Nařízení dovolené na směnu navíc

52
21.7.16 18:56

Nařízení dovolené na směnu navíc

Ahoj holky,
doufám, že nadpis je alespoň trochu srozumitelný :)
Jde mi o to, jestli zam-tel má právo nařídit nám 3 směny navíc a následně nám na nařízené dny nařídit dovolenou.. případně jak se proti tomu můžu bránit, kam se můžu obrátit? Protože mě tohle nepřijde úplně v pořádku.

Dělám 2 ranní, 2noční a 4 dny volna.
Konkrétně tedy mi to v prosinci vychází 23.a 24.12. ranní a 25.a 26.12. noční. Jelikož ve svátky je fabrika zavřená tak máme 24.-26. volno. Zam-tel nám ale dal mimořádku na 27.,28. a 30.12.. Jenomže…mezi svátkama je fabrika zavřená a my i kdybychom chtěli tak do práce nepůdjeme.. čili budeme nuceni vzít si dovolenou (nebo neplacené volno) na dny, kdy jsme vlastně ani směnu mít neměli :nevim: Kdyby nám to nařídili na dny, kdy do práce budeme moct jít tak neřeknu ani popel, ale tohle mi prostě nepřijde normální..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
LN
15521
21.7.16 19:29

@Annie94 no je to dost smutné tohle. Bohužel zaměstnavatel má právo nařídit z vážných důvodů přesčas a stejně tak je na něm, kdy budete čerpat dovolenou. Výše uvedené určitě vůči zaměstnancům košér není, ale obrana leda tak přes pověřené úřady a to vám asi za to nestojí :-(
Jaký máte fond pracovní doby?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
52
21.7.16 19:54

@LN pracujeme na směny a každý měsíc máme jiný počet hodin.. někdy 154, jindy 168 a někdy 187.. pokud jsem tedy pochopila správně pojem „fond pracovní doby“. smutné je, že toto spojení slyším prvě :oops:

Poslední dobou toho mám pokrk, takže bych to přes úřady možná i řešila :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47759
21.7.16 20:08

@Annie94 zamestnavatel má nárok nařídit vám až 150 hodin přesčasů ročně. Nechápu proč vám nařídil mimoradku mimo svatky, když je fabrika zavřená. Rozhodně bych se proti tomu vzepřela a brát Vám dovolenou na dny, kdy máte mít volno je jeho nesmysl, na to nemá právo. Máte tři možnosti, buď se zaměstnavateli postavite sami, nebo na něj poslete kontrolu a nebo budete držet hubu a krok. Žádná jiná možnost bohužel není :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LN
15521
21.7.16 20:22

Pokud mají fond jako při 8hodinové pracovní době, tak pak jim to může vyjít tak, že např. při měsíčním fondu 168 hodin, dle docházky mají mít 154 hodin, ale se směnami navíc odpracují 175 hodin. Pak mají 14 hodin (168-154) braných jako běžnou pracovní dobu a až nad rámec toho fondu, tj. 168 hodin mají přesčasy. Tedy 7 hodin.
Je tedy otázka, zda se skutečně jedná o přesčasové hodiny…
Ať je to tak nebo tak, zatlačila bych na zaměstnavatele. Tam by se mělo jistě začít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
21.7.16 20:31
@Annie94 píše:
Ahoj holky,
doufám, že nadpis je alespoň trochu srozumitelný :)
Jde mi o to, jestli zam-tel má právo nařídit nám 3 směny navíc a následně nám na nařízené dny nařídit dovolenou.. případně jak se proti tomu můžu bránit, kam se můžu obrátit? Protože mě tohle nepřijde úplně v pořádku.Dělám 2 ranní, 2noční a 4 dny volna.
Konkrétně tedy mi to v prosinci vychází 23.a 24.12. ranní a 25.a 26.12. noční. Jelikož ve svátky je fabrika zavřená tak máme 24.-26. volno. Zam-tel nám ale dal mimořádku na 27.,28. a 30.12.. Jenomže…mezi svátkama je fabrika zavřená a my i kdybychom chtěli tak do práce nepůdjeme.. čili budeme nuceni vzít si dovolenou (nebo neplacené volno) na dny, kdy jsme vlastně ani směnu mít neměli :nevim: Kdyby nám to nařídili na dny, kdy do práce budeme moct jít tak neřeknu ani popel, ale tohle mi prostě nepřijde normální..

A co je na tom závadného. Továrna je zavřená, zaměstnavatel nařídí dovolenou. Na to má ze zákona právo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47759
21.7.16 20:32

@LN pokud mají 2 ranní, 2 noční a pak 4 dny volna, tak predpokladam, že nejde o 8 hodinové směny, protože fond hodin je 37,5 hodin na týden a do těch se zakladatelka s osmi hodinovými smenami nevejde. A při 12ti hodinových směnách jsem u nikoho ještě neslysela, že by měl fond hodin :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47759
21.7.16 20:44
@Sojkka píše:
A co je na tom závadného. Továrna je zavřená, zaměstnavatel nařídí dovolenou. Na to má ze zákona právo.

