Úmrtí a výplata důchodu - jak je to?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
S těmi penězmi na pohřeb je to složitější, pokud babička v nějaké poslední vůli neuvedla, že si přeje aby například 50 000 z její vkladní knížky bylo použito na pohřeb tak si na něj nemůžete vzít nic a musíte to zaplatit ze svého nebo se složit s rodinou
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Aha, dobře děkuji za informace. No bude to lítání. Mamka zatím vyřídila zaplacení nájmu a sipa, byt se musí vystěhovat do konce měsíce, tak to má ještě nějaký čas a tedy ohledně financí jí řeknu ať vše nechá jak je.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ahoj mám dotaz. Včera nám zemřela babička. Byla již asi 3 týdny v nemocnici. Jak je to s důchodem? Leží na poště nevyzvednutý, protože babička si pro něj dojít nemohla, mamce by ho nedali a posílat to nejde, prý jedině na účet, který babi neměla. Má na něj mamka nárok nebo to spadá nějak do dědictví? Zajímá nás, jestli o něj nepřijde. Nikde to nemohu najít. Díky
Mamka prozatím nárok na důchod babičky nemá. Důchod bude součástí dědického řízení, dle data úmrtí babičky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@veve.m píše:
Aha, dobře děkuji za informace. No bude to lítání. Mamka zatím vyřídila zaplacení nájmu a sipa, byt se musí vystěhovat do konce měsíce, tak to má ještě nějaký čas a tedy ohledně financí jí řeknu ať vše nechá jak je.
Držím pěsti at všechno zvládnete
a upřimnou soustrast ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Michaela2495 Děkuji. Měla 83, tak se to pomalu dalo očekávat, ale na toto člověk není připravený nikdy ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@veve.m píše:
Od všeho, co zaplatíte, musíte mít doklad, tyto finance se odečítají z dědictví a nepodléhají dědické dani, to samé platí, když mamka bude vypravovat pohřeb babičky, včetně květů, se odečítá a nepodléhá dědické dani.
Potvrzení dostane v pohřebním ústavu a odevzdá ho u notáře…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anturie nám odečetli z dědictví i úhradu za smuteční hostinu + vše další co se s pohřbem platilo…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já teda nevím, jestli se nepletu, ale v případě, že dědí děti, tak se podle mne dědická daň neplatí. Platí se pouze notáři a je to odstupňované podle majetku. na netu se určitě najdou tabulky kolik procent to je.
Ad peníze na účtu.
Když jme něco podobného před více jak deseti lety řešili, tak ten, kdo měl dispoziční právo z něj napřed peníze vybral (byly součástí SJM) a pak oznámil bance, že ho mohou zablokovat. Ještě se tehdy ptali, není-li potřeba založit účet nový na případné platby.
Do dědického řízení šla částka před vybráním.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ivvet píše:
@Anturie nám odečetli z dědictví i úhradu za smuteční hostinu + vše další co se s pohřbem platilo…
Co se týče pohřbu je jasné. My měli kar indivindi. Vám to opravdu odečetli? Já se na to ani nezeptala ![]()
Edit: to bych asi musela mít fakturu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anturie notářka nám to řekla ať předložíme, dodali jsme účet za pronájem prostor a účet za nákup alkoholu, surovin a pod. Servis mi udělala kamarádka s přítelem, co má hospodu, jako památku pro mého tátu zdarma.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ivvet Aha, to já netušila a ta naše notářka se vůbec nezmínila, no jo stalo se, ale štve mě to, my to měli také po známosti v hospodě za xx tisíc. ![]()
Prosím tě a jaký jsi měla doklad, jak to vypadalo? Prostě nějaké potvrzení s razítkem? Já jen, že bych mohla poradit někomu, koho to také postihne
Děkuji.
Zakladatelce se omlouvám, ale asi budou řešit stejné problémy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Brontik Před deseti lety bylo vše jinak a např. neexistovaly datové schránky. ![]()
Dispoziční právo neznamená, že můžete disponovat s účtem i po smrti majitele účtu. Musí to být nastaveno majitelem účtu ve smlouvě…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit