Výplata nemocenské?

1950
4.2.10 15:41

výplata nemocenské?

Ahoj všem, prosím Vás o radu, v tomto tématu nejsem moc zběhlá, nikdy jsem nemocná nebyla a když, tak jsem si to vyřešila dovolenou, ale momentálně jsem v situaci, kdy jsem od zaměstnavatele svým způsobem „šikanována“ když jsu v pracovní době k lékaři ( UTZ, poradna u gynekologa atd. ), mzdou, změnou pracovní doby atd., že vážně uvažuji nad nemocenskou :zed: . Tedy k tématu, jakým způsobem je vyplácena nemocenská dávka? Je to tak, že ji vyplácí sociálka dle trvalého bydliště nebo dle sídla firmy? :nevim: Nevím, možná hloupý dotaz. Pak ještě jakou máte zkušenost s její výplatou, nechci samozřejmně být úplně bez prostředků, je to tak, že opravdu posílají peníze s několika měsíčním zpožděním? Podle čeho se dozvím, že tyto potíže má ta a ta sociálka, nebo je to celorepublikový problém? :cry: Popř. jestli máte nějaký odkaz, kde by bylo vše popsáno. Nebo jestli Vás napadne ještě něco podstatného, co bych měla vědět, k tématu. Každopádně předem díky moc za každý příspěvek. Hezký den :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101702
4.2.10 15:44

Prvních 14 dní platí zaměstnavatel, pak sociálka, podle sídla firmy, případně podle sídla jeho účtárny, pokud sídlí jinde. Jinak problémy jsou hlavně u velkých firem (nad 25 zaměstnanců) se sídlem v Praze, neb spadají všechny pod Prahu 8 a tahle sociálka má velké zpoždění. Můj zaměstnavatel třeba spadá pod Prahu - východ a ti to posílají cca za 14 dní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1226
4.2.10 15:51

Ahoj,
prislusnost socialky je, jak psala jani1…
Jinak u nemocenske zase socialky problem nemivaji - ani ta na Praze 8, pod kterou muj zamestnavatel spadal.
Jinak „sikana“ zamestnavatele a porusovani zakonu zamestnavatelem se da hlasit na prislusnem inspektoratu prace jako podnet ke kontrole. Coz chapu, muze byt dvojsecna zbran… ale je to i moznost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
284
4.2.10 15:52

jak píše jani, s tim rozdílem, že když tam zavoláš a uháníš je, tak ti to hned pošlou… já je nechala ptž jsem peníze nepotřeovala asi měsíce a pak mě to už nějak nastvalo tak jsem tam cinkla, omluvy strasne se divili :-D a do tří dnů jsem to měla komplet na uctu :pankac: , od té doby chodí včas- zaměstnavatel praha 8. a že ti do toho kecam- neni lepší změnit zaměstnavatele než si nechat platit kdyz ti nic neni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1950
4.2.10 15:55

:-( no, bohužel patřím mezi zaměstnance větší společnosti, pod kterou sociálku v Praze ale patří, to nevím :nevim: sídlo firmy je na Praze 5, takže i když je to tak, tak spadáme pod Prahu 8? Promiň, fakt o tom vůbec nic nevím a připadám si jak pitomec :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1950
4.2.10 16:00

eeevaaa: no, asi by mě v 20 tt nikdo nezaměstnal :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26894
4.2.10 16:10

Já mám zaměstnavatele na Praze 8 a nemocenská mi přišla cca po měsíci a půl od ukončení, byla jsem doma měsíc, kdyby to bylo dýl, tak nevim, jak by to dorazilo, ale telefonem se to asi dá spravit.
Jako těhotná máš ze zákona nárok na návštěvy doktora, neuvažovala jsi o tom si stěžovat? Třeba by dal pokoj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
284
4.2.10 16:12

proooooooomin já netušila že si těhule!!!!!!! to je jasnýýýýýýý prooooomin fakt :kytka: !!!!

já mam sídlo firmy taky na P5 a řeší mě právě ta praha 8, protože je to veeeeeliká firma. jak jsem psala- asi 4 měsíce zpozdení pak jsem zavolala a šlapou jak hodinky- maj ze zákona 30 dní na výplatu nemocenský- takže stačí uhánět

a pak hezky doma z teplíčka bych ten inspektorát stejně zkusila… jestli to jde anonymně… v tomhle se nevyznam, ale nemam ráda když těmhle kolosům něco prochází

hodně stestí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1950
4.2.10 16:22

eeevaaa: tak mě napadá, neděláš náhodou v bance? :lol: Ono je to tak, že zaměstnavatel zákon neporušuje, od ledna nám stáhly výlaty o skoro 1/4, což při přípravě na potomka nejni nic moc, samozřejmně nejsem z těch, co by byli v sociální nouzi a proto si pořídili miminko a nebo to vše udělali bez rozmyslu, ale stejně těch několik tisícovek měsíčně prostě chybí. Prostě toho už mám plné zuby, každý den jdu do práce s tím, co bude zase za „bombu“ a jsem ve stresu a nechci ubllížit miminku.

Příspěvek upraven 09.03.10 v 08:45

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3105
4.2.10 16:22

Ahoj, mě nemocenská přišla pozdě jen jednou a to o měsíc. Jinak „ťuk ťuk ťuk“ ji mám každý měsíc patnáctého na účtu a jsem doma od srpna. To zpoždění jsem řešila zavoláním na OSSZ a ani jsem tam nemusela jít, stačilo je popohnat telefonem.
A pokud nevíš pod kterou sociálku patříš, tak to se neboj, oni by ti to řekli,pokud by jsi se dovolala špatně. Anebo se zeptej na mzdovce, tam ti řeknou, kam posílají nemocenské lístky.
Přeji pohodové těhu :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3105
4.2.10 16:28

A pokud máš v práci takové naschvály, běž bez výčitek na nemocenskou Než ublížit mimču. Budeš v klidu doma, nachystáš si výbavičku a celkově si před mateřstvím odpočineš.
Já jsem původně na nemocenskou jít nechtěla,mám skvělého zaměstnavatele a kolektiv, ale donutili mě zdravotní problémy. A víš, že jsem teď doam ráda? Nejsem ve stresu, všechno mám nachystané, deně mám teplou stravu :-D a zdřímnu si kdy chci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1950
4.2.10 16:39

EvaOstrava: Já jsem právě také od začátku tvrdila, že na nemocenskou ani náhodou, jednak kvůli tomu, že bych se doma zbláznila, ale když to teď vidím, je mi z toho na nic. Celkově po zdravotní stránce nevím, jak na tom jsem, zatím mi gyn. nedělal prohlídku, krom UTZ, tak snad je vše v pořádku. Jediné co mě trápí jsou hnusné křížové bolesti, ale na ty trpím od malička, takže teď je to jen o trochu horší a na to si po takové době zvykneš.
Jinak už ti moc závidím, že to máš za pár, už bych také chtěla mít broučka u sebe :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.2.10 16:45

ahoj, jsem doma uz 8 mesicu na PN, mam zazadano o ID. nejsem z prahy a taky mi chodi nemocenka pozde, nekdy o tyden o dva. ted jsem treba v situaci, ze jsem posledni nemocenskou brala 12. prosince a litam od certa k dablu kde se nemocenska zdrzela pac mi proste ty penize dosli. sice jsem svobodna a zatim bez deti a naucila jsem se jak ze 7,5 tisice vyjit, ale kdyz to chodi jak se jim zachce je to tezky.

ps: pisu z uctu sve tety tak pisu jako anonymni

• Citovat
  • Upravit
2737
4.2.10 16:47

Píšeš,že ti Dr.dělal jen ultrazvuk? A v 16tt, tripletesty?
Zkusila si si třeba domluvit doktora na ráno, aby si se pak v práci zbytečně nestresovala? Blbý dotaz, ale jen tak mě to teď napadlo. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26894
4.2.10 16:48

rybko - tak mě napadá, když vám snížili platy, jestli by se ti i ta nemocenská nevyplatila, zkus si jí spočítat, počítá se to nějak podle průměru za poslední čtvrtletí nebo rok, nevím co k čemu přesně, ale tak leden je jenom jeden měsíc, bral by se tam pak prosinec a listopad, tak by se ti to mohlo zvednout. Zkus na si to spočítat tady sama, neručím, že to mají dobře. Jestli nejsi v nějaký nouzi, tak tě malý zpoždění nerozhází, tak bych to neřešila a šla bych podle toho, jak se ti chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat