Nárok na PPM
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Musis byt 270 kalendarnich dnu v poslednich dvou letech prihlasena na nemocenskem pojisteni, coz jako zamestnanec, jsi automaticky. Pokud jsi byla vedena na UP, tak to se do toho nezapocitava. nemocenska se do tech 270 dnu zapocitava. Na PPM nastupujes 6.tzdnu pred predpokladanym terminem porodu, ktery stanovuje tvuj gynekolog. tak ted uz staci si ty kalendarni dny jen spocitat ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Díky, tak podle toho co píšeš jsem to spočítala a měla bych se do toho vejít ![]()
- Citovat
- Upravit
Dobrý den,
studuju druhým rokem na VS a chtěla jsem se zeptat co bych měla udělat, kdybych po dokončení druhého ročníku otěhotněla?
Měla bych školu přerušit a nastoupit na UP nebo i nadále v ní zůstat?
A o jakou pomoc bych mohla stát žádat?
Přítel je zaměstnán. A já jsem od 19.7.2013 do 1.11.2013 chodila na brigádu (Dohoda o provedení práce) a nevím zda se tam mám vrátit (vzali by mě), abych měla alespoň nárok na PPM. Nebo se brigády nijak neposuzují ve výpočtu pro dávky v těhotenství?
Děkuju za odpověď
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Petra5451 Dohoda o provedení práce je ti k ničemu, pokud chceš nárok na PPM, tak si najdi nějaký půlvazek… ale je otázkou, zda není rozumnější nejdřív tu školu dodělat a nastoupit někam do práce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jenže já asi už jsem v tom, nedostala jsem to a v pátek jdu k doktorovi. A test vyšel pozitivní. Tak teď právě nevím co dělat. A na půl úvazku? Stejně to nestihnu odpracovat, abych měla nárok na PPM.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nojo, ale to si na začátku nepsala… to už nestihneš, to je fakt.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jasný je to asi tak 50% na 50%. Ale počítám s tím, že spíš jo. A nevíš co bych měla teď dělat? Kolik musím mít odpracováno na PPM? A když to teda asi už nestihnu, dostal by jí můj přítel? Už jsem něco o tom slyšela.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moje situace je taková nestandartní, proto se jdu sem poradit, třeba byl někdo v podobné situaci:
do konce prosince 2016 jsem měla platnou pracovní smlouvu v jednom nestátním neziskovém zařízení, aktuálně jsem byla na rodičovské dovolené, ale z práce na mě začali tlačit, že to místo se ruší, že o práci přijdu… nakonec jsem přistoupila na to, že dám výpověď k 31.12.2016 a od 1.1.2017 se mnou bude sepsána nová pracovní smlouva. Takže od 1.1.2017 jsem (stále pobírám rodičovský příspěvek) nastoupila do práce s tím, že mi běží nová zkušební lhůta. Včera jsem se dozvěděla, že zaměstnavatel prý se mnou není spokojený a mám výpověď, v práci budu do konce února. Takže nový zaměstnanecký poměr trval pouze dva měsíce.
Jenomže já mám nyní podezření, že jsem těhotná. Co teď s nárokem na PPM? Ze zákona platí ochranná lhůta - jenže - je tam psáno, že je to 180 dní pouze tehdy, pokud takovou dobu trvalo zaměstnání. Pokud trvalo kratší dobu, pak se ta ochranná lhůta též zkracuje.
Platí tedy, že má ochranná lhůta je nyní dlouhá jen dva měsíce - protože můj poslední zaměstnanecký poměr trval jen ty 2 měsíce? Nebo je to celých 180 dní, protože tomuto pracovnímu poměru předcházel jiný pracovní poměr (ač jsem aktuálně práci nevykonávala a byla jsem na rodičovské dovolené)?
Pokud někdo ví, budu moc moc vděčná za odpověď, stále na to myslím…
- Citovat
- Upravit
No, obecně by byla opravdu jen ty 2 měsíce, ale pokud jsem pochopila správně, tak tys tu smlouvu podepsala s tím samým zaměstnavatelem, je to tak? A proč si to vlastně dělala?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
No, obecně by byla opravdu jen ty 2 měsíce, ale pokud jsem pochopila správně, tak tys tu smlouvu podepsala s tím samým zaměstnavatelem, je to tak? A proč si to vlastně dělala?
Já nevím, byla jsem hloupá. Pravděpodobně na mé místo půjde někdo z rodiny ředitele neziskovky. Prostě šlo o to mě vyšachovat z místa. Já to tušení měla, ale stále jsem tam viděla naději, že si to místo zachovám, tak to bylo prezentované… blbka no. Ach jo.
Sranda také je, že mi jsme se o miminko snažili prakticky od narození našeho prvního, a stále nic… a teď najednou v této situaci se zadaří a to manžel střílel na ostro jen jednou v měsíci… zatímco dříve to bylo x-krát a stejně to nevyšlo.
- Citovat
- Upravit
Hele, investuj do právníka a hodně rychle, protože u další smlouvy s tím samým zaměstnavatelem se zkušební doba sjednávat pokud vím nesmí, akorát netuším, do kdy musíš namítnout neplatnost té zkušebky, jestli to náhodou není do 2 měsíců… Ještě by mohl vědět @eumedon
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: … nakonec jsem přistoupila na to, že dám výpověď k 31.12.2016 a od 1.1.2017 se mnou bude sepsána nová pracovní smlouva. Takže od 1.1.2017 jsem (stále pobírám rodičovský příspěvek) nastoupila do práce s tím, že mi běží nová zkušební lhůta. Včera jsem se dozvěděla, že zaměstnavatel prý se mnou není spokojený a mám výpověď, v práci budu do konce února.
To jsou nesmysly.
Výpověď (z jakého důvodu?), nebo zrušení ve zkušební době? Zkušební dobu u téhož zaměstnavatele znova sjednat nelze, to ujednání je neplatné a neplatnost ujednání, potažmo zrušení ve zkušební době, je třeba bez zbytečného odkladu namítnout s tím že trváš na dalším zaměstnávání, jinak se má za to, že končíš dohodou.
Výpovědní doba činí dva měsíce a začíná běžet prvním dnem měsíce následujícího po doručení výpovědi, takže je nesmysl, že končíš za necelý týden poté, co ses dozvěděla o výpovědi. Pokud by ti včera byla doručena písemná výpověď, tak by tvůj PP skončil 30. dubna.
Bylo ti včera něco písemně doručeno? A pokud ano, co?
Popiš svou situaci přesně, jinak rozumnou radu nedostaneš!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Já nevím, byla jsem hloupá. … blbka no. Ach jo.
Právo přeje bdělým, ale nic není ztraceno. Příště si dej větší pozor.
@j.a.n.i1 píše:
Hele, investuj do právníka a hodně rychle, protože u další smlouvy s tím samým zaměstnavatelem se zkušební doba sjednávat pokud vím nesmí, akorát netuším,do kdy musíš namítnout neplatnost té zkušebky, jestli to náhodou není do 2 měsíců… Ještě by mohl vědět @eumedon
Neprodleně. Bez zbytečného odkladu. Pevná lhůta nikde není. U výpovědi by to bylo do konce výpovědní doby, což pochopitelně u zrušení ve zkušební době, kde PP končí doručením, pokud v něm není označeno pozdější datum, nelze použít.
Takže „neprodleně“ a do toho lze zahrnout čas na prostudování toho, co dostala, nutné čekání třeba na to, až bude mít právník termín a čas na doručení odpovědi. Ale po obdržení čehokoliv písemného je třeba jednat ihned a nehomkat nohama.
Jo a takhle ještě: Zrušení PP ve zkušební době by bylo neplatné z důvodu, že ujednání o zkušební době je neplatné. http://osz.cmkos.cz/…poradna.aspx
A výpověď by byla neplatná v případě, že je skutečně těhotná. Ale výpověď to nebude, když má končit 28. února.
Až tazatelka dostane písemné zrušení ve zkušební době (pokud je ještě nedostala písemně), tak je třeba neprodleně (obratem) písemně namítnout neplatnost ujednání o zkušební době z důvodu, že byla sjednána v bezprostředně navazující smlouvě u téhož zaměstnavatele, tudíž neplatnost zrušení ve zkušební době a oznámit, že trvá na dalším zaměstnávání.
A to buď proti potvrzení doručení na kopii a/nebo poštou, doporučeně, na dodejku a kopii sdělení vč. podacího lístku a potvrzení o doručení pečlivě uschovat jako důkaz pro případný soudní spor.
Příspěvek upraven 24.02.17 v 12:04
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky,
Dokážete některá posoudit můj nárok na PPM? když jsem pracovala od 1/4-15/9 2008 pak až od 22/6-11/9 2009 (mezitim úp),šla jsem na rizikové těhu a pobírám nemocenskou, máte někdo zkušenost?