Nárok na cestovné?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Nárok na cestovné?
Prosím o radu - můj manžel pracuje jako učitel na SŠ a často jezdí v rámci práce MHD - s dětmi na soutěže, závody, doprovod na kulturní akce atd. Když se to za rok sečte, projezdí docela dost peněz (1 jízda 32,–Kč). Má nárok na proplacení? Jiní zaměstnanci téže školy jezdí zdarma služebním autem, zatímco on si platí lístky na MHD
. Přijde mi to nefér. Díky za všechny rady.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
No tak to si myslím že teda určitě má, ale tady to nevyřešíš - ať si řekne…
Líná huba… znáš to.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Štuclíček Má nárok dostat vše proplacené, pokud bude pryč déle než myslím 5 hodin, měl by dostat i stravné (ale neměl by mít oběd v jídelně).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Odbyli ho s tím, že je to v místě bydliště - Praha. Ale jede tam třeba i hodinu. Je mi to divné a nezdá se mi to…
@vokishka díky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Štuclíček píše:
Odbyli ho s tím, že je to v místě bydliště - Praha. Ale jede tam třeba i hodinu. Je mi to divné a nezdá se mi to…
@vokishka díky
Hlava II: Poskytnutí cestovních náhrad zaměstnanci zaměstnavatele, který není uveden v § 109 odst. 3
Náhrada jízdních výdajů § 157
(1) Náhrada jízdních výdajů za použití určeného hromadného dopravního prostředku dálkové přepravy a taxislužby přísluší zaměstnanci v prokázané výši.
(2) Použije-li zaměstnanec se souhlasem zaměstnavatele místo určeného hromadného dopravního prostředku dálkové přepravy jiný dopravní prostředek, včetně silničního motorového vozidla, s výjimkou vozidla poskytnutého zaměstnavatelem, přísluší mu náhrada jízdních výdajů ve výši odpovídající ceně jízdného za určený hromadný dopravní prostředek.
(3) Použije-li zaměstnanec na žádost zaměstnavatele silniční motorové vozidlo, s výjimkou vozidla poskytnutého zaměstnavatelem, přísluší mu za každý 1 km jízdy základní náhrada a náhrada výdajů za spotřebovanou pohonnou hmotu.
(4) Sazba základní náhrady za 1 km jízdy činí nejméně u
- jednostopých vozidel a tříkolek 1,00 Kč,
b) osobních silničních motorových vozidel 3,80 Kč;
při použití přívěsu k silničnímu motorovému vozidlu zaměstnavatel sazbu základní náhrady za 1 km jízdy zvýší nejméně o 15 %. Tato sazba základní náhrady se mění v závislosti na vývoji cen prováděcím právním předpisem vydaným podle § 189.
(5) Základní náhrada u nákladních automobilů, autobusů nebo traktorů přísluší zaměstnanci nejméně ve výši dvojnásobku sazby stanovené v odstavci 4 písm. b).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Záleží na tom, jaké má v pracovní smlouvě místo výkonu práce, případně pravidelné pracoviště. Pokud tam má „Praha“, tak skutečně cestovní náhrady být vyplaceny nemusí, pokud by tam měl např. Praha 9 a jel na Prahu 1, tak už je to cesta mimo pravidelné pracoviště a proplaceno to být musí. I kvůli proplácení pracovních cest zaměstnavatelé preferují šířeji vymezené místo výkonu práce, což může být obec (nemusí to být konkrétní adresa), pokud by měl ve smlouvě „Praha“ a stejný zaměstnavatel měl pobočky po celé Praze, tak ho můžou i ze dne na den přesunout jinam a musí jezdit ![]()
- Citovat
- Upravit
V podstatě mají pravdu pokud má v pracovní smlouvě napsáno místo pracoviště Praha, tak nárok nemá musel by mít to pracoviště specifikované přesně třeba Základní škola Přívoz, pak kamkoliv jinam by jel, tak by mu nárok na cestovné ze zákona náležel. Dokonce i na stravné pokud ten den v místě zaměstnání odpracuje 3 hodiny tzn. třeba od 7.30 učí do 10.35 a pak jede na soutěž, tak má nárok i na oběd i na stravné.
- Citovat
- Upravit
Holky díky. Jde mi mráz po zádech, kolik toho projezdil za ty roky… Ale už ho to konečně donutim řešit
učitelský plat a ještě ho takhle drbou na listkach. Ach jo. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Štuclíček A to těmi služebními auty vozí děti po soutěžích?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hanka.br. No, to by bylo dobry
jezdí s nima mistr, udrzbar, ucetni a tak. Prostě ti potrebni. Nevím přesně kdo s nimi kdy jezdí. Jen vím, ze běžní učitele ne. Ti si platí svoje auta nebo listky MHD. Právě to mě dost štve. Manžel jezdí skoro každý týden, někdy i dvakrát. No když to spocitam… Zas nebudu spát ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Teda, zírám, že střední škola má služební auto! Ale k věci… znám pouze poměry na 2 základních školách - Brno. Na jedné se lístky na MHD při doprovodu dětí proplácely, většina tedy měla šalinkartu, ale kdo ne, dostal proplaceno. Na druhé škole to prý „není zvykem“, pěkně mě to štvalo, protože s dětma se furt někam jezdilo, samozřejmě jich byl maximální počet na jednoho učitele, furt jednou nohou v kriminále a ještě jsem si platila lístky ze svého. Jedna kolegyně, která dělá jen na půl úvazku a je samoživitelka, takže s penězi vychází fakt blbě, jela s třídou na 2 dny na adaptační pobyt vlakem, a ani té nechtěli jízdenku proplatit, to už mi připadalo jako vrchol drzosti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Štuclíček Aha.Tak už tomu rozumím. Zarazilo mě, když jsi psala, že služebním autem jezdí jen někteří (myslela jsem, že někteří učitelé) a nějak jsem si neuměla představit, jak je vozí osobním autem po soutěžích. U nás to máme vyřešené tak, že cestovné nám taky nikdo neproplácí, ale tyto aktivity nad rámec práce ve třídách jsou propláceny formou odměn. Přeci jen jde i o větší zodpovědnost, náklady vznikají i při organizaci takových akcí, vykazujeme ji v podkladech pro udělení mimořádné odměny. Nic takového u manžela nefunguje?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit