Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat jestli jste se některá náhodou nesetkala s problémem ledvin u tři měsičního dítěte. Já jsem byla dneska na kontrole kyčlí a u toho mému prckovi udělali vyšetření ledvin a měl tam nález, dilatace KP, tak je to napsané v papírech. Doktor mi řekl, že prcka pošlou za dva měsíce na vyšetření ledvin. Nevím co si o tom mám myslet a mám strach, že se to nezlepší. Nevím jestli vydržím tak dlouho čekat. Jinač si myslím, že nemá problémy. Děkuji za každou vaši zkušenost.
Ahoj,
neboj, to ma relativne dost deti, u vetsiny se to upravi samo, jen se to sleduje. Co se stane pokud se to neupravi, nevim presne, myslim, ze to pak chce nejaky mensi zakrok, ale to nedokazu presne specifikovat, my to jen kontrolujem. A fakt se to vetsinou upravi samo.
Mroe
Nevím, co je dilatace KP, ale nám zjistili v 10 týdnech zvětšenou ledvinovou pánvičku, chodili jsme na sono až se to samo srovnalo, víc nic, žádné léky ani zákroky. . zrovna tak jsme měli špatné jaterní testy, taky se jen sledovalo a čekalo, tak si myslím, že se to vyřeší časem samo. . .ale nevím oč jde. .
Ahoj, taky máme tu diltaci, přesně nevím, co to je. Byli jsme v 1m na kontrole, pak v 7m, prý se to trochu zmenšilo, tak jdem až za rok. Prý to malému ničemu nevadí, jen se to sleduje.
Kdyby to bylo něco vážného, tak určitě takhle dlouho nečekají s řešením, tak se neboj ![]()
Holky moc vám děkuji, trochu jste mě uklidnili. Nikdo v mé blizkosti se s tím nesetkal, tak jsem moc ráda, že jste se semnou podělili z vašimi zkušenostmi. Moc moc děkuji.
Ahoj, je to rozsireni vyvodnych cest ledviny - kalichu a panvicky, muze byt ruzneho stupne, KP znamena kalichopanvickovy system, jinak se tomu rika take duty system. Mocovod, ktery vede moc od ledviny do mocoveho mechyre, byva obvykle normalni nebo mirne rozsireny.
Nemyslim, ze je to obvykle, ale urcite relativne caste, my kontrolujeme tak asi pet deti tydne.
Mroe
Ahoj holky, ještě jsem se chtěla zeptat k té DILATACI KP (rozšířené pánvičky na ledninách), nevíte jestli s tímto problémem můžu chodit s malým do plavání pro kojence? Já jsem se tam totíž přhlasíla ještě před tím než se zjistil problém u prcka. Za týden máme začít chodit a nerada bych udělala nějakou hloupost. V úterý jdu k doktorce, tak se poptám, ale ráda bych věděla i vaše zkušenosti. Moc vám děkuji. A přeji krásnou neděli.
Ahoj,
tak naše malá má taky rozšířenou vrchní pánvičku i močovod a ještě zdvojené.Takže je od narození na udržovací léčbě bere antibiotika v malé dávce a na bazén nám zakázali:-(. Tak já bych počkala až po vyšetření ledvin.My už byli 2 krát a žádné zlepšení spíš naopak tak nás čeká v srpnu operace
. A přesně podle doktorů má :zdvojení dutého systému pravé ledviny s obstrukčním megaureterem od horního segmentu hypofunkce horního segmentu pravé ledviny.
A operace: heminefrektomie hor.segm.pravé ledviny tak to jsem trochu nepochopila jestli jí budou dávat pryč celou tu pánvičku nebo jenom to zdvojené co tam je navíc
.
Tak malému držím palečky ať to je ok ![]()
Monika
Ahoj, děkuji, že jsi mi napsala. Je mi líto
, že tvoje malá půjde na operaci, ale určitě to bude pro ní lepší a bude brzy v pořádku. My jsme byli na kontrole ledvin minulý týden a lékař mi říkal, že to není zatím nic vážného, ale že Lukáška budou sledovat. A žádné léky, že mu nebudou dávat. Tak uvidím jestli se to za dva měsíce zlepší. Držím vám oběma palečky, malá ať je zdravá a ty hodně pevné nervy. Papa