Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
Chtěla jsem se zeptat, mám odpracovano 270 dni, dala jsem v práci výpověď s tím, ze nastoupím do nové, ale zjistila jsem, ze jsem těhotná, takže práce padla..
Nastoupila jsem na úp, ale do ochranné lhůty z předešlého zaměstnání se nevejdu o 13 dni a chtěla bych poradit v tom, jestli, když se nechám ještě zaměstnat na těch 14 dni, aby se mi lhůta prodloužila, mi bude platit ppm zaměstnavatel z předešlého zaměstnání, nebo z toho co bych se nechala zaměstnat?
Předem dekuji za jakýkkoliv info ![]()
A on tě někdo na 14 dní zaměstná? A případné PPM by se počítalo z nového zaměstnání.
Tak třeba na měsíc, to jsem jen napsala skrz to, ze mi chybí těch 14 dni.. já myslela ze ppm se mi bude počítat z ty předešlý práce jelikož tam jsem už byla těhotná.
@Sssimo píše:
Tak třeba na měsíc, to jsem jen napsala skrz to, ze mi chybí těch 14 dni.. já myslela ze ppm se mi bude počítat z ty předešlý práce jelikož tam jsem už byla těhotná.
Jen z posledního zaměstnání.
Pokud si byla tehotna už předchozí práce a zamestnala by ses nekde jinde tak se to sčítá. A PPM neplatí zamestnavatel.
@Sssimo ochranná lhůta je tak dlouhá, jako délka posledního zaměstnání, max pak 180 dnů..takže nee, nebudeš mít nárok
@Sssimo píše:
Musíš najít takové zaměstnání, kde za tebe bude zaměstnavatel odvádět nemocenské pojištění. A byla bych opatrná s krátkodoboz smlouvou, aby to nenapadli. A pozor na výši mzdy. Z té se ti bude počítat případná PPM.
@martina.se to já vím, ptám se, když se nechám znovu zaměstnat, jak to pak je.
@martina.se píše:
@Sssimo ochranná lhůta je tak dlouhá, jako délka posledního zaměstnání, max pak 180 dnů..takže nee, nebudeš mít nárok
@martina.se píše:
Poud je prokazatelně těhotná, pak se ol sčítá. I kdyby prošla 3 zaměstnání, tak by se sečetly. V zákoně totiž není zmíněna délka posledního zaměstnání. Ale zaměstnání, kde jsi těhotná.
@P4ja no já budu potřebovat krátkou smlouvu, jelikož už moc času nemám ![]()
@Sssimo píše:
@martina.se to já vím, ptám se, když se nechám znovu zaměstnat, jak to pak je.
Když se necháš znovu zaměstnat, pak ti doba, kdy za tebe bude zaměstnavatel odvádět nemocenské jakoby prodlouží tu ol, co teď máš. Když budeš pracovat měsíc po se roztáhne na další měsíc. Tzn tobě teoreticky stačí mít nemocenské 14 dní.
@Sssimo píše:
@P4ja no já budu potřebovat krátkou smlouvu, jelikož už moc času nemám
Nechápu. Ty už máš mít nástup na PPM a řešíš to na poslední chvíli? No nvm, jestli to někomu nebude podezřelé. Každopádně bych si nechala dát smlouvy treba na půl roku.
@P4ja já to řeším na poslední chvilku díky moji práci ve ktere jsem byla predtim.. když jsem se dozvěděla, ze jsem tehu, volala jsem tam a řekli ze mi materskou pokryjí, at zavolám v prosinci a vyřešíme to( takže jsem po ničem nepatrala, ani jsem nevěděla ze je lhůta 180 dni) a teď tam volám a oni ze nemám nárok.. kdyby mi to řekli už dávno predtim, nenechala bych to na poslední chvíli. Ještě mě ujistovali, ze mi to zaplatí..