Ale nemůže brát lidem dovolenou na dny, kdy mají volno. Může jim sebrat dovolenou na dny 23.12 - 26.12, kdy mají mít podle nějakého rozpisu směnu, ale ne ve dnech 27.12 - 28.12 a pak 30.12, protože ty dny mají mít volno ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LN
15521
21.7.16 20:54

@Ivaneska každý má nějaký fond pracovní doby. My také máme vrátné s 8 hod. fondem, ale rozpis směn mají různý, obvykle mívají kolem 140 hod. Proto jsem psala, že při nařízených dalších směnách se hodiny do fondu neberou jako přesčas, ale jako běžná pracovní doba…
Co se týče čerpání dovolené, tak počítám pouze ze skutečně plánovaých směn.
To, že vypíšou přesčasové směny na prosinec a už nyní ví, že podnik bude zavřený, tak to je skutečně za hranicí legálnosti.
Otázkou je, zda zaměstnavatel vypsal směny i na ty svátky, když zakladatelka píše, že jí směny vychází na 24.-26…to pak považuju taky za chybu. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
21.7.16 20:57
@Annie94 píše:
@LN pracujeme na směny a každý měsíc máme jiný počet hodin.. někdy 154, jindy 168 a někdy 187.. pokud jsem tedy pochopila správně pojem „fond pracovní doby“. smutné je, že toto spojení slyším prvě :oops:Poslední dobou toho mám pokrk, takže bych to přes úřady možná i řešila :think:

Pracujete ve třísměnném provozu s nerovnoměrně stanovenou prac. dobou. Logicky tedy nemůžete ani odpracovat každý měsíc stejně. Srovnává ve to v tzv. vyrovnávacím období, které je buď stanoveno na 26 týdnů nebo dle kolektivní smlouvy 52 týdnů. Nevím jestli to je nebo není smutné, ale to už přeci vyplývá z pravidelného střídání 2+2+4.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47759
21.7.16 21:03

@LN @LN pokud by jim nevypsal na ty svátky směny a nebral by jim dovolenou, ale vzal by jí až za ty dny kdy mají mít mimoradky, tak to by ještě šlo, protože za směny o svátcích by jim vzal 4 dny volna, ale za mimoradku pouze 3 dny. Pokud by jim bral dovolenou jak za svátky tak i za mimoradku, tak to je opravdu daleko za hranici legálnosti. Co se týká fondu hodin tak vlastně i na dvanactkach je, jen je každý měsíc jiný a vše nad rámec toho fondu hodin je bráno jako přesčas, případně si člověk ty hodiny nechává převáděl do dalších měsíců, pro strýčka příhodu :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
21.7.16 21:25

@Ivaneska To co napsala zakl. je značně nejasné, kdy si směny vypočetla dle toho jak jí vychází dnes, dovozuje, že si budou muset vzít dovolenou, není konkrétní kolik dnů jí tedy vezmou. Zaměstnavatel přes svátky uzavírá továrnu a v podstatě nařizuje celozávodní dovolenou. Zaměstnanec bude mít tedy tolik dnů dovolené, kolik by mu vycházelo směn dle rozpisu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
52
21.7.16 21:27
@Sojkka píše:
A co je na tom závadného. Továrna je zavřená, zaměstnavatel nařídí dovolenou. Na to má ze zákona právo.

pochopitelně, ale nelíbí se mi, že v ty dny jsme ani směnu mít neměli.. nařídili nám směny navíc právě ve dny, kdy bude fabrika zavřená.. to mi na tom přijde závadné :(

Jinak na prosinec nám vychází 12 směn.. čili 132 hodin, proto nám ty 3 směny nařídili mimo svátky (chápu), ale nechápu proč je prostě nařídí do období, kdy bude fabrika zavřená.. tím pádem si místo 1 dne dovolené musíme ušetřit 4 :nevim:

Pro upřesnění pracuji ve dvousměnném provozu, 12 hodinové směny.. né třísměnný

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47759
21.7.16 21:31
@Sojkka píše:
@Ivaneska To co napsala zakl. je značně nejasné, kdy si směny vypočetla dle toho jak jí vychází dnes, dovozuje, že si budou muset vzít dovolenou, není konkrétní kolik dnů jí tedy vezmou. Zaměstnavatel přes svátky uzavírá továrnu a v podstatě nařizuje celozávodní dovolenou. Zaměstnanec bude mít tedy tolik dnů dovolené, kolik by mu vycházelo směn dle rozpisu.

Takhle by to bylo v poradku, to je standartni postup, jinak ale ne :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
52
21.7.16 21:37

@Sojkka tak to vypíšu tedy uplně přesně, nevím jestli si rozumíme.. rozpis směn máme do konce roku

1.12., 2.12. noční
3.-.6.12. - volno
7.12.+ 8.12. - ranní
9.+10.12 - noční
11.-14. - volno
15.+16. - ranní
17.+18. - noční
19.-22. - volno
23.12. - ranní
24.12. ranní (svátek; fabrika je zavřená)
25.+26.12 - noční (svátek; zavřeno)
27.-30.12 - nám tedy správně vychází volno, ale právě v těchto dnech máme na tři z nich nařízeno, že musíme jít do práce.. to ovšem nejde, když se dovnitř nedostaneme..

Prostě nám to měli nařídit na jakýkoliv den v prosinci kdy máme mít volno, ale ne na dny, kdy bude celozávodka :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat