Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím. Dcerka nechce najednou od víkendu chodit sama spát a usnout sama. spí se mnou v ložnici, ale nikdy jsem ji neuspávala. vždy šla sama docela dobrovolně večer i po obědě (to se najedla a bez vzdoru šla chrupat) a za chvíli v postýlce usnula. ale najednou je velký problém dostat ji vůbec do postýlky a pak jen brečí dokud za ní nepřijdu a nelehnu si taky (říká maminka taky hají, spinkat), ale je to docela problém, protože když jsem u ní, tak ona dělá blbiny a neusne. včera usnula až za hodinu a půl a to tam s ní fakt nechci tak dlouho ležet. v sobotu dělala takové scény, že prostě po obědě neusnula, zkoušeli jsme to x hodin a nic a pak vytuhla až kolem 16hod na chvíli, vzbudila se úplně protivná, no děs…večery taky hrůza, pořád mě jen volá. přitom doteď usínala docela v poho. máte nějaký nápad co to má znamenat??? myslím, že se jí věnuju maximálně, citově určitě nestrádá.
díky
Taky mi to dělala, vydržela jsem, nevracela se, max. zavolala hají, pár dnů jí to vydrželo než pochopila, že tam s ní máma opravdu nebude ![]()
jinak já mám dceru mladší o dva měsíce než ty a dělala to tak kolem 15tého měsíce
Příspěvek upraven 10.12.12 v 12:59
No, já právě většinou vyměknu, ona vydrží volat třeba víc jak hodinu „maminko“ a to mi dělá zle. jinak jsem ale bývala vždy tvrdší, nevím, co se to děje…
Hodina je dlouho, to bych asi taky vyměkla ale stejně bych se jen ukázala, položila, řekla spinkat a šla pryč, já myslím, že to prostě zkouší ![]()
My spíme spolu pořád a že by šel někdy sám, ani náhodou, vždycky jenom se mnou.Ale to je moje chyba, jsem zvědavá, jak ho budu učit spát v pokojíčku s bráchou, když jeho místo obsadí další bráška
![]()
Maly to taky delal, ted usina celkem v pohode, ale jedine, co nam pomohlo, je Sedalia (homeopatikum) z lekarny… rano a vecer lzicku…
A on se uklidnil a usina ted sam, je pravda, ze mu prijdeme dat pusu oba (i ja i tatinek) a on udela papa a v pohode.
Ale trvalo to tak rok a pul nez se srovnal… A to jenom po te Sedalii. A uz vstava v noci jenom 1× a ne 6×. Ted jsme lek vysadili, tak uvidime, jestli to bude mit pokracovani nebo jestli se zlepseni ukaze jako trvale… ![]()
A k usinani poustime budto mluvene slovo (na CD) nebo DVD pohadky… prece jenom s tim usina lepe, kdyz mu tam neco hraje…
A nepripada si tak sam (spi u sebe v pokojicku)…
@michaela1808 u nás to teď také probíhá podobně…je to od Mikuláše, asi to byl pro něj tak silný zážitek, že se bojí v posteli a vyžaduje mě tem…přitom viděl čerta jen z okna…dřív problém s usínáním nebyl ![]()
Tak to jsme na tom podobně, syn 20 měsíců od malička usínal sám a v pohodě, i přechod do velké postele, kam šel něco málo po roce zvládl v poho, nyní ale horor, z postele utíká a nechce spát. Po obědě když jo chci aby spal jedině uvozit v kočárku jinak nespí…Večer, pokud nespí po obědě, usíná v 19hodin, ale od 17hod. už je děsně protivný, pokud jde po obědě spát, večer jde klidně až po 21 hodině. Vůbec nevím jak ho zase srovnat ![]()
Ahoj holky, oživuji diskuzi…tak už se vám dětičky opět zajely do starých kolejí? My máme tedka úplně stejný problém, dříve uspávání žádné, naprosta pohoda, malou jsem tam položila a ona usla do 10 min. sama. Od malička. Ale tedka? Řev jenom když řeknu „postýlka“, brečí tak 10-15 min. a pak teda usne. Srovnalo se vám to? Popř. jak? Asi nechci jíst zpět, ustupovat, když už to uměla, tak tedka asi jenom trucuje, ne? Je to ale teda pěkně na hlavu, nechávat takhle vyřvávat…
@verciceek píše:
Ahoj holky, oživuji diskuzi…tak už se vám dětičky opět zajely do starých kolejí? My máme tedka úplně stejný problém, dříve uspávání žádné, naprosta pohoda, malou jsem tam položila a ona usla do 10 min. sama. Od malička. Ale tedka? Řev jenom když řeknu „postýlka“, brečí tak 10-15 min. a pak teda usne. Srovnalo se vám to? Popř. jak? Asi nechci jíst zpět, ustupovat, když už to uměla, tak tedka asi jenom trucuje, ne? Je to ale teda pěkně na hlavu, nechávat takhle vyřvávat…
haha, řev 10-15 minut? tak to jsi na tom ještě pořád parádně, můj 18ti měsíční dneska s přestávkama řval asi hodinu, pak už jsem to nevydržela a dala mu flašku mlíka, ta ho uondá a většinou s ní usíná. Večer teda usíná u láhve, ale má 18 měsíců, tak to zatím neřeším, ale na poobědové spaní jsem mu už láhev dávat nechtěla, no někdy není zbytí. Usíná tak po 6ti hodinách od ranního probuzení a to ještě s problémama… ![]()
Ahoj holky, oživuji diskuzi.. mám pomalu infarkt. Roční syn mi náhle (asi týden) imítá usínat sám. Od mala s tím nebyl problém, máme rituál - pití, pohádku a pak položím a ocházím. Někdy si hraje v postýlce dokud neusne. Poslední týden strašný řev a stupňuje se to. Před chvíli za mnou vyskočil z postýlky!
A rovnou kolmo na hlavu. Mám teď strach že to udělá znovu a tentokrát si zlomí vaz nebo se stane něco
Takže teď mám dveře do pokojíku otevřené, sedím ve vedlejší místnosti a děcko povídá a hraje si v postýlce a volá mě. Potřebuju uvařit, napsat práci do školy.. dříve jsem měla alespoň ten večer klid a i to asi skončilo..
Máte nějaký nápad jak z toho ven? Ležet tam s ním do 10 dokud neusne, to fakt nedám ![]()
@Lucynna A když jsi s ním, tak usíná až v deset? Nebo jen když jsi v té vedlejší místnosti?
Zažila jsem to samý a byla z toho stejně špatná jako ty
Na klidný večery, kdy dám malou spát jsem se těšila kolikrát už od rána
Ale k věci - u nás nepomohlo nic jiného, než si ji fakt vzít k sobě do postele, počkat až usne a pak se vyplížit (s tím, že teda spala v naší posteli - přenášet jsem ji neměla odvahu). Trvalo to asi týden, kdy jsem ji zase zkusila dát do té její postýlky a kupodivu už to bylo bez řevu, ale musela jsem být s ní v pokoji, jak jsem odešla vedle, zase bylo zle
Tak jsem se naučila být s ní v pokoji s tím, že jsem si četla nebo dělala věci na počítači a až usnula, odešla jsem… Takhle jsem to teda dělala hrozně dlouho dobu (několik měsíců, sama jsem si na to zvykla a nevadilo mi to) a cca před 3 dny jsem ji zkusila jako za starých časů dát do postýlky, dát ji dobrou noc a odejít a ono se povedlo
Neřvala, maximálně si chvíli povídala a pak vytuhla… Takže moje rada zní - zkus tam s ním teď pár dní být, aby v tobě měl tu jistotu, že tam jsi a postupně se zkoušej vrátit k původnímu rituálu - věřím, že to vyjde a určitě i dřív, než u nás ![]()
U nás to samé asi před měsícem - usínal přes den i večer sám a najednou šlus, hrozný řev, usínal hodinu, pořád kontroloval, jeslti tam jsem s ním. Teď už je to lepší, ale musím s tam s ním být, většinou přenáším do postýlky až když usne ![]()
Taky ho nemůžu nechat plakat v postýlce samotného, protože přeleze a taky většinou hlavou napřed.
Naše dítě mělo tohle období několikrát a byl to děs, protože kolikrát jsem se taky na večer těšila už od rána
Ale pokaždé se to srovnalo během několika dní. Nejdřív jsem si ho brala k nám do postele a když usnulo, tak jsem se vyplížila. Za pár dní se nechalo položit do postýlky, ale musela jsem ho držet za ruku, protože stačilo pustit a byl řev. No a pak najednou zase spalo samo. U nás teda neexistuje 15ti minutový řev. Jakmile se rozeřve, je schopné křičet 2 hodiny a neutiší ho vůbec nic. Z postýlky nikdy nevylezlo, jak to vypadlo, že už by mohlo, sundali jsme bočnici
Teď momentálně má období, kdy si pro mě přijde dvakrát během noci do obýváku. Poprvé se nechá uložit do své postýlky a podruhé řve, dokud si nejdu taky lehnout. I když dneska zrovna na něj asi čekám marně a budu se muset do postele dokopat sama… ![]()