Naše nemocné Vánoce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
224
25.12.22 08:38

Co máš z toho, u nás taky děs, já lítala celý prosinec, v práci nervy, doma pečení uklid, chlap to bojkotuje, navíc máme doma mnoho zvířat hlavně mých, takže si kolem toho chodím hlavně sama.
Ještě sem pekla 10 druhů cukroví/doma sme se domluvili na 4/,celý listopad prosinec mě trápily záda…
Až sem vše načančila nazdobila atd tak na Štedrý den ráno jak sem chtěla jít nakrmit zvířata mi tak vyskočil obratel, že sem se bolestí poblila a pos..la ato doslova.
Nebyla sem ani schopná se dostat do auta aby mě chlap odvezl na pohotovost, a dojet nechtěli že nejezdí, jedině rychlá a to prý si máme rozmyslet jestli jeto nutný, abysme to nemuseli platit…
Takže štastný a veselý, tak sem byla odměněna zato chystání avše, obrečela sem to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30971
25.12.22 08:44
@fea 75 píše:
Co máš z toho, u nás taky děs, já lítala celý prosinec, v práci nervy, doma pečení uklid, chlap to bojkotuje, navíc máme doma mnoho zvířat hlavně mých, takže si kolem toho chodím hlavně sama.
Ještě sem pekla 10 druhů cukroví/doma sme se domluvili na 4/,celý listopad prosinec mě trápily záda…
Až sem vše načančila nazdobila atd tak na Štedrý den ráno jak sem chtěla jít nakrmit zvířata mi tak vyskočil obratel, že sem se bolestí poblila a pos..la ato doslova.
Nebyla sem ani schopná se dostat do auta aby mě chlap odvezl na pohotovost, a dojet nechtěli že nejezdí, jedině rychlá a to prý si máme rozmyslet jestli jeto nutný, abysme to nemuseli platit…
Takže štastný a veselý, tak sem byla odměněna zato chystání avše, obrečela sem to.

Jaká odměna, kdo tě měl odměňovat? Pořád toto nechápu, buď něco dělám, že to dělat chci a nebo jeste tak kvůli dětem a nebo to nedělám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K82
2202
25.12.22 08:45

Nemoc si nevycitej, to je jen ukazatel. Krom toho ted jsou nemocni opravdu skoro vsichni. A je super, ze se nad tim zamyslis. Navrhuju si to napsat. Protoze az opadne tenhke stres, ta vzpominka, je tezke do toho oskliveho, stareho stereotypu nenajet znova. A sla bych na terapii. Pokud mas dlouhodobe, nehasne zdravotni potize a takovehle pedantni potreby organizace, mas nekde nalozeno vi, nez uneses. Tak to s nekym prober a pristi rok se tes uz jen na to hezke z Vanoc. A at jste brzy zdavi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12933
25.12.22 08:47

Moje matka byla to samé, i když si myslím, že ne tak moc jako ty. Ačkoli jsem člověk, který vždy přiloží ruku k dílu, když je něco potřeba, tady jsem se v okamžiku, kdy to bylo možné tvrdě vymězila a nechala ji lítat samotnou, nejen bez výčitek svědomí, ale ještě jsem jí tvrdě dávala slovně najevo, že je špatná, že to dělá a ničí tak sobě a všem okolo pohodovou atmosféru. Od té doby si nedovolila ceknout nebo dát najevo, že je unavená a mně je to naprosto jedno, že je. X let nám všem ničila Vánoce. Pečeme pár druhů cukroví, protože nás to nezatěžuje a máme je rádi. Podílíme se všichni a za pár hodin je hotovo. Rozloženo do pár dní, je to vlastně radost.
Zamysli se nad sebou, snad ti k tomu můj příspěvek pomůže, uvědomuji si, že je velmi syrový, ale také velmi pravdivý. Jinak mám mámu moc ráda, ale nejen, že tohle šílenství nikdo neocení, ale budou ti to i vyčítat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13219
25.12.22 08:49
@Anonymní píše:
Děvčata, přeji vám krásný sváteční čas. Pokud vás moje diskuze bude nějak iritovat, nečtěte dal a nekomentujte, prosím.Jsme rodina s třemi detmi(školní věk)ja už nějakou dobu řeším zdravotní problémy, které mne fyzicky a psychicky neskutecne vycerpavaji(všechna dosavadní vyšetření bez nálezu!),uplne citim, jak jsem neustále pod tlakem a ve velkém stresu.Jsem “vanocni pedant”takže muselo být napeceno, nakoupeno a naklizeno. Honila jsem se cely advent.Deti den před Stedrym dnem lehly s chřipkou a horečkou a my s manželem večer s nema. Takže to bylo zvláštní. ALE mam pocit, ze letos jsem jim ty svátky zvorala ja! muj zdravotní stav ale hl. kolísava psychika. Tím, jak toho bylo moc a ja litala s hadrou a zástěrkou jsem jim ten advent určitě vanocni neudělala. Jsem protivna a zla na sebe, manžela a deti! a když včera leželi, tak rekli, ze letos jim ty Vánoce Vánoci nepřijdou.
Citim to stejne. A teď lezim s horečkou a analyzuju v hlavě, ze jsem to cele pokazila prave ja! v poslední měsících se mi úsměv a pohoda úplně vytratil.Jsem nervózní a protivna a dneškem to vygradovalo v tom, ze i špatná mama a manželka:(

A proč to teda děláš? Kór když víš, že je to špatně? Tohle si ulož a přečti si to v říjnu…
Máš celkem dost času, na to s tím něco dělat…
Na druhou stranu, zanech toho sebemrskačství… některé vánoce se povedou víc a jiné zase méně… Teď už to nevylepšíš, tak se hoď do klidu a pořádně se kuryrujte u pohádek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30316
25.12.22 08:53

Určitě nejsi špatná máma, ale zklidni. Měla jsem doma to samé, vše muselo být dokonalé. Dodnes má mamka problém, že je unavená a nestihne napéct, nechápu proč, my jí cukroví dovezeme, oni to stejně kvůli cukrovce moc nesmí, ale stejně to řeší a hlavně není schopná říct. Jsem unavená, nemůžeš mi dovést krabičku cukroví a upéct vánočku. Úklid totéž, vždy se muselo vše dělat ideálně poslední týden v prosinci, taťka naštvaný, mamka urvaná a já někde mezi tím. Osobně větší úklidy dělám nejdéle v listopadu - vysávání pavučin a odtahování nábytku při vytírání. V prosinci jen běžné podlahy a koupelny atd. A ono se to nepoto a děti jsou v klidu. 23 večer jsme našla dva koše prádla a víš jak jsem ho vyřešila? Odnesla jsem se do ložnice, ať to nestraší v koupelně a poskládám to asi někdy v týdnu. Chce to fakt ubrat a uvidíš, že ty vánoce budou o dost lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
25.12.22 09:09
@Anonymní píše:
Děvčata, přeji vám krásný sváteční čas. Pokud vás moje diskuze bude nějak iritovat, nečtěte dal a nekomentujte, prosím.Jsme rodina s třemi detmi(školní věk)ja už nějakou dobu řeším zdravotní problémy, které mne fyzicky a psychicky neskutecne vycerpavaji(všechna dosavadní vyšetření bez nálezu!),uplne citim, jak jsem neustále pod tlakem a ve velkém stresu.Jsem “vanocni pedant”takže muselo být napeceno, nakoupeno a naklizeno. Honila jsem se cely advent.Deti den před Stedrym dnem lehly s chřipkou a horečkou a my s manželem večer s nema. Takže to bylo zvláštní. ALE mam pocit, ze letos jsem jim ty svátky zvorala ja! muj zdravotní stav ale hl. kolísava psychika. Tím, jak toho bylo moc a ja litala s hadrou a zástěrkou jsem jim ten advent určitě vanocni neudělala. Jsem protivna a zla na sebe, manžela a deti! a když včera leželi, tak rekli, ze letos jim ty Vánoce Vánoci nepřijdou.
Citim to stejne. A teď lezim s horečkou a analyzuju v hlavě, ze jsem to cele pokazila prave ja! v poslední měsících se mi úsměv a pohoda úplně vytratil.Jsem nervózní a protivna a dneškem to vygradovalo v tom, ze i špatná mama a manželka:(
Že Ti to stojí za to. Ve finále to stejně nikdo neocení, ani ty děti a jen to odneseš na zdraví.
Zapojit se měli všichni, děti jsou dost velké. Pokud to z nějakého důvodu nejde, tak to nebude dokonalé, ale budete všichni v klidu.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4749
25.12.22 09:15

Ja tohle nechapu, my mame tak pohodovy Stedry deny ze lituji, ze to tak neni porad. Uz jako dite jsem nechapala ten stres, mama taky furt neco hrotila, nejvic ten uklid, myti oken (v zime??) A vubec proste generalni uklid, do toho pect hromadu cukrovi, jako ja s ni pekla rada, ale stacilo by par 2-3 druhy, ne 15, pak jen clovek poslouchal, jak to nikdo neji, clovek uz to nemohl ani videt..

Dopo bylo jakztakz a pak zas stres a plaseni, vynervovana ze smazeni rizku, nechapu proc jich vzdy smazila tolik..proste nic z toho jsem nechapala a stavlo me to, jit nekam ven, kdy, to se nestihne..nevim kam se spechalo…hadky ze stresu, oktikovani, ted jsem to uklidila..uff.

My to tak nemame, delam linecky a pernicky plus chaloupku, kdyz je cas, vic dceru sgejne nebavi, zbytek se koupi..beztak mame jen par kousku na stul, nikdo to moc neji..vanocka se koupi, stromek zdobi dite, byt neni dokonaly, ale je hezke jak ji to bavi, nejake dekorace, svetylka a nazdar..stedry den mame proste spolu, snidame, koukame na pohadky, polivka je hotova, varim ji den predem, ta se dela sama. salat mala miska je taky hned, par rizku k veceri, tak kde je ten stres? My odpo jedrm na lyze nebo na farmu nakrmit zviratka, prochazimr se, prijdem domu, hezky se obliknem, prostrem, zajdem zapalit svicku do kostela za zemrele a jdeme pak jist, pak darky..uplna pohoda..a nejaky uklid? Nic neresim, uklizeno mame zbezne jako jiny den, co se nestihlo se nestihlo, je mi to jedno..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.12.22 09:19

Neřeš nesmysli, byli jste spolu a to je nejdůležitější, nic není víc. Já letos zažila svoje nejhorší Vánoce, mladší syn s mužem v nemocnici, RS vir, musel dostávat kyslík. Já včerejšek prolezela v posteli s horečkou, zimnici a bolesti v krku. Horečka 39 z ní jsem pak začala zvracet, do toho jsem tu měla šestiletého syna, který se samozřejmě o mě. bal tak brečel. Já se cítím že jsem jako matka totálně selhala, když se svým dítětem nemůžu být v nemocnici.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.12.22 09:35

Já tě odsuzovat nebudu, protože to chápu.
S úklidem jsem to nijak nepřeháněla, ale taky jsem se snažila mít vše perfektní, a přesně jak píšeš, nakonec to mělo opačný efekt.
Dolehly na mě nějaké osobní problémy, onemocněly děti. Od rána jsem toho měla po krk, takový pocit nespravedlnosti, nebo jak to nazvat.
Do toho byli pozváni manželovi rodiče a jak jsem byla od rána vytočená, že proč my musíme být nemocní (ani mně nebylo dobře), byla jsem na něj protivná a on pak celý zbytek dne taky. Nechtěl mi s ničím pomoct. Takže paráda. Snažila jsem se to aspoň nepřenášet na děti, ty vypadaly v rámci možností spokojeně, ale zdravě teda vůbec. :( Já si z dětství pamatuju taky hodně stresu. Vždycky, když k nám přijela babička, která vůůůbec s ničím nepomohla a naopak znervózňovala všechnz kolem, jsem měla chuť někam zmizet. Pamatuju si, že jsme jeden štědrý večer s mým bráchou probrečeli. No, hrozný vzpomínky, tak si říkám, že tohle dětem neudělám. Takže se v rámci možností snažím dělat Vánoce hezké, ale taky jsem jenom člověk. Je potřeba se oprostit od zbytečostí. Raději nedokonalost než dusno, ať se naše děti mají líp. Ale nemůžu se zbavit pocitu, že ti, kteří na všechny a na všechno kašlou, se mají líp. Manžel má dvě sestry, které nic neřeší, rodiče nezvou a je jim dobře, zatímco my děláme vše okolo a pak lehneme…

• Citovat
  • Upravit
2979
25.12.22 12:05

Já Tě také odsuzovat nebudu :). Je mi líto, že máš tyhle pocity a že se svátky nepovedly dle Tvých představ. Podle mne jsi na sebe moc přísná. Vánoce přece neděláš jenom Ty, ale tvoří je i ostatní ;). Mít naklizeno a napečeno není hřích, vnímá to takhle kupa lidí, ale samozřejmě neposoudím, jak moc to doma „hrotíš“ a považuješ za důležité. Já sama jsem na úklid pedant, ale se třemi dětmi jsem hodně ponížila laťku, nicméně i na Vánoce jsem chtěla mít v bytě uklizeno, člověk se pak cítí líp. Člověk má pocit, že Vánoce musí být výjimečné, takže tenhle jeden den v roce je nakonec ve větším stresu než za celý rok. Já v Tvém příspěvku vidím jako zásadní to, že Ti dlouhodobě není dobře, zaměřila bych se hlavně na tohle. Když budeš fyzicky i psychicky v pohodě, budou víc v pohodě i ti okolo Tebe. Sama jsem zjistila, že když jsem protivná a mrzutá, partner zpravidla moji náladu „přebere“ a umocní, děti to pak zrcadlí taky. Ale zas na druhou stranu si nemyslím, že by ženská měla všechno spolknout a za každou cenu dělat hrdinku a šířit kolem sebe pohodu, když v pohodě není. Zkus se oprostit od představy dokonalé maminky a ženy, protože pak budeš mít pocit, že selháváš a to není pravda, věřím, že vše děláš proto, abyste se doma cítili hezky. Přeji Ti ať je Ti líp a dáš se brzy do pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
672
25.12.22 15:57

Je fajn takhle se nad sebou zamyslet. Klidně se i politovat, pobabrat se v sobě a nějak to vnitřně zpracovat.
Já jsem minulý rok taky nervila, úplně jsem cítila ten přetlak v sobě. Syna jsem u stromečku popoháněla a celkově mě všechno štvalo, že nic není dokonalý. Pak jsme se chytli s manželem a já šla bulet do postele a asi od 21h jsem ležela. Takhle podělaný vánoce jsem snad nikdy neměla.
Letos jsem nestíhala nic, přesčasů jsem v práci měla až až. Cukrovího jsem udělala jen 4 druhy, dárky jsem balila na Štědrý den ještě stylem hala bala. Ale tenhle rok jsem neměla nějak sílu na to být na sebe přísná. Úklid jsem udělala jen hodně povrchový, dopoledne jsem se s rodinou válela u televize, šli jsme ven, pak jsem se naložila na hodinu do vany a potom se chystala už večeře. A nějak mi tenhle rok bylo fajn, vlastně nám všem. Asi to chce nastavit si to jinak v hlavě, brát to tak, že na sebe nemusíme klást takové nároky a že koliktat my ženský bazírujem na kravinách a zbytečně si pro přehnaný nároky necháváme utéct ty důležitý věci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4705
27.12.22 16:25

Jak to dopadlo, zakladatelko? :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.12.22 04:27

@NiKina Dekuji za optani, deti už jsou v relativne fajn ale ja se v te chřipce pořad nějak “babram”
Nicmene pr.rok to udělám jinak…id adventu po závěr roku.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.12.22 04:33

Dekuji holky za komentáře.
Některá mě mile potěšila, povzbudila a jiná (snad)otevřela oci.Ano,jsem tvrdá sama na sebe a dlouhodobe se “hledam”.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí

K2 Complex