadila i čípek. Večer vykakala malé měkké hovínko. Nevím ale jestli je to dostatečné. Jestli mám přes to plašit, že se děje něco vážnějšího, když hovínko bylo celkem malé asi 5 cm na 2cm…Tak nevím jestli to pro klid satčí…
Máte někdo podobné zkušenosti a bylo to něco vážnějšího?…
Díky za odpovědi ![]()
Pokud ji teď nebolí bříško a je jinak v pohodě, tak bych jí ani sebe netrápila pohotovostí. a šla až zítra pro radu k vaší doktorce, která vás zná. Ono ale asi nic extra neporadí, kromě té laktulozy, čípku, tekutin a upravy jídleníčku )což by Ti asi řekl i ten doktor na pohostovosti).