Přídavek na dítě - svobodná matka

8.2.10 17:20

Přídavek na dítě - svobodná matka

Píši za svou kamarádku, je svobodnou maminkou ročního chlapečka, MD pobírala do června 2009 (nejvíce 9.000,–), dále je na RD (3letá varianta 7.600,–).
Pro rok 2009 neměla na žádnou sociální dávku nárok (počítá se příjem za předcházející rok ve kterém ještě pracovala).

Letos v lednu si podávala novou žádost (posouzení?) na přídavek na dítě a bylo jí řečeno, že veškeré podklady má vpořádku, ale zažádat si má až 1.10.2010, žádala o vysvětlení proč až tak pozdě, ale soc. pracovnice ji hrubě odbyla.

Její současné měsíční příjmy jsou RP 7.600,– a sporadický příspěvek od otce dítěte max. 1.500,–, ale spíše méně, tento údaj ale soc. pracovnici nezajímal (což ji velice udivilo, je to přeci také příjem).

Chtěla by se zeptat jak má dále postupovat, chtěla si zažádat i o přísp. na bydlení, po zaplacení nájmu jí na jídlo, telefon, oblečení pro malého a pleny, totiž zbývá sotva 2.000,– pro oba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101705
8.2.10 17:26

Někdo ti asi odpoví přesněji, ale od toho 1.10. myslím proto, že až tehdy se přiznávají příjmy za rok 2009, do té doby za 2008. Jinak na příspěvek na bydlení se bere příjem za minulé čtvrtletí, v daném bytě musí mít trvalé bydliště a nájemní smlouvu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.2.10 17:38

To se mi nezdá, je přece rok 2010, tak pro výpočet se snad bude brát celý rok 2009.
Z OSSZ má výpis svých příjmů za MD za rok 2009 a dál pokračuje na RD + přísp. od otce, vychází to tak v průměru na 9.500,– na měsíc za rok 2009, a to jí vychází, že nárok na přídavek na dítě má ve výši 500,–.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101705
8.2.10 17:59

No, v tom, že je to divné souhlasím, ale tohle jsem dohledala v zákoně o státní sociální podpoře…

§ 6
Rozhodným obdobím, za které se zjišťuje rozhodný příjem, je
a) u přídavku na dítě kalendářní rok předcházející kalendářnímu roku, do něhož spadá počátek období od 1. října do 30. září následujícího kalendářního roku, v němž před počátkem uvedeného období je třeba podle § 51 prokázat rozhodný příjem,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
469
8.2.10 19:32

jo jo, tady se bohuzel hraje na obdobi, takze az do 1.10. plati prijmy za 2008! Vypomoct si muze zadosti o socialni priplatek, tam se dokladaji prijmy za predchozi kalendarni ctvrtleti, tudiz velmi aktualni narozdil od pridavku. Pokud nema prijmy, vypoctou ji i vic nez by dostala jako pridavky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19746
8.2.10 22:19

Já jsem na tom podobně s tím rozdílem, že holčičce budou už 2 roky a o přídavky si mám zažádat také až v říjnu a beru kulový…

Když jsem se ptala, k čemu mi to jako bude příští rok a další 2 následující roky, když ty peníze potřebuju už 2 roky, tak je to nezajímalo…

Poradím jen zažádání si o sociální příplatek - ten mi dali před 3 měsíci ve výši 400 Kč měsíčně. Příspěvek na bydlení - tam se počítá ale jen prokazatelný nájem a energie (ne třeba fond oprav nebo cokoliv jiného jako tv a rozhlasový poplatek) a snad ještě popelnice, ale musela by je zaplatit v těch aktuálních 3 měsících a ostatní výdaje nikoho nezajímají.

Takže držím kamarádce palce a ať určitě zkusí ten sociál - ten se může podat kdykoliv, akorát tam doloží, kolik jí dává tatínek od mimča. A pak se tam chodí každé 3 měsíce a podává se to znova.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.2.10 07:53
Adélky píše:
Já jsem na tom podobně s tím rozdílem, že holčičce budou už 2 roky a o přídavky si mám zažádat také až v říjnu a beru kulový…

Když jsem se ptala, k čemu mi to jako bude příští rok a další 2 následující roky, když ty peníze potřebuju už 2 roky, tak je to nezajímalo…

Poradím jen zažádání si o sociální příplatek - ten mi dali před 3 měsíci ve výši 400 Kč měsíčně. Příspěvek na bydlení - tam se počítá ale jen prokazatelný nájem a energie (ne třeba fond oprav nebo cokoliv jiného jako tv a rozhlasový poplatek) a snad ještě popelnice, ale musela by je zaplatit v těch aktuálních 3 měsících a ostatní výdaje nikoho nezajímají.

Takže držím kamarádce palce a ať určitě zkusí ten sociál - ten se může podat kdykoliv, akorát tam doloží, kolik jí dává tatínek od mimča. A pak se tam chodí každé 3 měsíce a podává se to znova.

Děkuji holky moc a moc za odpovědi, vše předám, to období je teda nenormální, je vidět, že vpodstatě nejde o sociální podporu, prostě živoř si jak chceš :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.2.10 10:57

Jani taky jsem si tím prošla a ano, bohužel nikoho nezajímá, jaké máš příjmy teď. Navíc životní minimum pro matku s jedním dítětem je tuším něco kolem 4700 a to ty máš. Takže jediné co mohu poradit - zajdi na Městský úřad na sociální odbor. A tam zkusit příspěvek na živobytí a že máš pokles příjmu.Neb od sociálky bych opravdu nic nečekala. :-(

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.2.10 18:43

Jani taky jsem si tím prošla a ano, bohužel nikoho nezajímá, jaké máš příjmy teď. Navíc životní minimum pro matku s jedním dítětem je tuším něco kolem 4700 a to ty máš. Takže jediné co mohu poradit - zajdi na Městský úřad na sociální odbor. A tam zkusit příspěvek na živobytí a že máš pokles příjmu.Neb od sociálky bych opravdu nic nečekala. :-(

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.2.10 19:26

Já jsem se informovala na sociálce a bylo mi sděleno, že minimum na matku s jedním dítětem je 8960,–. O příspěvek se může žádat až 3 měsíce zpětně.

• Citovat
  • Upravit
3127
3.3.10 10:12

Mě přijde, že na těch úřadech sou jak blbý! Každýmu řeknou něco jinýho. Já osobně volala na ČSSZ a tam mi řekli, že rodiovský příspěvek dostanu 7.600,–. Když sem se ptala, jak to uživím, když sem sama a musím platit složenky, přispívat na nájem, platit MHD, tak to je nezajímalo. Řekli mi, ať se obrátím na sociálku. A na sociálce mě slušně řečeno (a to sem se tam byla jen zeptat) poslali do prdele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
21.3.10 10:02

jo, tak to proste je :( taky sem tam ted byla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rudolf
12.4.10 19:55

pridavek dite

prosim zeptam ja moje sestra svobodna matka 7mesicu miminko a syn 9let prosim kolik prijem dotaz cau ruda

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.11.13 17:24

Ahoj maminky, mam prosbu, ziji sama s miminkem 4m, nemela jsem narok na materskou, tak ted pobiram rovnou rodicak. Budu podavat zadost o pridavek na dite a zkusim zpetne i porodne (oboji asi nedostanu, fascinuje me, ze kdyz je otec v RL a prestoze spolu prokazatelne nezijeme, pocitaji se i jeho prijmy), ale zajima me, zda jste v tom neltera svobodna samozivitelka sbehla a vite, jestli si muzu jeste o neco zazadat…
Dekuji.

• Citovat
  • Upravit
576
22.11.13 22:29

O přídavky na dítě můžeš zažádat zpětně 3 měsíce, dokládá se příjem za předchozí rok tedy 2012 v případě že je to tvoje první dítě máš nárok i na porodné, které lze vyplatit zpětně. Pokud s otcem dítěte nežijete a nežila před porodem zažádejte si o vyloučení ze společně posuzovaných osob nejlépe kdyby s vámi začel na soc. úřad a podepsal papír. Samozřejmě musíte mít určené výživné na dítě ať už soudně nebo notářsky ověřenou. Nepíšete kde bydlíte, pokud sama s dítětem a máte v bytě tr. bydliště je to příspěvek na bydlení kde dokládáte příjmy a doklady o zaplacení nájemného zpětně za 3 měsíce (posuzuje se příjem všech osob v bytě tr. hlášených) dále si můžete zažádat o dávky v HN o příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení pro obě tyto dávky se dokládají příjmy a doklady za předchozí měsíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat