Přítel u porodu

Anonymní
16.7.12 08:56

přítel u porodu

Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat jestli náhodou, některá nevíte jak je to s tím, když přítel chce být u porodu, ale neví jestli ho z práce pustí:( Má nárok na dovolenou? Musí ho pustit?,jak je to vůbec v zákoníku, mají nárok? Je těžké hlásit dovolenou dřív, když nevím kdy přesně budu rodit:(…co když bude zrovna v práci, tak to ho asi jen tak někdo nepustí, nebo musí mu to zaměstnavatel umožnit? děkuji za odpovědi

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1702
16.7.12 09:00

Ahoj, nárok má jen na to, aby tě odvezl a přivezl z porodnice..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
253
16.7.12 09:04

Ahoj. můj muž si musel brát dovolenou.nic se na porod nevztahuje :/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2153
16.7.12 09:05

Partner má v práci nárok na placené volno na dobu nezbytně nutnou pro převoz do a z porodnice. Na dobu porodu má nárok na volno bez náhrady mzdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5533
16.7.12 09:11

Manžel si musel na přítomnost u porodu vzít dovolenou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2153
16.7.12 09:15
@tterka píše:
Manžel si musel na přítomnost u porodu vzít dovolenou…

Nemusel, měl nárok na neplacené volno. Ale občas je potřeba to vědět a u zaměstnavatele si to vydupat, protože to sami nevědí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
253
16.7.12 09:17

@Elke u meho muže to nešlo ani vydupat. měl postavenou pracovní smlouvu na bázi jen ohledne neschopenky dětí, ale zkusit se má vše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
16.7.12 09:25

Tak předchozí partner na porod dostal volno, jen musel přinést do zaměstnání kopii rodného listu. Současný byl v práci, když jsem začala rodit, a volno také dostal. Odejít mohl bez problémůů. Ale předem dal všem vědět, že pokud začnu rodit, když bude v práci, tak ho tam neudrží ani heverem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
16.7.12 09:30
@Elke píše:
Nemusel, měl nárok na neplacené volno. Ale občas je potřeba to vědět a u zaměstnavatele si to vydupat, protože to sami nevědí…

Třeba mě nějaká mzdová účetní opraví, ale mezi neplaceným volnem a volnem bez náhrady mzdy je rozdíl, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
857
16.7.12 09:35

Tak teda nám bylo přímo řečeno, že ve chvíli kdy jsem v porodnici a už se chystám rodit, tak má přítel nárok na paragraf a to na dobu 1 týdnů, počínaje vlastně dnem začátku porodu. Říkali, že nám v nemocnici vystaví papír a ten pak doloží jen v práci. Jenže tím pádem by můj přítel přišel o veškeré bonusy na další 3 měsíce, takže to mají chytře udělané :zed:

Takže nejlepší je vzít si buďto neplacené volno nebo vybrat si dovolenou (pokud mu ji v té chvíli dají).

U nás jsou naštěstí vstřícnější, takže když zavolám, že rodím tak si vezme neplacené volno a dojde k porodu, s tím, že další den ho vyženu do práce. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22043
16.7.12 09:49
@Anonymní píše:
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat jestli náhodou, některá nevíte jak je to s tím, když přítel chce být u porodu, ale neví jestli ho z práce pustí:( Má nárok na dovolenou? Musí ho pustit?,jak je to vůbec v zákoníku, mají nárok? Je těžké hlásit dovolenou dřív, když nevím kdy přesně budu rodit:(…co když bude zrovna v práci, tak to ho asi jen tak někdo nepustí, nebo musí mu to zaměstnavatel umožnit? děkuji za odpovědi

Na dobu porodu se bere dovolená nebo neplacené volno.

Příspěvek upraven 16.07.12 v 09:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22043
16.7.12 09:51
@Nikimu píše:
Tak teda nám bylo přímo řečeno, že ve chvíli kdy jsem v porodnici a už se chystám rodit, tak má přítel nárok na paragraf a to na dobu 1 týdnů, počínaje vlastně dnem začátku porodu. Říkali, že nám v nemocnici vystaví papír a ten pak doloží jen v práci. Jenže tím pádem by můj přítel přišel o veškeré bonusy na další 3 měsíce, takže to mají chytře udělané :zed:

Jenomže Ty máš už starší dítě. Tvůj partner má nárok na OČR, aby se po dobu Tvé neschopnosti starat se o starší dítě, o ně mohl starat on. Ten papír mu vystaví v porodnici (tím potvrdí, že jsi u nich a nemůžeš se starat o dítě).

Pokud zakladatelka starší dítě nemá, tento papír nedostane - partner nepotřebuje paragraf, aby se staral o ženu, o niž se starají v porodnici. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5215
16.7.12 09:51

Holky nevíte zda je to nějak v zákonech udané? že nárok na neplacené volno má?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22043
16.7.12 09:53
@lecka píše:
Holky nevíte zda je to nějak v zákonech udané? že nárok na neplacené volno má?

§ 199 zákoníku práce, pokud se nemýlím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
857
16.7.12 09:56
@BohunkaP píše:
Jenomže Ty máš už starší dítě. Tvůj partner má nárok na OČR, aby se po dobu Tvé neschopnosti starat se o starší dítě, o ně mohl starat on. Ten papír mu vystaví v porodnici (tím potvrdí, že jsi u nich a nemůžeš se starat o dítě).Pokud zakladatelka starší dítě nemá, tento papír nedostane - partner nepotřebuje paragraf, aby se staral o ženu, o niž se starají v porodnici. ;)

Aha to mi nedošlo.. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky