Náplava z Moravy

Anonymní
5.11.23 13:49

Náplava z Moravy

Zdravím,
jdu se vám svěřit s drobným problémem, který mě začíná ale dost trápit. Před 6 lety jsem poznala současného partnera. Já byla tehdy rozvedená, v péči syna. Ze situace vyplynulo, že se přestěhuji já za ním do Prahy(ale do nájemního bytu, který byl vázaný na mou práci, nechtěla jsem riskovat, že by to neklaplo a že se budu stěhovat po chvíli znovu). Seznámila jsem se s jeho rodinou, všichni mě, jak se zdá, přijali skvěle. Až na jednu drobnost - rádi si utahovali z toho, že pocházím z Brna. Přišlo mi teda aspoň, že to myslí v dobrém a ve vtipu. Po dvou letech jsme se rozhodli s partnerem, že opravíme domek. Hypotéka je na oba, on tedy vložil víc peněz z vlastních zdrojů, v katastru jsme psaní oba. Letos se nám narodil syn. Vše by se zdálo ideální, až na to, že pokaždé, opravdu pokaždé, co se vidíme s jeho rodinou, tak mají pořád narážky na Moraváky (ne tedy na mne, ale třeba na ministry ve vládě), jejich známý si našel holku od Zlína, tak hned ježišmarja, snad ho nechce využít, aby se dostala do Prahy… atd. Partnerovi jsem sdělovala několikrát, že se u těchto narážek cítím blbě, vždy mě odbyl, že si dělají legraci atd…
Je mi to čím dál tím víc nepříjemné. Podotýkám, že moje rodina nikdy partnerovi ani v nejmenším nedala najevo, že by jim vadilo, že je z Prahy.
Poraďte, co s tím? Jak jim naznačit, že jejich řeči mi vadí? Děkuji všem za konstruktivní komentáře…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14676
5.11.23 13:55

Když to budou říkat tobe, tak se jim vydrž koukat uprene do očí a dělat pokerface :D když to zopakuji i přesto znovu, pozdvihnes se stejnym výrazem tazave obočí.

To by mi přišla jako dostatečná metoda, jak dat někomu najevo, ze jeho narážky nejsou vhodne a nejit do slovního sporu.

@Anonymní píše:
Zdravím,
jdu se vám svěřit s drobným problémem, který mě začíná ale dost trápit. Před 6 lety jsem poznala současného partnera. Já byla tehdy rozvedená, v péči syna. Ze situace vyplynulo, že se přestěhuji já za ním do Prahy(ale do nájemního bytu, který byl vázaný na mou práci, nechtěla jsem riskovat, že by to neklaplo a že se budu stěhovat po chvíli znovu). Seznámila jsem se s jeho rodinou, všichni mě, jak se zdá, přijali skvěle. Až na jednu drobnost - rádi si utahovali z toho, že pocházím z Brna. Přišlo mi teda aspoň, že to myslí v dobrém a ve vtipu. Po dvou letech jsme se rozhodli s partnerem, že opravíme domek. Hypotéka je na oba, on tedy vložil víc peněz z vlastních zdrojů, v katastru jsme psaní oba. Letos se nám narodil syn. Vše by se zdálo ideální, až na to, že pokaždé, opravdu pokaždé, co se vidíme s jeho rodinou, tak mají pořád narážky na Moraváky (ne tedy na mne, ale třeba na ministry ve vládě), jejich známý si našel holku od Zlína, tak hned ježišmarja, snad ho nechce využít, aby se dostala do Prahy… atd. Partnerovi jsem sdělovala několikrát, že se u těchto narážek cítím blbě, vždy mě odbyl, že si dělají legraci atd…
Je mi to čím dál tím víc nepříjemné. Podotýkám, že moje rodina nikdy partnerovi ani v nejmenším nedala najevo, že by jim vadilo, že je z Prahy.
Poraďte, co s tím? Jak jim naznačit, že jejich řeči mi vadí? Děkuji všem za konstruktivní komentáře…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
333
5.11.23 13:59

Hele chování té rodiny mi přijde burantské a asi bych se ostře vyhradila proti svému domovu.
Buď ty jejich urážky hodíš do outu a rekneš třeba,,Máte něco proti Moravě?„, Chutná vám to víno? Takový tady v Praze neuděláte. "
A když by i přesto stále měli kecy, tak bych použila stejný metr a začala jim hejtit jejich domov,,Ach ta Praha.“,,No jo, Pražáci"… a třeba se jim rozsvítí.
Ale jako v obou případech to je tenký led a když budeš mlčet, tak to neskončí.
Když už se tě ani partner neumí zastat… a říct třeba,,Nenavazejte se do (jméno) domoviny. "

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2164
5.11.23 14:03

Já bych jim to vrátila s tím, že někdo jim ten špatný genofond vylepšovat musí.
Třeba jim to dojde, když budeš rýpat pokaždé.
Jinak já mám v Praze pár přátel a mám je ráda, v určitou dobu, kdy jsem měla životní krizi na více frontách(finance, parterství i práce) jsem uvažovala, že bych se tam přesunula. Ale přestože mám ty lidi ráda, ta Praha je natolik jiný svět a oproti spoustě jiných koutů země se pokud jde o náturu lidí posunula do takového směru, který by mi nebyl příjemný. Prostě bych tam nedokázala mentálně existovat, přestože je tam poměrně ekomomicky příjemný život pro městského člověka, jako jsem já.
Zkus to napřed oplatit, jak říkám, jsou věci, které mi tam vadí, nicméně s inteligencí přátel v tomto městě jsem nikdy problém neměla. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
5.11.23 14:05

Kašli na to.. já už 20 let poslouchám, že jsem zpovykany Pražák. A to v Praze fakt nejsem už takovou dobu. Aktuálně jsem nad Brnem. Od mého občas poslouchám narážky, protože prostě mluvím jak mluvím. Ale ono jedním uchem tam, druhým ven. Můj nejstarší se narodil a vyrostl v Ostravě, to je taky kapitola :mrgreen: :lol:

Příspěvek upraven 05.11.23 v 14:07

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16446
5.11.23 14:05
@Anonymní píše:
Zdravím,

Chápu, že to nemyslíte asi zle, ale mně se to docela dotýká, je to už moc dlouho. Ze začátku to bylo docela z legrace, ale teď už mi to přijde prostě moc, můžete si to tedy už odpustit? Děkuji :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.11.23 14:06

Praha, Brno dva tábory co se štěkaj.
Mnohem raději pojede xy kilometrů na Moravu za dobrým vínem, než jednu cestu do prahy :roll:.
Nejspíš chtějí ukázat že jsou lepší.
No jo vy Pražáci z ate jenom dvě cesty do práce a domu.
No tak Praha otevřená všemu světu ale zavřená Moravě.
No jo vy v Praze nepoznáte révu od rybízu.
Jí to vrať a nebo rovnou rázně řekni ať si ty pindy nechají doma, že ty už jsi taky prazanda :nevim: :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.11.23 14:06

Pozadala bych partnera, aby si udelal v rodine poradek, pokud by odmitl nebo to nezabralo, rekla bych sama at tech narazek nechaji, ze je mi to neprijemne. pokud by to nepomohlo, prestala bych se s nimi stykat.
presne to jsem udelala - manzel ma sestru, ktera je tak srdecna a uprimna, ze prede mnou placala porad o jeho byvalkach. nezastavilo ji nic, prece to mysli jen dobre… nestykam se tedy s jeji rodinou, nesedneme si i v dalsich vecech a nema cenu se tim nechat otravovat. manzel to chape, jednou za par let tam jede sam.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.11.23 14:07

@Mariane.B
@Luckandlove
mi to takhle natvrdo přijde hrozně buranské. Nechci oplácet stejnou mincí… přijde mi to… nedůstojné :roll:

• Citovat
  • Upravit
2164
5.11.23 14:09
@Anonymní píše:
@Mariane.B
@Luckandlove
mi to takhle natvrdo přijde hrozně buranské. Nechci oplácet stejnou mincí… přijde mi to… nedůstojné :roll:

Od nich to zajisté buranské je, od tebe ne, když to slušně nepochopili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.11.23 14:11
@Anonymní píše:
@Mariane.B
@Luckandlove
mi to takhle natvrdo přijde hrozně buranské. Nechci oplácet stejnou mincí… přijde mi to… nedůstojné :roll:

A narážky na tebe od jakých si telecích Pražáků není buransky? :nevim: oni opravdu neznají nic jinýho než prahu. Tam si spousta lidí dělá kamarády ne protože jací jsou ale kdo se komu hodí. Spousta z nich ani nezná historické budovy, pověří a povídky. Každej co žije za Prahou je buran. Často je to ale opačně :? :roll:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.11.23 14:12

Přijde mi taky zvláštní, jak to tam všichni vlastně pořád řeší, odkud kdo je, až nenormální, jakoby se kvalita člověka posuzovala jen podle toho, kde se narodil. Z domova tohle neznám. Ani od přátel teda. Doufám, že je tohle nějaké rodinné specifikum tedy, nebo se pletu?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.11.23 14:17
@Anonymní píše:
Přijde mi taky zvláštní, jak to tam všichni vlastně pořád řeší, odkud kdo je, až nenormální, jakoby se kvalita člověka posuzovala jen podle toho, kde se narodil. Z domova tohle neznám. Ani od přátel teda. Doufám, že je tohle nějaké rodinné specifikum tedy, nebo se pletu?

Není :nevim:. Viděla jsem „transformaci“ kamaráda. Doma to byl strašně hodnej, klidnej kluk. Upřímný, poslušný, galantni… Když odjel studovat do Prahy musel ukázat lokty, přitvrdit, rychle se naučit anglicky, stát si až přehnaně za svým. Nepoznává se s lidmi pro to jaký je ale právě pro to, že by je mohl potřebovat. Jen tak si někoho pustit k tělu tak je to vždy nějaký problém.

• Citovat
  • Upravit
944
5.11.23 14:18

Jestli jsou jinak fajn a nomální, obracela bych to v žert. Já su z moravy (omlouvám se, jsem pražák :D takže brněnské nářečí doplň sama), jezdím šalinou, na jako vy z Prahééééé. Dopředu bych si vymyslela několik hlášek na pražáky obecně, na pražský přízvuk… Zamyslela bych se, jestli všichni ti vtipkující jsou opravdy z Prahy, jestli babička není z Plzně, tchýně z Mostu, tetička z Budějic… Brala bych to jako vtip. Blbý, ale vtip, nechtějí ublížit, jen mají blbé vtipy. K vánoců, bych jim koupila vtipná trika s nápisy jako „zpovykaný pražák“ a pro sebe „nejsu pražák“. Prostě bych to vzala jako rodinný vtip, milé špičkování Prahy vs Brna. Tohle ale v případě, že si myslíš, že tě mají rádi a že jen nemají fantazii na vymyšlení lepšího vtipu. U nás v rodině jsme všichni brýlatí, jen jedna náplava brýle nemá. od mala si vybavuji vtipy na tohle téma, že jí chybí jedny oči, že jí pořídíme falešné brýle, aby konečně zapadla do rodiny… A byly to opravdu vtipy, obě strany to brali jako vtip a vzájemné špičkování si užívaly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Stará známá
5.11.23 14:18

Ja bych jim proste rekla neco jako Prosim, mohli byste nechat tech narazek na to, ze jsem z Brna? Mam vas rada a rada bych s vami vychazela dobre, ale toto je mi opravdu neprijemne. Dekuji

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky