Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, nárok má jen na to, aby tě odvezl a přivezl z porodnice..
Ahoj. můj muž si musel brát dovolenou.nic se na porod nevztahuje :/
Partner má v práci nárok na placené volno na dobu nezbytně nutnou pro převoz do a z porodnice. Na dobu porodu má nárok na volno bez náhrady mzdy.
@tterka píše:
Manžel si musel na přítomnost u porodu vzít dovolenou…
Nemusel, měl nárok na neplacené volno. Ale občas je potřeba to vědět a u zaměstnavatele si to vydupat, protože to sami nevědí…
@Elke u meho muže to nešlo ani vydupat. měl postavenou pracovní smlouvu na bázi jen ohledne neschopenky dětí, ale zkusit se má vše.
Tak předchozí partner na porod dostal volno, jen musel přinést do zaměstnání kopii rodného listu. Současný byl v práci, když jsem začala rodit, a volno také dostal. Odejít mohl bez problémůů. Ale předem dal všem vědět, že pokud začnu rodit, když bude v práci, tak ho tam neudrží ani heverem.
@Elke píše:
Nemusel, měl nárok na neplacené volno. Ale občas je potřeba to vědět a u zaměstnavatele si to vydupat, protože to sami nevědí…
Třeba mě nějaká mzdová účetní opraví, ale mezi neplaceným volnem a volnem bez náhrady mzdy je rozdíl, ne?
Tak teda nám bylo přímo řečeno, že ve chvíli kdy jsem v porodnici a už se chystám rodit, tak má přítel nárok na paragraf a to na dobu 1 týdnů, počínaje vlastně dnem začátku porodu. Říkali, že nám v nemocnici vystaví papír a ten pak doloží jen v práci. Jenže tím pádem by můj přítel přišel o veškeré bonusy na další 3 měsíce, takže to mají chytře udělané ![]()
Takže nejlepší je vzít si buďto neplacené volno nebo vybrat si dovolenou (pokud mu ji v té chvíli dají).
U nás jsou naštěstí vstřícnější, takže když zavolám, že rodím tak si vezme neplacené volno a dojde k porodu, s tím, že další den ho vyženu do práce. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat jestli náhodou, některá nevíte jak je to s tím, když přítel chce být u porodu, ale neví jestli ho z práce pustí:( Má nárok na dovolenou? Musí ho pustit?,jak je to vůbec v zákoníku, mají nárok? Je těžké hlásit dovolenou dřív, když nevím kdy přesně budu rodit:(…co když bude zrovna v práci, tak to ho asi jen tak někdo nepustí, nebo musí mu to zaměstnavatel umožnit? děkuji za odpovědi
Na dobu porodu se bere dovolená nebo neplacené volno.
Příspěvek upraven 16.07.12 v 09:55
@Nikimu píše:
Tak teda nám bylo přímo řečeno, že ve chvíli kdy jsem v porodnici a už se chystám rodit, tak má přítel nárok na paragraf a to na dobu 1 týdnů, počínaje vlastně dnem začátku porodu. Říkali, že nám v nemocnici vystaví papír a ten pak doloží jen v práci. Jenže tím pádem by můj přítel přišel o veškeré bonusy na další 3 měsíce, takže to mají chytře udělané
Jenomže Ty máš už starší dítě. Tvůj partner má nárok na OČR, aby se po dobu Tvé neschopnosti starat se o starší dítě, o ně mohl starat on. Ten papír mu vystaví v porodnici (tím potvrdí, že jsi u nich a nemůžeš se starat o dítě).
Pokud zakladatelka starší dítě nemá, tento papír nedostane - partner nepotřebuje paragraf, aby se staral o ženu, o niž se starají v porodnici. ![]()
Holky nevíte zda je to nějak v zákonech udané? že nárok na neplacené volno má?
@lecka píše:
Holky nevíte zda je to nějak v zákonech udané? že nárok na neplacené volno má?
§ 199 zákoníku práce, pokud se nemýlím.
@BohunkaP píše:
Jenomže Ty máš už starší dítě. Tvůj partner má nárok na OČR, aby se po dobu Tvé neschopnosti starat se o starší dítě, o ně mohl starat on. Ten papír mu vystaví v porodnici (tím potvrdí, že jsi u nich a nemůžeš se starat o dítě).Pokud zakladatelka starší dítě nemá, tento papír nedostane - partner nepotřebuje paragraf, aby se staral o ženu, o niž se starají v porodnici.
Aha to mi nedošlo.. ![]()
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat jestli náhodou, některá nevíte jak je to s tím, když přítel chce být u porodu, ale neví jestli ho z práce pustí:( Má nárok na dovolenou? Musí ho pustit?,jak je to vůbec v zákoníku, mají nárok? Je těžké hlásit dovolenou dřív, když nevím kdy přesně budu rodit:(…co když bude zrovna v práci, tak to ho asi jen tak někdo nepustí, nebo musí mu to zaměstnavatel umožnit? děkuji za odpovědi