Úmrtí a výplata důchodu - jak je to?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Je to přesně tak, jak psala Tdnka. Já, když mi umřela mamka sice na OSSZ s úmrtním listem byla, aby zastavili výplatu důchodu, ale i tak platila ČSSZ ještě další 3 měsíce. Náš tatínek tenkrát rovnou žádal o vdovský důchod - tenkrát to bylo na 1 rok,,, už si to opravdu nepamatuju.
Každopádně měsíc až 2 po tom, co notář blokl účet zemřelé z důvodu pozůstalostního řízení, tak se nám ČSSZ ozvala s dopisem, ať okamžitě vrátíme neoprávněně vyplacený důchod. Tenkrát mě to dožralo, protože jsem úmrtí hlásila na příslušném místě a včas a ještě takhle vyhrožovali. Nejhorší na tom bylo, že naši měli všechny své peníze právě na účtu mamky a náš tatka k němu neměl ani podpisové právo. Poučena pro příště jsem si to podpisové právo nechala u tatkova účtu zřídit.
Každopádně po odblokování účtu si peníze strhli sami, ale napoprvé to byl pěknej kolotoč.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jen dodám, že důchod patří mezi dědictví. Pokud by však měla příspěvek na péči, tak to do dědictví nepatří a zůstane tomu, kdo se o dotyčnou osobu staral
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jj, díky holky. My necháváme mámě posílat důchod do nemocnice, ale jen se ptám, jak to to pak…abych měla jasno.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj potřebuji poradit. Tatínek včera zemřel ale už měl na účtu důchod. Nevím kdy přesně mu chodí. Budeme důchod vracet? Také máme problém s nájmem. Měl nějaké peníze na ůčtě-min. ten důchod, kdy zablokují účet? Potřebujeme zaplatit nájem v jeho bytě 15. a nevím jestli to odejde z účtu nebo už ne a musíme jej zaplatit ze svého. Ani se to nemáme jak dozvědět, protože pochybuji, že mi to řeknou v bance. Internetové bankovnictví pravděpodobně neměl a jestli ano neznáme heslo.Jak se to dělá např. s odhlášením elektřiny, vody, plynu? Díky za veškeré info.Ani nemám sílu to jinak hledat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Edita27, všechny smlouvy (el., voda, plyn atp.)se ukončují až když mají pozůstalí úmrtní list, který jsme dostali až po kremaci.. Jen jsme tam všude zavolali a všude nám řekli, že potřebují úmrtní list. Provedl se odečet a fakturace a někdo si musel podepsat s elektrárnou apod. novou smlouvu na sebe. Z důchodu se vracela zpět sociálce poměrná část, dle data úmrtí. Pokud nájem chodil z jeho účtu, myslím, že se může platit z jeho peněz až do dědického vypořádání, ale to si nejsem úplně jistá, hlavně jak je to s účtem v té bance.
Upřímnou soustrast a hodně sil.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Edita27
upřímnou soustrast
důchod není nutné vracet účet zablokuje banka, až se o úrtí dozví, tzn. od notáře, který dostane dědické řízení, nebo dříve od vás, podku donesete úmrtní list
El., vodu, plyn, mobil, internet a další podobné služby je nutné všem nahlásit (ideálně i s doložením úmrtního listu) úmrtí a smlouva tím končí, pozor el, plyn, voda je nutné převést smlouvu na někoho dalšího, jinak mají právo vše toto odpojit
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lekarnicka28 Díky za info. A za jak dlouho jste ten úmrtní list dostali? My musíme byt vyklidit do konce měsíce a pak už samozřejmě nechci platit někomu druhému elektřinu, vodu a plyn. Takže si to vše bude muset na sebe nechat přepsat majitel bytu? Také nevím jak je to se zřizovatelem pohřbu. To jde přes něj i dědictví a vše kolem pohřbu? Výdej urny atd.?Jde o to že chce být zřizovatelem pohřbu jeho nevlastní dcera.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@subsomi Díky moc. Zatím to moc bolí a musím řešit přitom takovéto „praktické“ věci. Nejraději bych zalezla někam do kouta a nevylezla aspon týden ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Edita27 Upřímnou soustrast. Nevadí, kdo je zřizovatel pohřbu. Nemusí to být přímý příbuzný. U nás když zemřela babička-všechny to hodně bolelo-tak pohřeb zařídila manželka vnuka.Sama se nabídla, aby nám „ulehčila“ psychicky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Účet zablokuje notář asi tak do 1-2 týdnů po úmrtí. Pokud znáte PIN od karty, tak klidně můžete vybrat část peněz. (Když umřela naše maminka, měla veškeré peníze našich na svém účtu a nikdo jiný neměl ani podpisové právo - notář z výběru po smrti nedělal problém, vycházel ze stavu účtu ke dni úmrtí)
Pokud mu už přišel důchod na účet, tak by jste ho vracet neměli. Vrací se pouze, pokud osoba zemře před datem výplaty důchodu - to by jste zjistili na rozhodnutí o výplatě z důchodu, tak bude napsáno, že se důchod vyplácí např. ke každému 10. dni v měsíci. Pokud si ovšem taťka tyto věci zakládal. Jinak není problém se zastavit s úmrtním listem na důchodovém u vás ve městě o požádat je o zastavení výplaty důchodu. Naší mamince chodil na účet ještě i 3 měsíce po úmrtí a to jsem posílala na ČSSZ i kopii úmrtního listu
Vrátit to chtěli pomalu okamžitě, ale dokud nebyl vyřízený notář, tak to prostě nešlo, nedostali jsme se k penězům.
Vše ostatní vyřídíte až s úmrtním listem v ruce, ten trvá od pohřbu max týden. Na elektrárnách, plynárnách i u mobilního operátora atd. prostě trvejte na ukončení s tím, že byt vracíte majiteli a chcete to ukončit i když ještě neskončilo řízení u notáře. Prostě dotyčný zemřel a zálohy vám už platit nemá kdo. Občas je to dohadování na palici ![]()
Jinak než mě pozval notář, připravila jsem sebou všechny smlouvy (stavebko, penzijko (to jde při určení pozůstalé osoby vybrat i po předložení úmrtního listu), vlastnictví pozemků a nájem u družstva, výpis z běžného účtu), pokud byl potřeba odhad nemovitosti, tak to jsem nechávala až po předvolání notářem, nesmí být starší 3 měsíců.
Přeju hodně síly, bude to ještě dlouhé a smutné vyřizování, držte se.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jezek1 Díky za info. A tyto věci-odhlásit elektřinu, vodu, důchod atd. bude muset dělat zřizovatel pohřbu nebo může kdokoliv?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Edita27 píše:
@jezek1 Díky za info. A tyto věci-odhlásit elektřinu, vodu, důchod atd. bude muset dělat zřizovatel pohřbu nebo může kdokoliv?
To může udělat kdokoliv, spíš by to měl udělat přímý potomek, takže ty. Jinak nájem apod. odejde z účtu normálně jako vždy předtím, pokud to bylo trvalým příkazem. Byt je nájemní nebo koho? D"chod vracet nebudete, stačí pak zavolat na státní správu soc. zabezpečení a nahlásit, že tatínek umřel. Budou chtít kopii úmrtního listu. Tu dostanete asi 14dní po pohřbu. S tím vyřídíš i ostatní věci. Zrušení účtu v bance nebo převedení na dědice, odhlášení vody, elektřiny, zrušení pojištění atd. Pokud máš čas, tak to udělej všechno ty.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Laaja No čas nemám mám dvě děti a bydlím jinde než bydlel tatínek- v jiném městě. Ale tak nějak s tím počítám že to budu s děckama objíždět sama. O nájem mi jde kvůli tomu že se platí až 15 a jestli už nebude zablokovaný účet.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Edita27 jestli se nepletu, tak i kdyby byl zablokovaný, tak to odchází automaticky. Otázkou je, jestli je to přes sipo nebo trvalým příkazem. Pokud by to posílal ručně, tak bohužel no a jestli složenkou, tak to budeš muset zaplatit ty. A jinak já ty přepisy vyřizovala na dálku, nemusela jsem ani nikam jezdit. Šlo teda o přepis na mě, stačilo všude zavolat a oni už mě instruovali jak dál.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Laaja To když je trvalý příkaz a je účet zablokovaný i tak odchází platby? Myslím ty trvalé příkazy?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit