Úmrtí a výplata důchodu - jak je to?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2231
10.8.13 10:51

@Laaja A sipo se odhlašuje prosím jak? To musím až s tím úmrtním listem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5077
10.8.13 15:24

@Edita27 sipo zrusis na poště, ale napřed musíš postupně odhlásit platby, které jdou přes to sipo. Trv. příkazy mi normálně odcházely i ze zablokovaneho účtu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2231
10.8.13 20:55

@Laaja A to se dělá jak, co k tomu musím mít? Když nejsem majitel účtu nemohu ho přeci odhlašovat. A jestli je zablokovaný tak už ani nic neodhlásím, nebo ano? Vůbec nevím jak to funguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5077
10.8.13 22:43

@Edita27 prosím tě, napřed musíš mít vyjádření od notáře ohledně dědictví. Kdo zdědí peníze na účtu a může disponovat s tím účtem, potom teprve můžeš do banky. Pokud jsou na účtu peníze a chodí z něj pravidelné platby, tak účet zruš až jako úplně poslední. Další věc je úmrtní list, bez toho se nehneš z místa. Potřebuješ mít ten sipo lísteček, kde jsou uvedený všechny platby, které přes sipo jdou. K tomu poslední vyúčtování energií, vodné stočné, nájem atd.. Až tohle budeš mít a budeš vědět, na koho se to bude přepisovat nebo jestli úplně rušit, tak se do toho můžeš dát. Až zrušíš všechny platby, které jdou přes sipo, vezmeš ten lísteček a zajdeš s ním i úmrtním listem na poštu a nahlásíš, že chceš tohle spojovací číslo zrušit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2231
10.8.13 23:43

@Laaja Moc díky. Vím že mám asi blbé otázky, ale já jsem to opravdu nikdy nedělala. A doufám že už ani nebudu. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5077
11.8.13 18:26

@Edita27 v pohodě, já to řešila před třemi lety a ještě se pamatuji, kolik toho všeho bylo a jak to bylo náročné. Drž se!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.6.16 18:58

Ahoj mám dotaz. Včera nám zemřela babička. Byla již asi 3 týdny v nemocnici. Jak je to s důchodem? Leží na poště nevyzvednutý, protože babička si pro něj dojít nemohla, mamce by ho nedali a posílat to nejde, prý jedině na účet, který babi neměla. Má na něj mamka nárok nebo to spadá nějak do dědictví? Zajímá nás, jestli o něj nepřijde. Nikde to nemohu najít. Díky

• Citovat
  • Upravit
302
4.6.16 19:02
@Anonymní píše:
Ahoj mám dotaz. Včera nám zemřela babička. Byla již asi 3 týdny v nemocnici. Jak je to s důchodem? Leží na poště nevyzvednutý, protože babička si pro něj dojít nemohla, mamce by ho nedali a posílat to nejde, prý jedině na účet, který babi neměla. Má na něj mamka nárok nebo to spadá nějak do dědictví? Zajímá nás, jestli o něj nepřijde. Nikde to nemohu najít. Díky

Maminka na něj nárok nemá, peníze budou součástí dědického řízení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19886
4.6.16 19:06

@Michaela2495 No takže ho dostane… A do kdy tak přijde nějaké vyrozumění nevíte? A jak je to s knížkou? Mamka má dispoziční právo, takžer to vybere a kde musí zaplatit tu dědickou daň? Já opravdu tohle netuším, nikdy jsem se s tím nesetkala. U nás je to složité. Máme ještě tetu, ale ta se dědictví vzdává, protože dědila po otci, s kterým mamka neměla dobré vztahy a tam se zase vzdala ona a vše měla teta…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
4.6.16 19:09

@veve.m když babičku umřela…opravdu to chcete vybrat před jednáním o dědictví? Je to trestné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
302
4.6.16 19:12

@veve.m může to trvat klidně i rok než se vše zařídí, když mi umřela prababicka dostala babička pozvánku k dědickému řízení až po půl roce, tam se všechno dohodnulo, vyrozumění ji přišlo za dalšího půl roku a dědictví se dočkala až za další tři měsíce.. Je to hodně individuální, může záviset na počtu dědiců ale i na „rychlosti“ právníků

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19886
4.6.16 19:12

@ivvet já nevím jak se to dělá, proto se ptám. Takže vše nechat jak je a to řízení se zahájí samo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19886
4.6.16 19:13

No dobře ale když ji tam má naschvál kvůli tomu jako disponenta, že s tím může nakládat tak jak to může být trestné?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
302
4.6.16 19:14

@veve.m dědická daň se platí na finančním úřadu a hlavně nic nevybírejte než bude po řízení, dispoziční právo neznamená vlastnictví

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3503
4.6.16 19:15

@veve.m Až matrika vystaví úmrtní list, pošle jeden vypraviteli pohřbu a druhý notáři. A všechen majetek, který babička měla ke dni úmrtí, jde do dědictví. Nevím, jestli je trestné vybrat peníze na pohřeb z babiččiny knížky, ale každopádně budou součástí dědického řízení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat