Úmrtí a výplata důchodu - jak je to?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
úmrtí a důchod
Ahoj holky,
nutně potřebuji poradit, hledala jsem různé info na netu, ale v paragrafech se dost ztrácím.
V pátek umřela manželova babička. Ve čtvrtek večer ji odvezla záchranka do nemocnice, v pátek ráno donesla pošťačka důchod, který podle zvyku (já vím, že se to nesmí, ale babička měla 89let a ani ke dveřím nechodila) tchyně převzala. Babička pak odpoledne zemřela.
Tchyně teď neví, jestli jí ty peníze náleží - nemohla jsem nikde najít, jestli se důchod vyplácí zpětně, tzn. dostala výplatu za prosinec anebo dopředu - tedy jestli bude něco vracet.
Není prioritou myslet na peníze, ale počítáme každou korunu a je třeba zařídit různé věci okolo pohřbu. Tchyně je ve stavu, kdy není schopná cokoliv obcházet nebo telefonovat a proto zařizuji já - manžel je na tom taky dost špatně.
Prosím pokud se někdo orientujete, poraďte. Děkuji
PS: Pokud někdo máte nějaké tipy, kam všude mám zajít a co zařídit, budu vám vděčná. Chtěla bych jim pomoci co nejvíce, už tak je to pro ně velmi těžké.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
myslím si že důchody se vyplácejí zpětně v lednu přijde za prosinec, je to podle mě stejné jako rodičovský příspěvek…takže by se nic vracet nemělo Já po smrti přítele také nebyla schopna nic vyřídit a dodnes nevím co se dělá… čili chápu tvou tchýni i manžela…jinak přeji mooc sil ať tu ztrátu zvládnete vím jak to bolí…
- Citovat
- Upravit
ahoj
neboj pokud by vam nepatril tak ho po vas budou chtit zpet.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Když v den výplaty důchodu příjemce žije,tak mu důchod náleží v plné výši.Jen nevím,jak je to s tím potvrzením o převzetí důchodu.Pokud byla babička zbavena svéprávnosti,nebo měla tchyně podepsáno,že může důchod převzít,tak by to bylo dobré.Ale pokud ho směla převzít jen babička a někdo za ní vždy udělal podpis,tak nevím,aby se na to nepřišlo.Ale každopádně se zeptej na poště,tam musí vědět informace přesně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vidite a my se tuhle zrovna o tom s kamarady bavili a nekdo rikal, ze duchod se vyplaci DOPREDU, takze treba 20.ledna na unor…alenevim to jiste, zas tak dulezite to pro me nebylo, abych si to overila.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj no vy budete mít asi veliký problém,protože pokud yla ba bi v nemocnici a důchod bylpebrán doma, tak to nesedí a tak si myslím , že to bude ještěproblém pro pošťačku
zda na důchod máte nebo nemáte nárok tao vám sdělí v rámci dědického řízení…takže bych spíše počítala s tím , že jej budete muset bohužel vrátit
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Když umřela má babička, důchod jsem přebírala já taky druhý den potom co ji odvezla záchranka. Pošťačka řekla ať to podepíšu jako ona, že jí to lejstro jako nesu do pokoje k podpisu.
Nikdo nic tenkrát vrátit nechtěl, ani nás nikoho nenapadlo to někam vracet, ale bylo to skoro před patnácti lety.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak mám taky celkem čerstvou zkušenost.
Kamarádka to řešila minulý týden.
Převzala za svoji mamku důchod(maminka ležela 3tí den v nemocnici) a ten den bohužel zemřela.
Iva se bála úřadů(paradoxně v největší bolesti myslela na to že jí a pošťačku někdo bude soudit,následně poté se zhroutila)tak obvolala co mohla poštu,socku..... a výsledkem bylo že na socce jí řekli ať se po tom nepídí že důchod je zpětně za minulý měsíc a tak nebo tak jí patří!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já pobírám důchod sirotčí a je to na ten daný měsíc a ne zpětně,u všech důchodů by to mělo být stejně.Ale kdo-ví,je to každou chvíli jinak.
- Citovat
- Upravit
Já pobírám důchod invalidní a taky je to na ten daný měsíc,nikoliv zpětně..
Podobný problém jsme řešili před 10 lety,když nám umřela babička..Už byla v léčebně pro dlouhodobě nemocné,ale v dne důchodu žila.Důchod převzala na plnou moc její dcera.Důchod nám zůstal..Zemřela až pár dní po výplatě důchodu.
Je to dávno,můžou být jiné zákony a taky nevím,jak je to přímo v den smrti..
Každopádně,pokud byste pobrali důchod neoprávněně,ozvou se vám a budou ho vyžadovat zpět..Ale nebude to hned ze dne na den..
- Citovat
- Upravit
holky, takže důchod je za aktuální měsíc ![]()
žádné peníze se vracet nebudou, pakliže v den termínu výplaty důchodu žila, takže se neboj ![]()
Na ČSSZ nemusíš hlásit, že babička zemřela, to oni mají podchycené sami.
Teď jen vyřídit, co je důležité pro Vás, úmrtní list apod.
Jo a brala babička nějaký příspěvek na péči apod.? to by se muselo nahlásit na příslušném magistrátě, aby tady nevznikl případný přeplatek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
teď jsem se ptala mámy, byla poštovní doručovatelka (od 1.1. je v důchodu).
Důchod byl na leden, není to ani zpětně, ani dopředu.
Problém viděla v tom, jestli paní tchýně neměla zplnomocnění na převzetí důchodu. Pokud ho měla, tak je to v pohodě.Pokud zmocnění neměla, tak má problém doručovatelka. Máma mi řekla, že strarobní důchod se v případě nepřijetí dosílá za důchodcem. Takže by ho bývali babičce poslali do nemocnice.
Myslím, že tchýně měla říct, že je babička v nemocnici. A doručovatelka jí to neměla bez zmocnění dát.
- Citovat
- Upravit
zákon říká
V paragrafech je napsáno, že důchody se vyplácejí dopředu. Tedy na nasledující měsíc. A pokud přebírá důchod někdo jiný (manžel, manželka, děti,…) tak musí důchod vrátit pokud přijde na účet, nebo si ho vyzvedne po dni úmrtí osoby, která má nárok na důchod.
Pokud tedy v době výplaty osoba žila, nic se vracet nemusí. Jak to funguje v praxi s vymáhaním, nebo vracením ale ještě nevím.
Tady je to v zákoně - stačí přečíst první tři odstavce:
http://www.sagit.cz/…heslatxt.asp?…
- Citovat
- Upravit
Ahoj holky,
chci se ujistit, zda-li je to tak jak tu píšete i dnes. Důchod se tedy vyplácí na daný měsíc? Manželova máma je v nemocnici, je to dost špatný, víceméně odhadují dny. A také jsme ted řešili toto téma. Pokud nedejbože zemře ještě tento měsíc, tak jí důchod v červenci již nepřijde, že? Chodí ji vždy druhého v měsíci. POkud v den výplaty bude žít a důchod přijde, pak náhodou odejde v průběhu července, máme vracet důchod příchozí toho druhého července?
Nahlášení o úmrtí se nikam neoznamuje? Krom vyřízení úmrtního listu v pohřební službě, jestli se to nenahlašuje na sociálku někde
děkuji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak už tu bylo několikrát napsáno, dožije-li se osoba výplatního dne, důchod ji náleží. To je zaklad.
Převzal-li někdo „jiný“ důchod at oprávněný či nikoliv se v podstatě neřeší, tedy pokud je rodina beze sporu. U notáře na předběžném šetření se budou vypravitele pohřbu ptat k důchodu na jedinou věc: dostal zemřely řádne vyplaceny důchod? Pokud by byl v rodině spor, pak samozřejmě bude notář muset na popud účastníků řešit kde tedy (u koho) důchod je. Jinak u nás na jihu to funguje tak, ze pohřební služba nebo domov důchodců si vezmou na starost oznámení OSSZ, ze někdo zemrel. Přesto se občas stane, ze OSSZ ještě po úmrtí důchod pošle, pak ho ale nikdo nemá právo převzít a převezme-li, budou ho vymáhat zpět (stejně je to s výplatou na účet zemřelého, zjisti-li OSSZ, ze bylo vyplaceno po datu úmrtí „stáhnou“ si neoprávněně vyplaceny důchod zpět).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit