Úmrtí a výplata důchodu - jak je to?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2231
4.6.16 21:25

Dědickou dan platit nebudete, jen notáři podle výše majetku. V bance když řeknete, že babička umřela, ale máte dispoziční právo, tak vám řeknou jestli to můžete vybrat nebo ne. Určitě když by jste nemohli tak vám to jen tak nedají. Do dědického řízení se to určitě započítávat tak jako tak bude.To si zjištuje notář stav účtů v den úmrtí. Jediný problém který by mohl nastat při výběru dřív než bude dědické řízení je, kdyby se ozvali ostatní dědicové, že jste to vybrali a nerozdělili se.Ale to u vás nehrozí, když se ostatní budou vzdávat dědictví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4992
4.6.16 21:35

@Edita27 Áááále no, uveď to na správnou míru…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
4.6.16 21:49

@Anturie potvrzení o pronájmu bylo z obecního úřadu a nákup alkoholu z Tesca, uzeniny z masny…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4992
4.6.16 21:53

@ivvet moc, moc děkuji…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2231
4.6.16 22:11
@Anturie píše:
@Edita27 Áááále no, uveď to na správnou míru…

Neím co myslíš, my to tak měli. Vybrali jsme z bankomatu po úmrtí a nikdo z úředníku neřekl ani popel. Dokonce i notářka nám řekla, že to nikoho nezajímá, bere se to prostě co bylo na účtu v den úmrtí a to jde do dědictví at je to na účtě v den dědického řízení nebo ne. V bance pokud nemáš dispoziční právo ti stejně nic nedají. Z bankomatu jsme vybírali na pohřeb a nikoho to nezajímalo na co jsme to měli, když jsme se všichni dědicové shodli na tom, že je to v pořádku a všichni o tom vědí. Notáře zajímá jen co si má naúčtovat ne co jsme s tím udělali a kdy.Tak prosím příště bez toho prodlužování atd. Píši vlastní zkušenost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4992
4.6.16 22:41

@Edita27 No, dědickou daň právě platíš u notáře. Když se všichni dědicové shodli, na výběru z účtu je ideální a notář to samozřejmě neřeší.
Ano do dědictví se počítá suma ke dni úmrtí a když jste se dědicové domluvili, což je samozřejmě nejlepší, notář nemá co řešit, ale zápis vypracovt musí..
Já také píši svou zkušenost…
Ale, jak píšeš, že dědická daň se platit nebude, je blud…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7421
5.6.16 09:44

@Anturie
Ok, nebyly datové schránky, dneska jsou. Co to má společného s dědictvím? (dědic není firma)
Na druhou stranu, u notáře se neplatí dědická daň, ale poplatek za vyřízení dědictví. Pohybuje se podle výše dědictví a je na to sazebník ze zákona. Někteří notáři dokonce při zvaní k dědickému řízení (poté co nashromáždí data) dědicům napíší, že si s sebou mají přivézt cca xxx peněz v hotovosti na zaplacení toho poplatku.

@veve.m jestli se nepletu, tak notář v první řadě komunikuje s tím, kdo vypravoval pohřeb…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
5.6.16 09:59

@Brontik :palec: jj, tak to přesně je

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5418
5.6.16 10:24

@Anturie to s tou hostinou je blbost, řešili jsme to cca půl roku zpětně, hradí se pouze to co je na faktuře z pohřebky, Vypravolali jsme dva pohřby během +- pěti let a bylo to tak jak prvně před těmi pěti lety, tak i teď. Bylo mi řečeno, že hostina po je vlastně můj problém a být nemusí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5418
5.6.16 10:27

Notář komunikuje s tím co vypravil pohřeb, toho si pozve jako prvního aby s ním sepsal majetek zemřelého + samozřejmě, že si s ty věci ověřuje, ale aby se měl čeho chytit, po zjištění za nějaký čas proběhne to, že si pozve všechny dědice, u nás to teď tvalo cca 4-5měsíců, záleží na notáři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
5.6.16 10:29

@Ráďa81 možná to byla blbost u vaší notářky, u naší ale ne! ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5418
5.6.16 10:31

@ivvet tak nevím, ale není to pouze náš případ mám to potvrzené i v okolí od známých, a mimo jiné u každého dědického řízení jsme měli jinou notářku a bylo to stejné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
5.6.16 10:34

@Ráďa81 píšu jak to bylo u nás, když mi umřel táta…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2231
9.6.16 20:00
@Anturie píše:
@Edita27 No, dědickou daň právě platíš u notáře. Když se všichni dědicové shodli, na výběru z účtu je ideální a notář to samozřejmě neřeší.
Ano do dědictví se počítá suma ke dni úmrtí a když jste se dědicové domluvili, což je samozřejmě nejlepší, notář nemá co řešit, ale zápis vypracovt musí..
Já také píši svou zkušenost…
Ale, jak píšeš, že dědická daň se platit nebude, je blud…

kOPÍRUJI, JEN ABY JSI VĚDĚLA KDY SE DĚDICKÁ DAN NEPLATÍ. Jen když říkám, že jsme dědickou dan neplatili tak jsme ji opravdu neplatili. VLASTNÍ ZKUŠENOST.

Od daně jsou osvobozeny dary

od příbuzného v linii přímé a v linii vedlejší, pokud jde o sourozence, strýce, tetu, synovce nebo neteř, manžela, manžela dítěte, dítěte manžela, rodiče manžela nebo manžela rodičů,
od osoby, se kterou poplatník žil nejméně po dobu jednoho roku před získáním bezúplatného příjmu ve společně hospodařící domácnosti a z tohoto důvodu pečoval o domácnost nebo byl na tuto osobu odkázán výživou,
obmyšleného z majetku, který byl do svěřenského fondu vyčleněn nebo který zvýšil majetek tohoto fondu osobou uvedenou v bodě 1 nebo 2,
nabyté příležitostně, pokud jejich hodnota nedosahuje 15 000 Kč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4992
10.6.16 09:13

@Edita27 Já ti vše věřím, třeba se v mnohém pletu z dnešního úhlu pohledu :nevim: Má zkušenost je z r. 2013 :,( a určitě od té doby nějaké úpravy jsou. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat