Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Holky, hloupý dotaz, já vím
Ale mohu mít nalakované nehty při plánovaném císařském řezu? Nosím je na rukou i nohou několik let a bez laku si připadám jak nahá
Vím, že při klasických operacích vyžadují odlakovat nehty na rukou - aby sledovali případné zabarvení nehtového lůžka. Dostali jste před císařem takovou instrukci? Díky. Linda ![]()
Já šla taky na císař a říkali odlakované… můžeš mít akorát průhledný lak… je to prý kvůli toho aby viděli jestli se ti pod nehty nesbírá krev… císař je operace jako každá jiná…
Po mě chtěli odlakovat už při přípravě na porod a to jsem rodila klasicky, jistili se, kdyby z toho byl akutní císař… při revizi jsem taky musela mít odlakované… ono záleží jak kde ![]()
Byla jsem na více operacích pak na císaři, a před tím na revizi a vždy říkali odlakované… a myslím že to budou chtít všude, však to je to nejmenší…
To je zajímavý já byla jak na revizi, tak jsem klasicky rodila. A nikdo mi nikdy nic o nehtech neříkal ![]()
Ja kdyz sla na operaci se slepakem taky nikdo nehty neresil a to jsem je nalakovane mela ![]()
Nehty by měli být odlakované proto, že pokud dochází k nedokrvení, modrají nehtová lůžka jako jedno z prvních míst. Dneska se při každé operaci (i císaři) snímá saturace čidlem, považuju to celkem za zbytečné. Ale někdy je lepší nedráždit…
Zeptej se primo tam, kam nastupujes. Jsou nemocice, kde striktne odlakovane, ale napriklad pri kontrolni laparoskopii v Praze Na Homolce mela spolupacientka gelove barevne nehty a nechali ji. A taky je to operace v celkove narkoze, zalezi hodne na nich.
@Brusiinka* považuju to celkem za zbytečné. Ale někdy je lepší nedráždit…
no ono ale to čidlo špatně snímá když jsou nalakované nehty ![]()
Já byla na akutním CS, takže jsem netušila, že to tak dopadne, ale raději jsem si i tak předtím nechala dát jen klasickou francii a nožky jsem odlakovala…
Nenalakované by měly být buď na rukou nebo nohou. U mě to ale nikdo při porodu i následné revizi neřešil.