Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, rada bych se zeptala, zda někdo neprošel podobnými zdravotními potížemi/ změnami po porodu, případně jak z toho ven.
Jsem 4 měsíce po porodu a nemohu se zbavit potíží jako je sucho v očích a sliznicich celkove - pálí mě v nose, bolí mě pořad hlava a cítím se taková oteklá v té hlavě jako bych měla stále migrény, celkove jsem hodne unavená i kdyz mimino spí celkem slušně. U doktora jsem byla, dělali mi všechny možné testy a stěry z oči i nosu a nikde nic, vše v pořádku.
Předem moc děkuji za rady 🙏🏻
@Nat333 píše:
Ahoj, rada bych se zeptala, zda někdo neprošel podobnými zdravotními potížemi/ změnami po porodu, případně jak z toho ven.Jsem 4 měsíce po porodu a nemohu se zbavit potíží jako je sucho v očích a sliznicich celkove - pálí mě v nose, bolí mě pořad hlava a cítím se taková oteklá v té hlavě jako bych měla stále migrény, celkove jsem hodne unavená i kdyz mimino spí celkem slušně. U doktora jsem byla, dělali mi všechny možné testy a stěry z oči i nosu a nikde nic, vše v pořádku.
tak dovedu si představit hodně, ale jako poporodní? změny - sucho v očích a pálení v nose - očima ani nosem nerodíš ani nekojíš, to se mi nezdá, že by mělo mít spojitost ![]()
@stinga píše:
tak dovedu si představit hodně, ale jako poporodní? změny - sucho v očích a pálení v nose - očima ani nosem nerodíš ani nekojíš, to se mi nezdá, že by mělo mít spojitost
Trpím chronickými záněty dutin a mám potvrzeno několika ORL lékaři i imunolozkou, kam chodím společně s dětmi, že v těhotenství a v šestinedělí jsou sliznice zduřelé a náchylnější k zánětu. I kojení je stav jiných hormonálních hladin, které jsou příčinou toho všeho. Navíc jinak funguje imunita, takže jsou zánětlivé změny ještě častější a stačí lehký podnět.
Doporučují se lokální léky na alergie a kortikoidy, i když alergie prokázány nebyly. Pokud to nepomůže, tak léky na alergie vhodné v těhotenství a pri kojení v nízkých dávkách. Pomohou oplasknout sliznici a lokální kortikoidy užívané v cyklech vedou k její ozdravení.
@stinga porod je pro tělo obrovská zátěž a muže spustit radu problémů od hlavy az k patě.. nemluvě o hormonálních změnách, které řídí prakticky celé tělo.
I přestože nerodis očima chytráku
![]()
@Nat333 píše:
Ahoj, rada bych se zeptala, zda někdo neprošel podobnými zdravotními potížemi/ změnami po porodu, případně jak z toho ven.Jsem 4 měsíce po porodu a nemohu se zbavit potíží jako je sucho v očích a sliznicich celkove - pálí mě v nose, bolí mě pořad hlava a cítím se taková oteklá v té hlavě jako bych měla stále migrény, celkove jsem hodne unavená i kdyz mimino spí celkem slušně. U doktora jsem byla, dělali mi všechny možné testy a stěry z oči i nosu a nikde nic, vše v pořádku.
Zajdi na alergologii, žádanku nepotřebuješ. I bolest hlavy může být výsledkem hormonálních změn. 4 měsíce po porodu je poměrně krátký čas.
Já mám v těhotenství a po porodech i kožní problémy. Citlivost na slunce a vadí mi na kůži tejpy, které se odlepují a mokvají, mimo těhotenství ne. Taky vlivem hormonálních změn.
Vždy u mě trvalo tak rok, než se to srovnalo.
@1Pears1 dobře, zkusím
byla jsem uz na imunologii, kde mi dělali všemožná vyšetření, ale alergii ne, tak to ještě stojí za zkoušku, je to někdy fakt příšerný..
Případně mě ještě napadlo zajít na gyndu, aby mi udělali hormonální profil? Ale vzhledem k tomu, ze kojim, tak by se to asi stejně nedalo nijak podpořit, léky jsou mimo hru teď..
Moc díky za rady ![]()
@stinga píše:
tak dovedu si představit hodně, ale jako poporodní? změny - sucho v očích a pálení v nose - očima ani nosem nerodíš ani nekojíš, to se mi nezdá, že by mělo mít spojitost
No ono bohužel těhotenství, porod jsou obrovská zátěž pro tělo a hormony dokáží v těle rozhazet, ovlivnit prakticky vše. Stává se i to, ze to ženě spusti autoimunitni onemocnění, často i vážná. navíc během těhotenství se buňky dítěte dostávají i do těla matky a byly nalezeny všude možně, včetně mozku. Co vsechno mohou nebo nemusí ovlivnit se stále zkoumá, pokud vim, nedavno jsem o tom slyšela skvelej podcast.
Takže bych to úplně neomezovala na delohu a vaginu ![]()
@Nat333 píše:
@1Pears1 dobře, zkusímbyla jsem uz na imunologii, kde mi dělali všemožná vyšetření, ale alergii ne, tak to ještě stojí za zkoušku, je to někdy fakt příšerný..
Případně mě ještě napadlo zajít na gyndu, aby mi udělali hormonální profil? Ale vzhledem k tomu, ze kojim, tak by se to asi stejně nedalo nijak podpořit, léky jsou mimo hru teď..
Moc díky za rady
Pokud bys mela rozhazene hormony, můžeš nektere druhy antikoncepce (hormonální) i při kojení, takže bych to nezatracovala.
Zkus si na alergologii domluvit ten velky odběr na všechny možné alergie. Ja neměla nikdy nic a po porodu se mi rozjela potravinová alergie na tři druhy jídel, se kterými jsem neměla nikdy problém, tak by mě to ani nenapadlo hledat tam nějakou příčinu. Přidaly se k tomu problémy s kůži, extrémně sucha pokožka, atop. Kamosce se po porodu rozjela celiakie třeba. A to sem @stinga taky kupodivu nerodila kůží a ona strevy ![]()