Nařízená práce navíc
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Nařízená práce navíc
Zdravím všechny a prosím o radu. Jsem momentálně s dcerou na rodičovské dovolené. Od jejích dvou let pracuji na zkrácený úvazek na 4 hod/den. Holku mi hlídá tchýně, je v důchodu. Jsou spolu dopoledne, já si kolem oběda vyzvednu, máme tedy pro sebe celé odpoledne. Spokojenost na všech stranách, jen pro tchýni je to někdy trošku unavný, dcera je dost akční. Od září ale bude školka, tak si orazí.
Teď ale k problému. V práci máme teď kvůli dlouhodobě nemocné kolegyni krizi. Bylo potřeba ji zastoupit. Duben jsem půl měsíce zastupovala já, teď v květnu by to mělo být taky tak. Když tedy zastupuju, dělám ofiko 7,5 h. Tchýně s tím souhlasila, i když je to pro ní záhul, prý aspoň si vydělám nějakou kačku navíc. Když jsem ale dnes otevřela výplatnici, tak mě málem kleplo. No prostě už zastupovat nechci.
Dotaz zní - můžou mi tu práci navíc nařídit, když jsem zaměstnaná na zkrácený úvazek? Když jo a já odmítnu, bude to braný jako porušení kázně? Můžu se odvolat na nějaký paragraf - nemám zatím dítě ve školce, jsem závislá na hlídání v rodině a hlídání na odpoledne tedy mít nebudu - existuje na to tedy nejaká ošetřovačka nebo tak něco? Děkuju předem za odpovědi
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj, vím, že u plného úvazku ti může zaměstnavatel nařídit až 8h přesčasů týdně, ale musí to být písemné.
A nedodržení toho by bylo asi důvodem k nějaké výtce ![]()
otázka je, jak je to u zkráceného úvazku
jinak, co vím, tak to, že na odpoledne nemáš hlídání, asi nikoho nezajímá ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Píšeš že po otevření výplatní pásky-tzn. práce nevíc nebyla řádně doceněna. Nestálo by za to nejdřív promluvit se šéfem, jak bude práce navíc proplacena, aby to vyhovovalo oběma stranám?
Nevím jak je to ofiko, ale holky co pracují v jedné zdejší velké firma mají téměř trvale nařízené povinné přesčasy. A říkali, že ty co mají zkrácený úvazek, že jsou na tom dobře, oni přesčasy dělat nemusí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslím, že nemůžou- Moje máma uklízela ve škole na dílnách bylo ji řečeno, že to určitě stihne tak ať jde pak zaskočit za uklizečku do školy. Dělala tam jak blázen a na výplatnici našla odměnu cca 500Kč. Teď to po ni chtěli taky, ale odmítla, řekla, že pokud tak chce další smlouvu nebo dohodu o provedení práce a zaplatit zvlášť. No, ticho po pěšině. Takže pokud by ji to bylo možné přikázat, určitě by to ředitel udělal.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Než jsem tu práci navíc vzala, tak jsme se s šefovou o proplacení bavili a souhlasila jsem s tím. Slib ale nedodržela a když jsem si ty peníze navíc, co jsem dostala, rozpočítala na hodiny, co jsem navíc odpracovala, tak mi to vyšlo na 35,7 kč/hod., což je pro tedy dle mě úplně mimo a ač jsem celkem skromná, tak to považuju za výsměch.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano to je skutečně výsměch
, je to dokonce méně než minimální mzda
. Přesčasy musí být ze zákona ohodnoceny více než běžná pracovní doba, jedině v případě, že by si podepsala, že budeš pracovat až 150h přesčasů (při plném úvazku) za rok, tak by ti nemuseli dát navíc ani korunu. Hlavně se prosím ozvi a braň se
. Dokud si lidi nechají všechno líbit, tak se nikdy nic nezmění…
- Citovat
- Upravit