Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Tak v zahraničí často člověk předkládá výpis z účtu, pracovní smlouvu, v případě cizinců pracovní povolení.
Kauce bývá 3 měsíční nájmy, viz je strop i v ČR, ale většinou je zvykem jeden nájem.
V zahraničí jsou běžné kontrolní dny a v zahraničí nikdo neplatiče rozhodně podporovat nebude.
Pokud se dotyčný zakladatel nastěhoval nedávno a nemá na zaplacení nájmu, já bych jednala mimo literu zákona. Ať zaplatí nájem, nebo předá klíče.
Jednou jsem podobný případ řešila, pan měl věci nachystané na chodbě a rád si je odvezl.
Při jeho vtipné pohrůžce, že zavolá policií, jsem mu řekla, ať si poslouží.
Ano bohužel v tomto je u nás právo na straně neplatičů, takže není divu, že jisté skupiny obyvatel jsou naopak k získání nájemní smlouvy taky znevýhodněné.
Já neznám moc neplatičů, kteří by neplatili kvůli systému, jako spíš, řekněme, kvůli rozdílným prioritám. A kdyby stal nájem třetinu, stále by to pro ně byla priorita deset. Jako pronajmout si byt a hned další měsíc zjistit, že ho neuplatim, to asi nebude tolik systémem, jako chybným úsudkem.
@Karel771 píše: Více
Jsi nově nastěhovaný a už nemáš na nájem? Jak se to stane? Vždyť jsi přece musel vědět že budeš muset platit každý měsíc.
@Karel771 píše: Více
Ano, může tě vyhodit z bytu. Sice ne hned, ale může.
Aby ti pronajímatel mohl dát výpověď pro neplacení nájmu, musel by si dlužit nájemné za alespoň 2 měsíce. V takovém případě je výpovědní doba 3 měsíce.
Pokud bys dlužil za 3 měsíce, může ti pronajímatel nájem vypovědět bez výpovědní doby.
V obou případech však musí spoléhat na to, že se vystihuješ sám. Pokud tak neučiníš, musí pronajímatel podat návrh na vydání rozkazu k vyklizení.
Pokud se nevystěhuješ ani po tom, co soud vydá rozkaz k vyklizení (a ten nabude právní moci), přijde exekutor. A ten ne jen že tě může vystěhovat, ale i ti zabavit věci.
@1Pears1 píše: Více
To myslis vazne? Proc system muze za to ze nemas na najem? ![]()
@Zvedava1 píše: Více
tam taky trvá roky než dostaneš neplatícího nájemníka z bytu?
pokud ne, tak si to mohou dovolit…u nás ti trvá roky, než dotyčného dostaneš pryč a peníze stejně neuvidíš, tak proto je to často na úkor vyšší kauce a nájmu atd…
@Suzume-chan píše: Více
Přesně, takže za měsíc ti může dát výpověď se lhůtou 3 měsíce (den po splatnosti nájemného za červen) a za 2 měsíce okamžitou výpověď bez výpovědní lhůty (den po splatnosti nájemného za červenec).
Otázka, co nejhoršího se ti může stát, je dost hypotetická. Pokud by jednal pronajímatel jen v mezích zákona, tak to, co píše Suzume-chan. Ale může se stát podle mě leccos, on jako majitel má po ohlášení nárok na to, aby se šel do bytu za tebou podívat a může vzít s sebou nějaký argumetnačně silný doprovod, aby šance na to, že se vystěhuješ do konce dubna, zvýšil na maximum.
Já jako pronajímatel už jsem nájemníkovi vyřizovala příspěvek na bydlení, nebo dohazovala práci, ale to byli lidé, co jsem znala delší dobu. Ty, když jsi tam chvilku, a už dlužíš, tak spíš vstřícnost nečelej.
@MartinL45 píše: Více
fakt jo? a kdy přesně? a fakticky jako může přijít a fyzicky ho vyhodit i s věcma?
to asi ne, že? ![]()
@Ani123200 píše: Více
Slyšela jsem, že takovýmu doporovodu občas omylem vypadne zbraň z kapsy😬
@Suzume-chan píše: Více
Takto napisane to vyzera pekne a mozno by sa aj najomnik mohol zlaknut ze prenajimatel ma nejake prava, ale v skutocnosti sa bavime o horizonte rokov kym sa nieco udeje.
Ten popis je spravne, len som ho chcel zasadit do casoveho kontextu.
Casovy kontext: Sud samotny odkedy poda prenajimatel navrh na vypratanie vacsinou rozhoduje rok az rok a pol. Po celu tuto dobu ma najomnik zakonne pravo na byvanie. Akekolvek pokusy o zneprijemnenie byvania, napriklad odmietnutie vymeny pokazenej umyvacky su pritazujuca okolnost pre prenajimatela. Ak sa odvola (co je jeho zakonne pravo) tak sa to predlzuje o dalsi cca rok. Ak sud urci ze sa ma vystahovat tak toto bohuzial tiez nieje smerodajne a nezaklada to prenajimatelovy ziadne pravo ho vystahovat. Najomnik ma nadalej plne zakonne pravo byvat. Jedna sa iba o potvrdenie ze najomnik moze dalej nerusene byvat.
Ak najomnik preukaze ze keby prenajimatelovy zaplatil ten najom ktory dlzi, pripadne sudne naklady tak sa dostane do hmotnej nudze (co je vysoko pravdepodobne u lemplov ako autor) tak sud o vystahovani nerozhodne a naopak rozhodne o najomnikovej ochrane co znamena ze ho prenajimatel nesmie vystahovat, alebo ak ho chce vystahovat tak mu musi zabezpecit bytovu nahradu (ktora musi mat rovnaku podlahovu plochu, standard vybavenia a lokalitu ako sucastny byt).
Najomca nieje povinny sa z bytu vystahovat kym nebude s nahradou spokojny (to znamena ze mu prenajimatel musi pisomne oznamit kde sa byt nachadza, v akom je stave, ake ma vybavenie atd… urcit primeranu lehotu na prehliadku a potom mu dat cas na vyjadrenie - iba tato pakarna je niekolko mesiacov (dopisi, lehoty na vyzdvihnutie, primerane lehoty na vyjadrenie…, staci ze najomnik prinesie potvrdenie ze ho v den obhliadky bolela hlava a prenajimatel zacina zase od zaciatku).
Realita je taka ze nahradne byvanie pre inteligentneho najomcu je nezohnatelne - NIKTO s takymto clovekom neuzavrie najomnu zmluvu.
Keby sud rozhodol v prenajimatelov prospech, teda zaloba by bola uspesna a urcila ze je mozne byt vypratat tak prenajimatel na to nema pravo. Jedna sa o bezzube rozhodnutie sudu, ktore je dobre iba na to aby sud mohol pokracovat. Teda prenajimatel poda navrh na exekuciu… znovu sa to posudzuje atd pocitaj cca pol roka. Ked sa exekucia uzna tak pocitaj dalsi minimalne mesiac kym si najde cas exekutor, policia, notar… atd.
Ked si to clovek spocita tak si fakt dobre hlada najomcov, pretoze prenajimatel musi niekoho zdarma ubytovavat minimalne 2 roky, nesmie jeho komfortne byvanie nijako narusovat, na platby za toto obdobie nema narok (jedine to podat na sud a sud mozno za dalsie 2 roky rozhodne) a byt dostane v stave ku kompletnej rekonstrukcii.
Vyborny byznis
ale ked som sa posledne bavil s pravnikom tak vraj ak necham najomcu podpisat pri podpise zmluvy suhlas s exekuciou tak si usetrim tie sudne natahovacky, tak to este musim viac nastudovat do detailu ked budem najblizsie nieco prenajimat.