Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Chudák chlapeček
Jestli to je opravdu tak a vašemu synovi se děje nespravedlnost, určitě bych nějak zasáhla. Takovou malou dušičku to může poznamenat a nenechala bych si to líbit. Chtělo by to s paní učitelkou mluvit stranou, v klidu, mít připravenou věcnou argumentaci, podpořila bych ji i tvrzením druhé maminky. Pokud by během velmi krátké doby nepřišlo zlepšení, řešila bych to velmi rázně přes ředitelku. Držím palce.
Chápu, že učitelka tam má hodně dětí a je to pro ní těžké, ale pokud i maminka toho „agresivního“ kluka přiznává, jaký je, tak bych to řešila znovu s učitelkou s tím, že pokud k tomu bude mít stále takovýto přístup, že se obrátíš na ředitelku školky. Rozebrala bych s učitelkou ty jednotlivé situace, zdůraznila jí, že si o tom doma se synem povídáte, že to řešíte a že uděláš vše pro to, aby nebyl ve školce za otloukánka. Já řešila něco podobného. Dcerka má ve školce takovou zlou holku, co se baví tím, že manipuluje a škodí. Stále jsem měla za to, že to jde vyřešit nějak po dobrém, ale pak jsem zjistila, že budu muset přitvrdit. Dcerka přišla ze školky s tím, že do ní děti kopaly… Ptala jsem se na to, co na to učitelka, prý to neviděla (byli na dvorku a učitelky si prý povídaly…) Když za učitelkou dcerka přišla, tak jí řekla, že už je velká holka a má si to vyřešit sama!
Tak tohle mě tedy fakt naštvalo a dcerce jsem řekla, že jestli jí ta holka bude ubližovat, že jí má vrazit pořádnou facku, ale opravdu pořádnou, aby si holka uvědomila, že si nenechá vše líbit. Druhý den jsem situaci probrala s učitelkou. Ta pochpitelně vůbec nevěděla, že do dcerky děti kopaly. Tak jsem jí řekla - ok, řekla jste, že si to má vyřešit sama, já bohužel žádné jiné řešení neznám, tak jsem dcerce řekla, aby jí pořádnou natáhla. Učitelka souhlasila. Řekla mi, že tahle holka je opravdu zlá a že jsou na sebe zlé i s tou druhou se kterou „se kamarádí“. Myslela jsem si, že jde vše řešit po dobrém a dcerku k tomu i vedla, ale tahle situace mě naučila, že někdy je vhodné dát najevo, že si nenechá ubližovat.
Když půjdeš za tou ředitelkou, nech určitě udělat zápis! Vem si kopii! Bohužel i tohle mám už za sebou. Co se v naší školce dělo, to je zase na romány. ![]()
Až takový konflikty jsem neřešila, syn s dětma vychází, ale řešila jsem něco jiného a to několikrát, až po jedné velmi nevhodné poznámce jedné paní učitelky k mému synovi jsem zašla rovnou za ředitelkou a od té doby není žádný problém
prosím o zachování anonymity, díky
@tiffany Díky moc, to je právě to čeho se trochu „děsím“ že to zajde až tak daleko
Je mi to hrozně líto ale když to jinak nepůjde… Samozřejmě řešit to budu. Já mám na výchovu v tomto ohledu náhled že nikomu neubližovat ale oko za oko… prostě když tě někdo švihle, dej mu 2× takovou aby si to příště rozmyslel. Učitelka má náhled „Chovej se tak jak chceš aby se chovali jiní“ ale přeci nejde nechat se zmydlit a ještě za to kluka pohladit… No dnes opět rozhovor, jsem z toho trochu nešťastná že se to rozjelo zrovna tímto směrem ![]()
@Anonymní píše:
@tiffany Díky moc, to je právě to čeho se trochu „děsím“ že to zajde až tak dalekoJe mi to hrozně líto ale když to jinak nepůjde… Samozřejmě řešit to budu. Já mám na výchovu v tomto ohledu náhled že nikomu neubližovat ale oko za oko… prostě když tě někdo švihle, dej mu 2× takovou aby si to příště rozmyslel. Učitelka má náhled „Chovej se tak jak chceš aby se chovali jiní“ ale přeci nejde nechat se zmydlit a ještě za to kluka pohladit… No dnes opět rozhovor, jsem z toho trochu nešťastná že se to rozjelo zrovna tímto směrem
Jo je to těžký, ale jak jsi sama mohla poznat, tak učitelka i matka toho kluka to nechá čistě na tobě. Už jsi měla snahu promluvit s nimi a nechají tě v tom máchat a hlavně tvýho kluka. Pro mě je priorita ochránit moje dítě a když vidím, že se jí děje bezpráví, tak to prostě řeším. Držím palce, aby se ti to brzy podařilo vyřešit. Děti se prostě musí naučit čelit i takovéto agresivitě a bezpráví. Nic si nemusíš vyčítat, ty nic špatného neděláš. ![]()
@tiffany No teda, navádět dítě, aby se případně bránilo tím, že druhýmu ubalí taky jednu, to mi nepřipadá moc chytré do budoucna…
![]()
@Pinkie no dobře dobře… a jak je to tedy správně? Pohladit ho asi ne že… ![]()
@Anonymní píše:
@Pinkie no dobře dobře… a jak je to tedy správně? Pohladit ho asi ne že…
Hele, já jsem učitelka na základce, učím hajzlíky na druhým stupni a konflikty a bezpráví řeším neustále. Dala bych šanci učitelce. Ale až poté, co si v klidu a vážně promluvíte. Nepřipadá mi správný řešit to takto primitivně hned v první řadě. Fakt bych zkusila nejdřív jít mírovou cestou. Ne to řešit mezi dveřma za řevu dětí ve třídě, kdy učitelka okem pokukuje po dětech, jestli se jí nehoupají na lustru. Klídek, někde mimo. Řekni jí svý, dej jí šanci. Pokud to nepůjde, řeš to přes ředitelku. Nech si udělat zápis. Ono dneska každej rodič má pocit, že když kdysi chodil do školky, má patent na rozum v tom, jak by to učitelka měla dělat. To samý na základce. Pologramotní polodebilní rodiče, kteří horko těžko vyšli základku v osmičce, nám pak radí, jak dělat svoji práci. Nezastávám se učitelky, nelíbí se mi to, jak je to dosud řešeno. Ale měl by být dodržen nějaký postup. Aby se to víc nepodělalo.
Já taky učím od mala dceru, že si nemá začínat, že to má zkusit vyřešit s dospělým (nedonášet a nežalovat za každou blbost) a pokud to nejde jinak, bránit se. A podotýkám, že dcera je outsider, nicméně, od doby, co se nenechá, má alespoň klid a nikdo si ji moc nevšímá. Jinak bylo neustále něco - posloužili si kdykoliv z jejího pouzdra, hodili ji kýbl na hlavu, věčně modřiny na holeních z kopanců…Já byla taky šikanované děcko (nu, v dnešní definici šikany), teprve až když jsem rozdala pár facek, měla jsem aspoň klid a mohla jsem si o přestávce v klidu číst s tím, že mi dali pokoj.
Šikana se moderně a psychologicky řešit nedá. Šikanista musí dostat po tlamě, to je jediná možnost, byť nad šikanovaným vyhraje, ale pochopí, že oběť se bude bránit a pohodlné to mít nebude. Navíc šikanisti jdou po slabších a jednoduchých cílech.. Takové to „paní psycholožka si s tebou promluví a udělá ty ty ty, paní z OSPOD si s tebou promluví a výchovná poradkyně udělá bu bu bu…“ u nás nemělo nikdy žádný efekt. Šikanu zažil i můj otec v mládí na vojně - byl to sportovec, takže se s tím nepáral. Do týdne o něj nikdo nezavadil ani pohledem.
Dokud nebude na šikanisty páka ve formě vyloučení ze školy s tím, že rodiče budou muset řešit přechod na jinou školu a pak na další a další, až třeba budou muset jezdit z Ostravy do Olomouce (to už by svému „miláčkovi“ určitě pořádně přistřihli křídla, než by to došlo tak daleko), tak se s tím nehne a jediná množnost je naučit se oběti bránit. Včetně filozofie, že agrese a násilí je špatně, ale právo obrany je dané každému a že je v pořádku, pokud neprovokuje a nezačíná rvačky, umět se bránit a nenechat se šikanovat. Výsměch a posmívání jsem ji naučila ignorovat, popřípadě jí dala pár návodů na vtipnou, ironickou odpověď.
Jestli je to opravdu tak, jak píšete, přehlásila bych dítě do jiné školky, protože tu učitelku nezměníte, i když jí inspekce, případně ředitelka vyčiní, a to ani kdybyste si sehnala papír od psychologa, že dítě je školkou traumatizované. Učitelka je a bude klíčem, ta se stará o vaše dítě. Pokud se s ní nedohodnete a chlapeček je tam nešťastný až tak, že má noční můry, řešila bych to okamžitě. Není to žádné vaše selhání, to se prostě někdy stává. Vy jste máma, která ho musí ochránit. Jestli budete mít dítě doma, voďte ho do nějakého mama centra, kde jsou ostatní maminky s dětmi, případně do kroužků, kde si děti hrají a pozorujte, jak si hraje s ostatními dětmi. Případné chyby se takto dají napravit.
@Pinkie Tak s tím naprosto souhlasím. Jako tak - zatím jsem ho učila řešit konflikty jak mě to přišlo za vhodné na písku že. Jenže tam většinou zasáhnou rodiče a když už to opravdu jinak nešlo tak ho přetáhl lopatkou a bylo vystaráno (samozřejmě obrazně řečeno) - jak říkám není to grázlik ani k tomu není vedený, i tomu klukovi když mu kopl ten vlak se to snažil „vysvětlit“ prostě nejde hned pro ránu to nikdo nechce. Ale jak říkám já, kde je reakce, musí být i akce. Tedy chci-li řešit reakci, musím řešit i akci což mi přijde že u nás pokulhává (ono se to s chlapcem asi řeší špatně co tak vidím). Ale je pravda že vždy se mnou učitelka vše řeší mezi dveřmi, toho prostoru pro kvalitní rozhovor je tam málo. Pokusím se přijít pro kluka dnes co nejpozději ať je tam méně dětí a nemá stres, tedy můžeme lépe mluvit. Třeba to pomůže.
@Anonymní píše:
@Pinkie Tak s tím naprosto souhlasím. Jako tak - zatím jsem ho učila řešit konflikty jak mě to přišlo za vhodné na písku že. Jenže tam většinou zasáhnou rodiče a když už to opravdu jinak nešlo tak ho přetáhl lopatkou a bylo vystaráno (samozřejmě obrazně řečeno) - jak říkám není to grázlik ani k tomu není vedený, i tomu klukovi když mu kopl ten vlak se to snažil „vysvětlit“ prostě nejde hned pro ránu to nikdo nechce. Ale jak říkám já, kde je reakce, musí být i akce. Tedy chci-li řešit reakci, musím řešit i akci což mi přijde že u nás pokulhává (ono se to s chlapcem asi řeší špatně co tak vidím). Ale je pravda že vždy se mnou učitelka vše řeší mezi dveřmi, toho prostoru pro kvalitní rozhovor je tam málo. Pokusím se přijít pro kluka dnes co nejpozději ať je tam méně dětí a nemá stres, tedy můžeme lépe mluvit. Třeba to pomůže.
Rozhodně bych to zkusila. Přes ústa, může dostat kdykoli, a já to neodsuzuji, ale nechala bych to až jako poslední instanci, pokud by opravdu vše ostatní selhalo. Neřešit to primitivně jako @Apaji . Já byla taky šikanované dítě (přechod z městské na vesnickou školu) a bylo to hodně drsné zacházení. Tenkrát ale nikdo nic takového neřešil a měli jsme si to vyřídit sami mezi sebou. Kluk dostal po hubě (hodně jsem ho zmastila před zraky celé třídy) a už si nikdo nedovolil. Dokonce se z nás pak stali přátelé.
Ale dnes doba trochu pokročila, existují postupy, jak to řešit, obzvlášť ve školce by toto neměl být problém, takže bych dala učitelce šanci. ![]()
@Pinkie píše:
@tiffany No teda, navádět dítě, aby se případně bránilo tím, že druhýmu ubalí taky jednu, to mi nepřipadá moc chytré do budoucna…![]()
Jak jsem psala, schválila mi to i učitelka. Je těžké, když si s něčím učitelka neví rady a hodí to na dítě, rodiče… Taky nemám ráda násilí a agresi, ale dobrovolně ze svého dítěte oběť dělat nehodlám! Učitelka měla šanci řešit tuhle nevychovanou holku. V tomhle případě ještě hraje roli to, kdo je rodiči té zlé holky. ![]()
@tiffany píše:
Jak jsem psala, schválila mi to i učitelka. Je těžké, když si s něčím učitelka neví rady a hodí to na dítě, rodiče… Taky nemám ráda násilí a agresi, ale dobrovolně ze svého dítěte oběť dělat nehodlám! Učitelka měla šanci řešit tuhle nevychovanou holku. V tomhle případě ještě hraje roli to, kdo je rodiči té zlé holky.
Jestli to schvaluje učitelka, tak to není úplně standardní postup.
Jak jsem psala, svoje dítě bych taky dusit nenechala, řešila jsem něco podobného ve školce. Tam šlo spíš o šikanu psychickou, kdy jedna nafučená holčička, nadupaná supersebevědomím od rodičů, kralovala ve školce a vždycky si vybrala nějakou oběť, mimo jiné moji dceru. Taky jsem došla za učitelkou, řekla v klidu své, pro jistotu o všem informovala ředitelku a dohodly jsme se, že si budeme denně (!!!) dávat vědět, s jakou přijde dcera ze školky. A bylo to v pohodě. A to ta agresivní holka je malej ďáblík…
Takže to jde, jen jí dát šanci. Jinak, pokud by bylo nejhůř, samozřejmě, že je lepší dotyčnýmu dát přes hubu, ale fakt až jako poslední možnost. ![]()
Příspěvek upraven 13.09.16 v 10:32
Maminky ráda bych se zeptala, raději anonymně.
Já jí stále vysvětluji, že sice chápu její postoj ale můj kluk se jen brání tomu nevychovanému a že tedy si má zjednat pořádek na obou stranách - nejde přeci aby kluk mého mlátil a on ho za to hladil… marná snaha. Naše „Sluníčko“ nechápe
Kluk mi 1.září nastoupil do školky. Jedná se o naprosto nekonfliktní dítě, je hodný, neubližuje, řekla bych i dost rozumný na svůj věk, prostě takové to hodné milé dítě. Před touto školkou již navštěvoval jesličky a pak předškoličku. Nikdy nikde ani náznak problému. No a pak jsme přešli do této školky a já šílím každý den…
Hned první den jsem slyšela že kluk kouše děti (nikdy se mi to nestalo)! Takže jsem na něj doma přitlačila a zjistila že ho kousl chlapeček a on chlapečka zpět. Dobře, chápu že se jim tam nemůžou okousávat, tedy vysvětlila jsem že toto nee a máme po kousání.
Druhý den zase že píchá do dětí (doma jsem zjistila že ten stejný chlapec píchá do něho - opět jsem vysvětlila že toto nee)
Další den se popral o odrážedlo, lump nějvětší pere se s dětmi - doma zjištěno že kluk mu odrážedlo sebral a můj se jen bránil. Můj za to dostal zákaz odrážedla na celý den, v noci se budil ze spaní a plakal že je zlobivý atd.
Další den dojdu do školky a od dveří sama vidím jak kluk bere mému vlak z lega, rozkopl ho a můj mu něco povídá (křičí na něj nevím co). Učitelka okřikuje mého kluka a už mi hládí „Váš kluk křičí na děti to opravdu nejde“…
To už jsem se s učitelkou „chytla“ - u všech předchozích případů se po konfrontaci s učitelkou (najen že mi to doma můj kluk nahlásil) totiž ukázalo že to vše je tak, jak můje dítě vypráví. Tedy mé dítě se prostě brání. Učitelka mi neustále vysvětluje že mají ve třídě 28 dětí a ona nemůže dopustit aby se jí tam 28dětí mydlidlo (což chápu) a že se mají hladit
Včera opět hlásí jen abychom věděli že kluci se na zahradě srazili když běželi proti sobě (vem to čert). A mému při odchodu 10× vysvětluje že když běžím musím koukat že… Doma se dozvídám že kluk vzal mého pod krkem a když ho chtěl odstrčit praštil ho hlavou do hlavy a že plakal. (dnes budu opět řešit ve školce, nevím proč mi to to mé trdlo hlásí vše až doma)
Poprvé se mi podařilo setkat se s maminkou konfliktního chlapce, tedy jsem se snažila promluvit si i s ní. Jen se smála a povídala „Jojo to je přesně náš kluk“ (v šatničce několikrát rozkopal jinému chlapci boty a hračku co si s sebou vzal do školky maminka neřekla půl slova).
Venku pak mezi tím co se snažím vysvětlit mamince že s chlapcem je opravdu problém a je v zájmu nás obou to řešit (je mi jasné co bude za chvíli z toho mého pokud to nechám být) ten její už mydlí mému klackem před obličejem, tak ho okřikuju že to nee, maminka se směje a mého plácá kluk klackem naštěstí jen do ucha. Maminka s chlapečkem odchází se slovy „Njn jsou to děti že“
Ještě před školkou mě odchytává maminka chlapce z šatničky (rozkopané boty) a tím, zda mi přijde jednání toho chlapce a jeho maminky normální, že jim rozkopal ty boty a ještě jí vzal klackem po noze před školkou aniž by maminka jakkoliv reagovala a že by si na něj dala pozor.
No to já vím! Ale toho našeho to nejspíš nějak přitahuje, pořád se ve školce toho kluka drží a „veze se s ním“ a aby toho nebylo málo, jelikož je takový že se s ním opravdu dá mluvit (na rozdíl od konfliktního chlapce) vždy to slízne můj za oba. Řešila jsem to naposledy v pátek (je to jako mluvit do slunečných vrat), dnes půjdu znova. Ale upřímně už nevím co dál a přemýšlím zda kluka nestáhnout. Učitelka Sluníčko mu podle mého naprosto ubíjí osobnost a s tímto přístupem z něj za chvíli bude buďto grázlik nebo hlupák. Je to 13dnů a vidím na svém klukovi změny jako nikdy předtím (samozřejmě ne k lepšímu) a to je zatím školka jen dopoledne. Jinak tedy se školkou obecně jsem spokojena, máme ji pod barákem, malému se tam líbí… učitelka Sluníčko a zlobivý kluk. To jsou naše 2 problémy a já nevím jak dál. Je to mé první dítě tedy nechci být hysterka ale a nic podcenit jestli rozumíte. Opravdu se mi denně dobře neposlouchají připomínky učitelky k mému synovi (btw další jsou že se mají hladit, že se učitelce málo dívá do očí atd ale to přecházím). Děkuji za postřehy