Rodičovská dovolená u adopce
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Rodičovská dovolená u adopce
Nedávno jsme si vzali z kojeneckého ústavu chlapečka, kterému bude brzy 1 rok. Chtěla bych si zvolit tříletou variantu RD. Znamená to tedy pro mne, že s ním můžu zůstat doma už jen dva roky, než dovrší tří let a jen po tuhle dobu pobírat rodičovský péřízpěvek? A co se pak stane s dávkami za třetí rok? Máte s tím někdo zkušenosti, můžete mi poradit? Naše sociální pracovnice na nás nemá stále čas.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Já bych řekla že když si ho berete v roce, tak máte nárok jen na ty dva roky… To je jak kdyby jsi nastoupila do práce v listopadu a chtěla na vánoční výplatě bonusy od ledna…
Ale jestli to tak je opravdu, to netuším. Jen mi to přijde logický…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky bych řekla, že to budete brát jen ty dva roky, protože vyplácení RD se vztahuje k věku dítěte - tedy do 2 let, do 3 let nebo do 4 let a ne že je na 2,3 nebo 4 roky. Stejné to je, když má někdo 3letou variantu a třeba už v 1. roce otěhotní, tak to už taky nedočerpá celé.
- Citovat
- Upravit
Přesně tak, tříletá varianta = do tří let věku dítěte, né na 3 roky. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ciste teoreticky dotaz. Ma zakladatelka narok na 3 letou variantu, kdyz nepobirala PPM?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
lenka_ píše:
Ciste teoreticky dotaz. Ma zakladatelka narok na 3 letou variantu, kdyz nepobirala PPM?
Já myslím, že tam nejde o fyzické pobírání, ale o to, že by na PPM měla nárok.
Kolegyně od mojí tety taky adoptovala a vracela se po 3 letech, že jí končil rodičák…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
lenka_ píše:
Jak víš, že ji nepobírala, při převzetí dítěte do péče je na PPM nárok, tak předpokládám, že je Laginka na PPM.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Laginko, je to jak pisou holky, u adopci se rodicak bere stejne jako u biologickych deti, tedy do veku ditete. Davky, ktere nedostanes - to nikdo neresi, to tak proste ber. Je to omezeno vekem ditete ne dobou. Na UP, ktery tohle pravdepodobne vyrizuje, bude jiste nejaka pracovnice, ktera ti to vysvetli. Hlavne si s sebou vezmi uplne vsechny papiry, protoze budes potrebovat nejen rodny list popr. jeho kopii, ale i rozhodnuti atd.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit