Nájemní smlouva vystěhovaní

3
11.1.24 00:36

Nájemní smlouva vystěhovaní

Pěkný večer přeji. Jsem v celkem matoucí situaci a zatím sem to nikde neřešila zkusím se zeptat tady.
Mám pronajatý byt už 4 roky, během posledního roku si vzala byt na starost jiná makléřka která mi dávala smlouvu každý měsíc je to legální? Používala to jako dodatek k smlouvě o prodloužení na měsíc.
Před 10dny jsem se přestěhovala nedala sem jí ještě vědět a byt je kompletně vyklizen a vyčištěn a nachystán k předání, může po mě chtít zaplatit 10dní užívaní bytu když sem jí nepodepsala měsiční smlouvu? Mám nárok na vrácení akontace když je byt v původním stavu?
Jde o to že makléřka si ze mě dělala dobrý den skrz jednu opožděnou platbu kdy mi nepřišel příspěvek na bydlení a proto s takovou osobou nechci mít nic společného. Děkuji za odpovědi :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Tala20
11.1.24 01:24
@Misa8866 píše:
Před 10dny jsem se přestěhovala nedala sem jí ještě vědět a byt je kompletně vyklizen a vyčištěn a nachystán k předání, může po mě chtít zaplatit 10dní užívaní bytu když sem jí nepodepsala měsiční smlouvu?

Samozřejmě že může chtít uhradit částku za užívání bytu bez nájemní smlouvy, a to za dobu do dne odevzdání bytu.

Podle § 2292 občanského zákoníku platí: Nájemce odevzdá byt pronajímateli v den, kdy nájem končí. Byt je odevzdán, obdrží-li pronajímatel klíče a jinak mu nic nebrání v přístupu do bytu a v jeho užívání.

Mám nárok na vrácení akontace když je byt v původním stavu?

Nejde o žádnou akontaci (zálohu), nýbrž o jistotu podle občanského zákoníku. Nárok na vrácení jistoty Ti vznikne v okamžiku kdy budou vyrovnány vzájemné závazky. Náklady na služby se zpravidla vyúčtují do konce dubna a k finančnnímu vyrovnání tedy dojde teprve potom. Případný nedoplatek na službách si pronajímatel strhne ze složené jistoty; zbytek Ti vyplatí.

• Citovat
  • Upravit
3
11.1.24 11:07

Jak může chtít uhradit nájem za 10dní když nemám smlouvu? To je jako chtít po někom náhodně jdoucím aby mi zaplatil nájem v bytu ve kterém nebydlí?

Na internetu sem četla že při ukončení smlouvy musí pronajimatel v den ukončení smlouvy vyplatit kauci a nesmí to zdržovat skrz vyučtování a jiné nedoplatky, co je na tom tedy pravdy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12891
11.1.24 11:22

@Misa8866 kdyz nemas smlouvu, bud nastava fikce smlouvy (neexistence pisemne formy nemuze jit k tizi najemce) a mas platit najem, nebo tedy muzes tvrdit, ze najem netrval, pak ma probajimatel pravo na vydani bezduvodneho obohaceni ve vysi najmu v miste obvykleho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
11.1.24 13:29
@Misa8866 píše:
Jak může chtít uhradit nájem za 10dní když nemám smlouvu?

Bože, to je drzost! Okupuješ byt bez platné smlouvy, v rozporu s tím co bylo sjednáno, a myslíš si, že nebudeš platit nic? Už Ti odpověděla @mag .

@Misa8866 píše:
Na internetu sem četla že při ukončení smlouvy musí pronajimatel v den ukončení smlouvy vyplatit kauci …

Jo, já jsem zase na internetu četl, že nějaká žena porodila hada ve vlaku, a že Fiala je nejoblíbenější předseda vlády od roku 1935. Tož tak.

§ 2254 Jistota a smluvní pokuta
(1) Ujednají-li strany, že nájemce dá pronajímateli peněžitou jistotu, že zaplatí nájemné a splní jiné povinnosti vyplývající z nájmu, (…) nesmí jistota (…) přesáhnout trojnásobek měsíčního nájemného.

Tyto „jiné povinnosti vyplývající z nájmu“ - to je i povinnost uhradit nedoplatek z vyúčtování služeb, spojených s užíváním bytu.

Příspěvek upraven 11.01.24 v 14:10

• Citovat
  • Upravit
11560
11.1.24 13:33
@Misa8866 píše:
Jak může chtít uhradit nájem za 10dní když nemám smlouvu? To je jako chtít po někom náhodně jdoucím aby mi zaplatil nájem v bytu ve kterém nebydlí? …

Jak někdo může bydlet v bytě, když nemá smlouvu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25091
11.1.24 18:01

A proč jste jí to nedala vědět hned v den stěhování?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
12.1.24 01:09

Abychom uvedli věci na pravou míru, dostala sem novou makléřku a za poslední rok mi dala 12 dodatků ke smlouvě o které sem se musela prosit protože je “časově zanedbaná” dle jejích slov. Nerozumím z jakého důvodu mi dávala smlouvu na měsíc neboli dodatek ke smlouvě o prodloužení když sem platila nájem vždy včas a nikdy opožděně. Jelikož pobírám příspěvek na bydlení bylo pro mě obtížné z ní dostat dodatek abych příspěvek obdržela. V prosinci mi došla trpělivost protože mi příspěvek nedošel ani na druhý termín protože sem neměla dodatek ke smlouvě a tak sem byla hnusná po telefonu a řekla mi že semnou už nechcou mít nic společného proto sem to vzala doslova a po novém roce se odstěhovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
12.1.24 02:36
@Misa8866 píše:
Abychom uvedli věci na pravou míru … řekla mi že semnou už nechcou mít nic společného proto sem to vzala doslova a po novém roce se odstěhovala.

@Misa8866, Vaše dodatečné vysvětlení je bezvýznamné. Pouhým odstěhováním nekončí užívání bytu. Zároveň s odstěhováním bylo nutné předat klíče od domu/bytu pronajímateli.

Protože jste to neudělala, jste stále uživatelkou bytu. Tentokrát jej okupujete bez právního důvodu, ale to Vás nezbavuje povinnosti uhradit částku za dobu Vašeho neoprávněného užívání bytu.

Ono je dobré znát svá práva i povinnosti.

• Citovat
  • Upravit
11560
12.1.24 10:27
@Misa8866 píše:
Abychom uvedli věci na pravou míru, dostala sem novou makléřku a za poslední rok mi dala 12 dodatků ke smlouvě o které sem se musela prosit protože je “časově zanedbaná” dle jejích slov. Nerozumím z jakého důvodu mi dávala smlouvu na měsíc neboli dodatek ke smlouvě o prodloužení když sem platila nájem vždy včas a nikdy opožděně. .

Co vlastně znamená- dostala jsem makléřku? Trochu nechápu, proč když někdo najde nájem přes RK (a poplatí úvodní věcičky), proč pořád zůstane v „obhospodařování“ té RK/ makléřky. To je ta nemovitost ve vlastnictví RK? Nebo najeli na US systém, že makléř dělá všechno, včetně zařizování úklidu bazénu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.1.24 11:10
@Ivan PPZ píše:
Co vlastně znamená- dostala jsem makléřku? Trochu nechápu, proč když někdo najde nájem přes RK (a poplatí úvodní věcičky), proč pořád zůstane v „obhospodařování“ té RK/ makléřky. To je ta nemovitost ve vlastnictví RK? Nebo najeli na US systém, že makléř dělá všechno, včetně zařizování úklidu bazénu?

Predpokladam, ze je to Heimstaden, tam to takfunguje.

• Citovat
  • Upravit
11560
12.1.24 11:42

Pak je ale na každém, jestli přistoupí na situaci, kdy dostává smlouvu na měsíc furt a znova. Pak je to spíš jako ubytovna. Je to vůbec validní, mít měsiční smlopuvu na nájem třeba 12× do roka na měsíc?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
12.1.24 12:13
@Ivan PPZ píše:
Je to vůbec validní, mít měsiční smloouvu na nájem třeba 12× do roka na měsíc?

Ona neměla smlouvy na 1 měsíc; to by skutečně bylo poskytování ubytovacích služeb podle zákona o místních poplatcích. Měla nájemní smlouvu na dobu určitou, prodlužovanou postupně pomocí dodatků.

Šlo tedy o jeden nepřetržitý nájem bytu po celou dobu.

• Citovat
  • Upravit
11560
12.1.24 12:29

Jo, ale je to „cajk“ tahle furt prolongovat smlouvu? Min. mi to přijde nemravné. Protože- co si budem- ten nájemník nemá vůbec žádnou jistotu. Jistotu majitele neřeším- to je také tragedie v ostatních případech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5992
24.1.24 21:02

Nechci zakládat novou diskuzi, tak se jenom zeptám. Jak je to že zvyšováním nájmu, jak dlouho dopředu nám to majitel musí oznámit že chce zvýšit nájem. Včera jsme dostali papír o zvýšení a chce to od 1.2 2024,a kolikrát za sebou to to může takhle navýšit. Je to 4× za sebou o přibližně 10%,každý rok. Už se to blíží k hranici našich finančních možností, a mám vážné obavy že bude teď pokračovat každý rok. Bydlime už tam 14 let a vše poctivě platíme. Začal se vymlouvat že musí u některých nájemníků vyměnit okna, že platil nový výtah, podotýkám že bydlíme v přízemí. Nechci se s ním nějak rozhádat, ale pokud to tak půjde dál, tak nevím no. Už teď jsme na 18 000.Nepočítám 5000 zálohy plyn a elektřina. Je to být 2+1.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný