Napsání knihy - máte zkušenost? Dá se tím uživit?

4982
12.12.13 13:25

Napsání knihy

Je tu někdo kdo se živý psaním knih? Zajímá mě zda se dá/nedá v dnešní době uživit psaním? Nebo jakou máte zkušenost s napsáním knihy a jejím vydáním. Jak moc to bylo časově náročné a jestli se to vyplatilo. Proč se ptám? Ráda bych napsala a vydala pohádkovou knížku pro moje děti, ale nedokážu odhadnout zda je to reálné. A jak moc bych byla v mínusu, kdyby se to neprodalo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12651
12.12.13 13:28

@Riky69 Myslím, že se tím dá přivydělat, u nás se tím uživí lidi typu Viewegh.

Mluvím ze zkušenosti z okolí - můj kamarád napsal knihu - detektivku, která se velmi dobře prodávala (myslím, že byl i dotisk) a už píše dvě další na žádost nakladatelství. A rozhodně o tom, že by se tím živil ani zdaleka neuvažuje :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
12.12.13 13:29

@Riky69 Jinak ještě dodám, že on tu knížku měl leta „v šuplíku“, nijak se o vydání nestaral, ale jednou mě štěstí, pracovně se potkal s ředitelkou nakladatelství, ta si to přečetla, byla mírně řečeno nadšená a kniha byla do roka v tisku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.12.13 13:30

Já jsem knihu vydávala… nezbohatli jsme na tom, ale šlo to skvěle jen díky tomu, že spoluautorem byla mediálně známá osoba.

Takhle můžeš zkusit asi jedné dvě možnosti a to oslovit nějaké nakladatele, poslat jim co máš a čekat zda se některý z nich ozve. Pokud budeš mít štěstí a povede se, dostaneš smlouvu, nakladatel zaplatí náklady spojené s výtiskem a tobě připadne tuším 10% z prodeje. není to moc, ale je to nejméně riskantní forma jak dostat knihu do oběhu..

Nebo si můžeš zaplatit výtisky sama a poté tedy zase shánět knihkupectví, které bude ochotno tvou knihu prodávat.

• Citovat
  • Upravit
2992
12.12.13 13:41

Znám tak desítku spisovatelů a žádný z nich to nemá jako hlavní živnost, pro většinu je to jen koníček, který jim přinese pár korun. Většinou jsou to studenti, nebo normálně něčí zaměstnanci, řekla bych, že u nás se tím v dnešní době už prostě neuživíš :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4982
12.12.13 13:46

Děkuji zatím ji mám rozepsanou, ale když by vyšla stačilo by mi to. Spíš se bojím abych právě pak neměla doma 50000 výtisků :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Imane
12.12.13 13:50
@Anonymní píše:
Já jsem knihu vydávala… nezbohatli jsme na tom, ale šlo to skvěle jen díky tomu, že spoluautorem byla mediálně známá osoba.

Takhle můžeš zkusit asi jedné dvě možnosti a to oslovit nějaké nakladatele, poslat jim co máš a čekat zda se některý z nich ozve. Pokud budeš mít štěstí a povede se, dostaneš smlouvu, nakladatel zaplatí náklady spojené s výtiskem a tobě připadne tuším 10% z prodeje. není to moc, ale je to nejméně riskantní forma jak dostat knihu do oběhu..

Nebo si můžeš zaplatit výtisky sama a poté tedy zase shánět knihkupectví, které bude ochotno tvou knihu prodávat.

Většinou bývá jen 5% :roll:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.12.13 13:53

Prosím o zachování anonymity
@Riky69
Moje matka napsala knihu resp. učebnici. Měla již smlouvu s velkým nakladatelstvím, „bohužel“ v průběhu psaní nakladatel od smlouvy odstoupil, nechal však vyplacenou zálohu a autorská práva, takže byla kniha vydaná v podstatě vlastním nákladem.
Je to přesně tak, jak píše první Anonym ;) a následoval stejný postup, vlastní propagace, reklama, zasílání mailů a dopisů do knihkupectví, škol, knihoven… nyní je situace taková, že náklady byly v desetitisících a už je to cca desetinásobně zpátky, ale vyžaduje to stejně tolik sil a energie jako napsání samotné. Matka je schopná knihu distribuovat z velké části sama, ale opakuji, že jde o odborný text.

Ještě mohu upozornit, že po dopsání následuje mravenčí práce úprav a korektur, což někdy nakladatel nedělá, takže to může znamenat další náklady na někoho, kdo se toho ujme.

• Citovat
  • Upravit
4982
12.12.13 13:56

Děkuji potřebuji slyšet i co je dál potřeba, aby neměla tak naivní představu :think: :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2204
12.12.13 14:12

Uvažoval bych spíš okolo 200ks s lokální dostribucí + net, 50.000ks byla doufám jenom nadsázka :-)

více třeba tady :
http://beletris.cz/…knihu044.php

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4982
12.12.13 14:26

@dalimil :mrgreen: ano byla to nadsázka a ani jsem nečekala, že by se toho někdo chytl :mrgreen:
Děkuji za odkaz :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
12.12.13 16:44

Bestseller se pocita od 10000 prodanych kusu, 50000 je utopie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...