Nárok na mateřskou
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
nárok na mateřskou
Ahojky,
poraďte mi prosím.
Zjistila jsem, že jsem těhotná a chtěla bych vědět,jestli budu mít nárok na mateřskou. Byla jsem zaměstnaná od 4.3.2009 do 29.5.2009 a teď jsem zaměstnaná od 1.10.2009 na dobu neurčitou. Mám rizikové a nastupuji na nemocenskou. Chci se tedy zeptat, jak se počítá těch 270 dní. Jestli se do toho počítají kalendářní dny nebo pracovní a jestli se do těch 270 dní započítává i ta nemocenská a nebo ne. Tak vůbec nevím jestli budu mít nárok na tu mateřskou. Poraďte mi prosím.
Předem děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj, tak do tech 270 dni se ti zapocitava i nemocenska a jedna se o dny kalendarni
preji klidne a krasne ocekavani potomecka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano jak říká ginche, počítá se ti tam i nemocenská až do doby než půjdeš na mateřskou… Já taky byla na nemocenské a dny co jsem byla na nemocenské tak započítávali… Tak snad ti těch 270 dní výjde..
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky, moc děkuji.
Tak jestli tomu dobře rozumím, tak z té 1. práce mam 3 měsíce (28+30+29) a teď od října 4 (31+30+31+31) což dělá dohromady 210 dní a zbylých 60 se mi doplní z té nemocenské…Takže mohu být nejspíš klidná..? To si budu tedy i moct zvolit 3letou variantu?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
270 dní nemocenského pojištění se počítá za poslední 2 roky. Ochranná lhůta pro peněžitou pomoc v mateřství je 6 měsíců. Kdy by měla začít mateřská nebo kdy je datum porodu? A teď jsi ve zkušební době?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pozor neplet si PPM-penezita pomoc v materstvi, ktera trva 6 mesicu, zahajuje se 6.tydnu pred terminem porodu, formular ti vypisuje gynekolg, a trva 28.tydnu. Tedy dohromady pul roku. Formulare odevzdavas na prislusnem Spravy socialniho zabezpeceni. Pred ukoncenim PPM si zajdes na socialni odbor mestskeho uradu a budes zadat o rodicovsky prispevek, ktery ma 4 varianty. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky, jsem zaměstnaná na dobu neurčitou a zkušební doba už mi skončila. Termín mam v říjnu. No já jsem slyšela, že pokud nemam splněných těch 270 dní, tak že nemam nárok na tu mateřskou a nemam tím tedy ani nárok na to, si vybrat mezi 3 a 4 letou variantou rodičovské
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo, to si slyšela správně, ale ty se do toho v pohodě vejdeš, takže budeš mít PPM a pak volit rodičák na roky, případně i na dva, pokud bys na něj měla příjem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj chtela bych se zeptat a poradit se, jak bych to mela s penězi jestli ych mela nárok kdyz jsem pracovala 3 měsíce v nemocnici a pak jsem přešla do jiného zaměstnaní kde uz jsem též 3 měsíce a plánujeme miminko s přítelem a nevim jak to je abych mela nárok na penize, snažit bSme se chteli tak v prosinci, ale zajímá me jestli se mi počítají 3 měsíce i z toho předešlého zaměstnaní, pojď vim mělo by byt 270 dni dopracováno ze? Vikend se ale nepočítá?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@moniicfka píše:
Ahoj chtela bych se zeptat a poradit se, jak bych to mela s penězi jestli ych mela nárok kdyz jsem pracovala 3 měsíce v nemocnici a pak jsem přešla do jiného zaměstnaní kde uz jsem též 3 měsíce a plánujeme miminko s přítelem a nevim jak to je abych mela nárok na penize, snažit bSme se chteli tak v prosinci, ale zajímá me jestli se mi počítají 3 měsíce i z toho předešlého zaměstnaní, pojď vim mělo by byt 270 dni dopracováno ze? Vikend se ale nepočítá?
Pocita se i to byv. zamestnani pokud to je max 2 roky k materske. A i vikendy
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nárok na mateřskou při odchodu na rizikové
Zdravím obnovuji diskuzi, nějak nejsem schopná se zorientovat v tom, co se kde píše, tak jestli někdo nemáte zkušenost. Na sociálku se mi volat nechce, mají tam práce dost a stejně to už nezměním, jde jen o mojí zvědavost. Situace je následovná: od 1.9.2015 mám smlouvu na dobu určitou do 30.6.2016. Od minulé středy, tj 17.2. jsem na neschopence na rizikovém těhotenství, tzn dnů, za které pobírám plat od zaměstnavatele, mám odpracováno jen 6 měsíců. Sice smlouva bude platit dál, ale nemocenské mi bude vyplácet sociálnka, tzn nebudu mít mzdu od zaměstnavatele a tím pádem se z toho nestrhává nemocenské pojištění - tzn nevzniká nárok na PPM. Chápu to správně? Nebo ne? Je to moje první práce po neukončeném studiu, takže těch 270 nutných dní se mi počítá jen od toho září. Jak to tedy je, tušíte někdo?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sakota neschopenka nevadí, počítá se to do tech 270 dni, ale ještě je důležitý, kdy mas termín porodu a z toho plynoucí nástup na případnou PP…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sakota budeš mít nárok, smlouva trvá dál, po dobu nemocenské se to normálně počítá, takže pokud do nástupu na MD budeš mít dokupy 270 dní nemoc. pojištění, máš nárok na MD. Od konce smlouvy - tzn. 30.6. nesmí být víc jak 180 dní do nástupu na MD. Pokud toto splňuješ, tak je to v pohodě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No moje mati se prave iniciativne ptala jejich ucetni v praci a ta ji tvrdila, ze nemocenske pojisteni se palti jenom z platu, a je ted budu mit misto platu nemocenskou a tim padem nebudu mit dost dni placeneho pojisteni… na netu jsem podle popisu taky pochopila, ze by to vadit nemelo, tak me tedka tenhle nazor zmatl. Ne ze by na tom az tak zalezelo, z platu 15k jestli dostanu 70% matersky nebo 60% nebo kolik nemocensky je fuk, spis me to zajima tak z principu, jak to je. Diky za reakce. @Romanetka TP je 22.7.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sakota ze mzdy 15.000,–, to bude PPM 70%, tj. cca 346,–/den, u nem. se nejprve redukuje na 90% a z toho pak 60%, tzn. 267,–/denně od 15 dne nemoci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit