Nárok na odstupné

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
672
30.10.10 19:58

Nárok na odstupné

Prosím o radu, mám kamarádku, má holčičku 1,5 roku, rodičák si dala na 3 roky s tím, že příští rok počítají s dalším přírůstkem do rodiny.Dozvěděla se, že firma, ve které pracovala než šla na mateřskou krachla, sice jí nepřišla ještě ani výpověď, ale určo jí přijde.A teď-má nárok na odstupné?Ve firmě pracovala cca 3 roky.Děkuji za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14598
30.10.10 22:37

POkud je těhotná a výpověĎ čistě náhodou nedostane, u druhého dítka má nárok znova na 3 letý rodičák.

A ze zákona má nárok na 3 měsíční odstupné, pokud to nemá ve smlouvě uvedeno jinak.

http://www.pravnik.cz/…-pomeru.html

Výše odstupného je závislá na důvodu skončení pracovního poměru. Pravidlem je odstupné ve výši nejméně trojnásobku průměrného výdělku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
672
30.10.10 22:51

Děkuji moc, to s tím rodičákem jsme věděly, jen jí asi ta výpověď fakt přijde, takže kdyby tam nebylo napsáno žádné odstupné,tak prostě nic nepodepisovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
30.10.10 23:13

Ale když firma zkrachovala, tak odstupné asi nedostane, ne? :nevim: Kdo by jí ho vyplatil?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14598
30.10.10 23:25

Správce konkurzní podstaty. Má na něj ze zákona nárok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
30.10.10 23:28
Markit.Hl píše:
Správce konkurzní podstaty. Má na něj ze zákona nárok.

Aha, tak to potom jo.
Taky mně čeká odstupný, ale naše firma nekrachla, ale stěhuje se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14598
31.10.10 08:15

Pokud se stěhuje, bude výpověd pro zrušení místa a tak odstupné vyplatí firma bez problémů. Ono během mateřské je to jediný důvod,proč může dát zaměstnavatel výpověď - jen pro zrušení pracovního místa, jinak výpověď dát nesmí.

Sama jsme si to zjišťovala, protože to jednu dobu vypadalo, e mě to čeká. Naštěstí se zatím zdá, že nee.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
31.10.10 08:50
Markit.Hl píše:
Sama jsme si to zjišťovala, protože to jednu dobu vypadalo, e mě to čeká. Naštěstí se zatím zdá, že nee.

Tak pro mně je to spíš štěstí, protože bych se tam po rodičáku stejně vrátit nemohla a dala bych výpověď sama. Takhle na mně čeká takových 12 platů. :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
672
31.10.10 09:08

Markit Hl. děkuji moc za odpovědi, jen bych se jště zeptala, kdyby jí tedy v tý výpovědi nepřišlo nic o tom, že by měla dostat odstupné platy, tak v tom případě s obrátit na koho?Na úřad práce, na právníka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14598
31.10.10 09:21
Issabell28 píše:
Markit Hl. děkuji moc za odpovědi, jen bych se jště zeptala, kdyby jí tedy v tý výpovědi nepřišlo nic o tom, že by měla dostat odstupné platy, tak v tom případě s obrátit na koho?Na úřad práce, na právníka?

Ve výpovědi to být uvedeno nemusí, je to ze zákona. Pokud by se zdráhali to platit, první bych zkusila poradnu ÚP a pak právníka, pokud by neporadil UP

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
672
31.10.10 10:00
Markit.Hl píše:
Issabell28 píše:
Ve výpovědi to být uvedeno nemusí, je to ze zákona. Pokud by se zdráhali to platit, první bych zkusila poradnu ÚP a pak právníka, pokud by neporadil UP

Díky moc, jsi zlato. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.7.17 18:46

Nárok na odstupné při nabídce jiné prace

Dobrý den, dělám v obchodě vedoucí a obchod přebírá jiná firma ke které bych chtěla přejít, mám nárok na odstupné od dosavadní firmy i když mi nabídnou práci v jiné obci či městě a já odmitnu? Děkuji za rady :)

• Citovat
  • Upravit
12.3.18 17:29

Ahoj, chci se zeptat k odstupnému. Mohu podat výpověď na základě toho, že jsem dříve pracovala na 1 a 1/4 úvazku a nyní nám 1/4 úvazku ruší. Tím, že mi část úvazku ruší a budu mít menší peníze, přijdu o peníze které jsem vynaložila na úhradu dopravy. cca 4000,–. Mohu podat výpověď a bude mi v takovém případě náležet odstupné?
Jedná se také o to, že po nás nyní zaměstnavatel chce 1× týdně pracovat od 6 do 21 hod, dříve jsem vždy pracovala 13-21hod. Myslíte, že si odstupné nárokovat můžu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
12.3.18 17:53

@Brunetka1988 Jak máš formulovanou smlouvu ohledně výše úvazku a pracovní doby? Je otázka totiž, jestli ty nové podmínky jsou v souladu s pracovní smlouvou. A předpokládám, že tu 1/4 máš na nějakou dohodu..

Jinač když podáš výpověď ty, tak ti odstupné nenáleží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.8.22 09:15

Měla bych nárok na odstupné?

Ahoj, prosím o radu. Po RD s jedním dítětem jsem byla hned na RD s druhým dítětem, nicméně dítě nevzali do školky ve 3 letech, takže jsem poprosila zaměstnavatele, zda se můžeme domluvit na prodloužení o 1 rok a bylo mi vyhověno. Nyní se blíží konec této doby. Musí mi zaměstnavatel i v tomto případě stále držet místo? Pokud místo nemá, mám nárok na odstupné, přestože je tam ten rok navíc? A ještě poslední otázka, přepokládám, že mi nemusí nijak vyhovět se zkráceným úvazkem?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat