Nárok na PPM při práci na dobu určitou a pracovní neschopnosti.

417
27.1.10 17:04

MATEŘSKÁ

Dobrý den, jsem zaměstnaná v mateřské škole, jako učitelka. V pracovním poměru jsem na dobu určitou od 1. 1. 2008 do 1.1. 2011. Nyní jsem těhotná a z důvodu rizikového těhotenství jsem nastoupila od 1. 12. 2009 na nemocenkou, na které budu pravděpodobně až do porodu. Chtěla bych se zeptat zda za těchto podmínek mám nárok na Peněžitou pomoc v mateřství nebo nikoliv? Pokud ne, jak bych měla postupovat dále? Děkuji za odpověď. S pozdravem Marie Sklenářová

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101710
27.1.10 17:11

Ahojky, nárok máš… takže 8-6 týdnů před porodem odejít na MD a pak zvolit délku pobírání RP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2239
27.1.10 17:15

Ahoj, nevim, jestli se zase nejak nemenil zakon, ale pokud za tebe platil zamestnavatel pojistne 270 dni, coz by ti melo vychazet, tak ti nalezi materska. Pokud ti to nevyjde (netusim, jak je to u ucitelu behem prazdnin a svatku), tak dostanes rovnou rodicovsky prispevek a to ode dne narozeni ditete (v tom je nevyhoda, protoze PPM dostavas uz pred porodem). Po me chteli papir od zamestnavatele, ze nemam narok na PPM, nebo cestne prohlaseni a pak si jen vyridis na stejnem miste rodicovsky prispevek. Rodicak se resi ale az po porodu na zaklade rodneho listu a toho prohlaseni, co pisu vise. Zadat muzes az 3 mesice zpetne.

Terik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17226
27.1.10 17:21

Ahoj, souhlasím s terikem. POkud za tebe zaměstnavatel platil za posledních 270dní sociální a zdravotní pojištění, tak si můžeš 6-8týdnů před plánovaným porodem nastoupit v klidu na MD a bude ti vypláceno podle nového zákona 70% z 90% ze základu ze mzdy.....doufám, že to říkám ta čísla dobře.Do té doby bereš klasickou nemocenskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30316
27.1.10 17:23

Jestli jsi celou dobu pracovala tak by ti to mělo vyjít na těch 270 dní. Jak jinak by jich měl člověk dosáhnout, než denním chozením do práce po dobu dvou let. Jsem taky učitelka, učím od 1. 9. 2008 a splněno jsem měla v půlce tohoto měsíce. Prázdniny, jsem do toho nepočítala a to ty máš pracovních dnů mám pocit víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5074
27.1.10 17:29

SMARIO, nárok n PPM máš a na mateřskou budeš astupovat 6 týdnů před porodem,to je kvůli tomu,že jsi na rizikovce,já to měla taky :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
27.1.10 17:41

Jo a do těch 270 dní se počítají KALENDÁŘNÍ dny za dobu trvání pracovního poměru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat