OSVČ - finančně nejvýhodnější varianta mateřské dovolené

1
29.1.10 12:45

dotaz

Dobrý den,

může te mi prosím poradit, jsem ve 13týdnu těhotenství, a za rok 2009 jsem měla 279000 čístý zisk, nemocnskou od roku 2009 co se rozdělila a posílá se zvlášť sem si neplatila, až teď jsem se k ní prihlásila a začne mi běžet od března, no a má otázka je, co mám údělat abych mohla dál podnikat a jak dosáhnout nejvyšší mateřské a taky jestli by mohla jít na mateřskou mám matka, které je 50 a její čistý měsíční příjem je 14000Kč. co by bylo lepší a výhodnější. Děkuji za odpověď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5463
29.1.10 13:08

Ivušo osobně si myslím,že na mateřskou může jít pouze rodič nikoliv babička/děda.To by potom dělal každý.A pokud matka dítěte nechce jít na mateřskou a chce,aby tam šla babička přijde mi to docela divné,proč si tedy to dítě pořizovala.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
29.1.10 14:29

Já myslím, že na mateřskou musí jít matka, někdo jiný jenom v závažných případech (úmrtí, vážná nemoc). Rodičovskou může řešit matka dítěte, otec dítěte nebo osoba, která převzala dítě do trvalé péče nahrazující péči rodičů. Takže ty nebo partner, aby mohla mamka, museli byste jí svěřit dítě do péče.

Co máš udělat, abys mohla dál podnikat - no nejlépe to zařídit tak, abys to mohla dělat z domu. Přivydělat si můžeš k mateřské i rodičáku, v tom ti nikdo nebrání.

Počti si tu http://portal.gov.cz/…55/708/place?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
29.1.10 14:29

Možná myslíš Ivuško tu babičku né na Mateřskou (peněžitá pomoc v mateřství), ale potom na rodičovský příspěvěk - tedy, že by se za tebe starala o dítě po mateřský?? Nebo se pletu?? Jinak je nejlepší se na to poptat na sociálce..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Caty
29.1.10 14:44

Na mateřskou musí jít matka, nemůže ani otec, pokud matka nezemře u porodu nebo po porodu, na rodičovskou může jít pak i otec. Babička nikoliv a upřímně se i docela divím, chtít aby na ní šla babička teda. :think:

• Citovat
  • Upravit
NumLock
29.1.10 14:47
Caty píše:
Na mateřskou musí jít matka, nemůže ani otec, pokud matka nezemře u porodu nebo po porodu, na rodičovskou může jít pak i otec. Babička nikoliv a upřímně se i docela divím, chtít aby na ní šla babička teda. :think:

Ahoj.Na mateřskou/PPM/může jít i otec,nastoupí až od 7.týdne po narození dítěte.

• Citovat
  • Upravit
50725
29.1.10 14:52

No ale stejně, jak to ta mamka udělá, když není v důchodu? (což zřejmě není, když Ivuša píše, kolik vydělává a má let) To by musela jít na pracák, ne? Já z toho, co jsem tu dávala chápu, že prostě nemůže jít na rodičovskou dovolenou jen tak kdokoli, v případě, že má dítě oba rodiče :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
NumLock
29.1.10 14:58
Angua píše:
No ale stejně, jak to ta mamka udělá, když není v důchodu? (což zřejmě není, když Ivuša píše, kolik vydělává a má let) To by musela jít na pracák, ne? Já z toho, co jsem tu dávala chápu, že prostě nemůže jít na rodičovskou dovolenou jen tak kdokoli, v případě, že má dítě oba rodiče :nevim:

Jak říkáš,to není jen tak,tady je odkaz: http://www.cssz.cz/…ojisteni.htm#PPM

• Citovat
  • Upravit
1814
31.1.10 21:35

Podle mne nebudeš mít vůbec nárok na PPM :-? Na tu vzniká nárok ženě, která byla za poslední 2 roky před nástupem na MD nemocensky pojištěná alespoň po dobu 270 dnů (z toho jako OSVČ minimálně 180 dní). Takže se obávám, že tuhle podmínku nesplníš…
A na MATEŘSKOU dovolenou Tvoje máma asi těžko může jít - už z povahy věci… :roll: Stejně tak nárok na rodičovský příspěvek má jen RODIČ.
Zas až tak velká dojná kráva ten náš stát snad není, aby umožňoval takovéhle čachry-machry…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
martinas73
3.3.10 00:16

Jediné řešní alespoň částečného finančního vyrovnání ztráty PPM je přihlásit se k nemocenskému a platit ho minimálně 90 kalendářních dní v maximální částce, což je cca 1000,–/měsíc. Po těchto 90ti dnech nastoupíte na nemocenskou a budete ji pobírat (v maximální výši samozřejmě;-)) až do ukončení šestinedělí. Tak si před porodem přijdete alespoň na nějaké peníze. Při nemocenské ovšem nesmíte vykonávat výdělečnou činnost. Což za Vás ale „papírově“ může dělat maminka. Jestli tomu tak nebylo nebo ne, Vám nikdo neprokáže… A pokud jste k nemocenskému přihlášená od 29. ledna, můžete na nemocenskou nastoupit 90 dní od tohoto data. Po porodu máte nárok na rodičovksý příspěvek, ve Vašem případě připadá v úvahu jen 4leté čerpání. Jestli se o dítko budete starat Vy, babička nebo kdokoliv jiný, o příspěvek nepřijdete, nesmíte ale dítě dát do státního předškolního zařízení na dobu delší než 4 hodiny denně nebo 5 dní v měsíci. Mimochodem, myslím, že po dobu nemocenské jste už osvobozena od záloh na zdravotní a sociální pojištění (myslím, že je to ale omezeno na nemoc po celý kalendářní měsíc). Nemusíte už platit ani to nemocenské. To nemusíte platit ani po šestinedělí, automaticky Vám zanikne. Pokud byste ale chtěla rychle ještě další dítko, a tentokrát i PPM, pohlídejte si těch 270 dní trvání nemocenského pojištění a jeho výši.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat